Sociální sítě
Nahoru

Louis Vuitton a cirkus

Provazochodci, akrobati, žongléři, kouzelníci, krotitelé a klauni: cirkus je kouzelný svět sám o sobě a Louis Vuitton, značka, která má vztah k cirkusu již od svého založení, letos skládá hold právě jemu a lidem kolem něho ve svých svátečních výlohách. Svět cirkusu věděl o bezmezné kreativitě zakladatelů značky a umu jejích řemeslníků již na konci 19.století. Cirkusáci si často u Vuittona objednávali zavazadla – nejen na své osobní věci, které převáželi jako nomádi z jednoho konce světa na druhý, ale také jako rekvizity do svých čísel.

Louis Vuitton neměl nouzi o zákazníky z tančíren a cirkusů. Ostatně nikoho to nepřekvapí, když se zamyslíte nad rolí, kterou různé kufry a krabice hrají v kouzelnických číslech. Z čeho by se vytahoval králík nebo holubice, do čeho by vstupovala krásná asistentka, kterou je poté nutno rozřezat…?

Kufry, stejné jako ty, které značka Louis Vuitton vyrobila v roce 1911 pro mima Kita, jenž proslul tím, že se od nich nikdy neodloučil, bral si je i na scénu….nebo ty, které si objednal Robert Wilson, který byl před první světovou válkou světoznámým jako „čarostřelec“.„On střílel a jeho žena (Renée de Monnych) byla jeho cíl. Slavili spolu úspěchy až do dne, kdy zbloudilá střela zasáhla ženu. Wilson od toho dne přestal s veřejným vystupováním,“ poznamenal si tužkou Gaston-Louis Vuitton někdy kolem roku 1949 na rubovou stranu reklamy na držák na pero Idéal

Waterman, v níž účinkoval Wilson oděný do loveckého kostýmu, s puškou opřenou o zem, a pózoval před kufrem Louis Vuitton, který ho věrně doprovázel na jeho světovém turné.

A kdyby to nestačilo, přímo v Asnières na Rue de la Comète, v pavilonu nedaleko sídla rodiny Vuittonových a historických dílen značky z roku 1859 (které jsou i v současnosti jediným místem, kde se vyrábějí kufry Louis Vuitton), bydlela rodina Rancy, majitelé stejnojmenného cirkusu Rancy Circus.

„Vyrůstal jsem za řevu lvů. Můj dědeček vedl dopisovou válku s cirkusáky, protože tvrdil, že řev lvů mi nedovolí spát,“ vzpomíná dnes Patrick-Louis Vuitton, jenž oslavil své padesáté narozeniny v šapitó pro 350 lidí, s artisty a čokoládovým kufrem.

„V padesátých letech měl cirkus celou zoo – s opicemi a šelmami – kterou rodina Rancy přechovávala pod šapitó, když se tam zrovna nekonala představení. Na hřbitově v Asnières hlídá jejich rodinnou hrobku obrovská socha lva,“ pokračuje Patrick-Louis Vuitton ve vzpomínkách. Rancy Circus byl tehdy velmi populární; měl celou malou armádu klaunů, žonglérů a akrobatů, každý večer tam jednu paní řezali na tři kusy, byli tam trpaslíci v šantánových kostýmech a samozřejmě i cvičení koně, medvědi, kteří uměli oloupat pomeranč, ochočené divoké prase, cvičení psi a dokonce i poník, pro kterého si pan Rancy v březnu 1922 nechal, jako gesto dobrých sousedských vztahů, u Louise Vuittona vyrobit 1,40 m dlouhý pevný kufr s vnitřkem ze šedého materiálu Vuittonite. Kufr společně s poníkem vystupoval v jednom cirkusovém čísle.

Nejslavnější historka je však ale ta, v níž figuruje proslulý kouzelník Houdini, Původem Maďar, Harry Houdini (svým jménem Erich Weiss) byl nejlepším kouzelníkem světa, který se v roce 1898 proslavil svým eskapistickým číslem – útěkem ze zamčené cely v městském vězení v Chicagu. Od té doby tento celoživotní uprchlík, slavný po celém světě, vyklouzl z košile, když byl zavěšený hlavou dolů na háku ze střechy mrakodrapu, uprchl z kufru, v němž byl spoután řetězy, vrhl se z mostu do rozbouřených vod a osvobodil se z čínské pagody. Podařilo se mu ošálit publikum na newyorském dostihovém závodišti, kde nechal před jeho udivenými zraky zmizet slona. Houdini účinkoval také v několika němých filmech a několikrát udivil svět vrháním se do různých propastí. Jeho vystoupení – stejně jako jeho osobnost – nikdy nezmizela z předních stránek novin, a to ani po jeho smrti, ke které také přispěl Conan Doyle a jeho kniha The Edge of the Unknown.

Říká se, že malý Weiss, který se později stal Houdinim, piloval svůj kouzelnický um na různých zámcích, pod nimiž jeho matka držela sklenice s marmeládou. Ať již to bylo jakkoliv, tyto příběhy zaujaly Georgese Vuittona, který v roce 1890 navrhl a nechal patentovat vlastní typ zámku, který je v encyklopedii vynálezců z roku 1895 popsán následovně: „Díky speciální volitelné kombinaci může mít každý naprosto unikátní svůj klíč, který nebude pasovat do žádného dalšího zámku.“

A když měl „nedobytné“ kufry, Vuitton si uvědomil, že to lze využít pro reklamu. V březnu 1905 oslovil Houdiniho, který tehdy účinkoval v pařížském klubu Alhambra, kde společně s Yvette Guilbertovou, klaunem Grockem, Buglionem a Mauricem Chevalierem slavil úspěchy s novým konceptem amerického hudebního kabaretu. Vuitton Houdinimu napsal:

Pane,

Předpokládám, že kufry, které používáte pro svá čísla, byly speciálně vyrobeny za tímto účelem. Přijměte prosím moji výzvu a zkuste uniknout z KUFRU, KTERÝ JSEM VYROBIL JÁ a SMONTOVALI HO MÍ ZAMĚSTNANCI, kteří by Vás také svázali v kufru provazem. Pokud nechcete riskovat toto číslo na veřejnosti, nabízím Vám také možnost zkusit to v soukromí. Kufr by NEMĚL být v procesu experimentu zničen.

Louis Vuitton

Přišla rychlá odpověď, že „Houdini na výzvu přistoupil a že výstup bude ve čtvrtek 9.března v hotelu Alhambra. Kufr vyrobený panem Vuittonem bude vystaven od pondělí 6.března v bufetu klubu Alhambra. VŠICHNI SI MOHOU PŘINÉST KLADIVA A HŘEBÍKY NA ZATLUČENÍ KUFRU.“

Houdini sice na výzvu přistoupil, ale nejsou informace o tom, zda se číslo konalo. Rádi bychom si mysleli, že Houdini chtěl otestovat pevnost kufrů Louis Vuitton a bezpečnost jejich zámků a že si chtěl ověřit předem, z jakých pout a dalších překážek se dokáže sám dostat. Na druhé straně nic nesvědčí o opaku. Houdini zemřel v Detroitu v roce 1926 na následky akutního zánětu pobřišnice – hovořilo se o podezření na otravu jedem. Život člověka, který byl považován za největšího kouzelníka na světě tak skončil.

Louis Vuitton nyní navazuje na svoji dlouhou tradici vazeb se světem cirkusu a artistů. Sváteční výzdoba, která bude zdobit výlohy značkových obchodů na konci roku 2011, dá nahlédnout do fantaskního světa cirkusu – jako by se otevíralo okno do světa plného poezie. Krotitelé a akrobati, hrdinové dětských snů a imaginární sloni tancující na odstavcích a divoké šelmy – to všechno popřeje šťastné vánoce a Nový rok návštěvníkům obchodů Louis Vuitton. Zároveň si tak i připomeneme dlouhou tradici oslav vánočních a novoročních svátků v duchu her a cestování.

Více z rubriky Butiky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.