Sociální sítě
Nahoru

Legenda pokračuje: Prim Orlík II

Jediná československá a posléze česká továrna vyrábějící náramkové hodinky se několikrát zapsala do dějin jemné mechaniky a přesného strojírenství. Koncem padesátých let minulého století vyvinula vlastní mechanický strojek náramkových hodinek a zahájila jeho sériovou výrobu.

Do srdcí hodinářských sběratelů se snad nejhlouběji vepsal model hodinek PRIM ORLÍK. Jeho historie se začala psát již v roce 1959, kdy Ministerstvo národní obrany zahájilo speciální projekt pod krycím názvem PRŮVOD-A, jehož součástí byl i výzkum nové výstroje pro průzkumné jednotky ženijního vojska. Řešením dílčího úkolu pod označením Hod. Ž-60-176 byl v roce 1963 pověřen právě novoměstský hodinářský závod. Hodinky měly splňovat následující kriteria:

–          Zvýšenou mechanickou odolnost;

–          Vodotěsnost minimálně do hloubky 60 metrů;

–          Viditelnost ve tmě a pod vodou minimálně na vzdálenost 30 cm bez svícení;

–          Odolnost proti náhlým změnám teploty od -10°C do +45°C;

–          Odolnost proti nárazům a otřesům při dopravě a užívání do hodnoty 8G;

–          Minimální životnost 5 let při používání a 10 let při skladování.

První prototyp hodinek PRIM ORLÍK byl podroben podnikovým zkouškám již v roce 1963 a vojenské zkoušky proběhly v roce 1964. V průběhu několika měsíců byly testovány celkem 4 prototypy. Závěr vojenských zkoušek zněl: „Dlouhodobými zkouškami bylo prokázáno, že i při delším používání hodinky vyhovují požadavkům předběžných technických podmínek.“

Z dochovaných historických záznamu lze usuzovat na některé zajímavé testovací metody. Například jeden z uživatelů v hodnosti plukovníka ve svém hodnocení uvádí: „Hodinky byly používány při sportu, basketbalu, volejbalu a hlavně kuželkách, kde s nimi bylo uděláno cca 10.000 hodů. Dále byly zamrznuty v ledu a při rozmrazování vystaveny teplotě varu po dobu 2 až 3 minut, protože se na ně zapomnělo.“

Ověřovací série v počtu 300 kusů byla armádě předána 25. listopadu 1965. Hodinky PRIM ORLÍK se v této podobě nikdy nevyrobily pro žádného jiného zákazníka. Postupem času a způsobem určení se staly velice vyhledávaným sběratelským artefaktem. ELTON hodinářská, a.s., jako pokračovatel novoměstské hodinářské tradice ve své novodobé historii již dříve na Orlíky navázal a vyrobil několik limitovaných sérií. Od roku 2010 však vyvíjel konstrukčně a technologicky zcela nové a moderní hodinky. Tým našich hodinářů, vývojových konstruktérů a technologů do nich vložil své letité zkušenosti, poznatky z vývoje nového mechanického strojku i inspiraci šedesátými léty. V roce 2011 tak vznikly moderní sportovní hodinky, které nezapřou geny původního Orlíku z roku 1965 – PRIM ORLÍK II.

Pupeční šňůra obou generací prochází siluetou pouzdra hodinek, rozložením stupnice otočného kroužku, grafikou číselníku, tvarem safírového skla i zkušebním tlakem na kontrolu vodotěsnosti, který stejně jako u historického modelu je roven 6 ATM. V ostatních parametrech se jedná o zcela moderní hodinky. Průměr nerezového pouzdra je o velikosti 42 mm, hodinky jsou vyráběny ve dvou základních verzích: „Civilní“ s označením ORLÍK II – C nebo „Vojenské“ provedení s označením ORLÍK II – V. Základní rozdíl je v konečné povrchové úpravě ocelového pouzdra – civilní má broušený povrch a průhledné zadní víko na rozdíl od vojenské verze, která má povrch pískovaný a zadní víko nemá průhled na strojek. Má tak blíže k historickému provedení z roku 1965.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.