Sociální sítě
Nahoru

Hennessey Venom GT: Americký vyzyvatel Veyrona

Americký úpravce Hennessey ukázal, co je možné udělat z „obyčejného“ Lotusu Elise. Z relativně levného vozítka udělali auto špičkových výkonů, které je ozdobou garáže každého milovníka rychlosti. Navíc si brousí si zuby i na absolutní světový rekord.

Právě se koukáte na jedno z nejexkluzivnějších superaut světa. Vozů pyšnících se jménem Hennessey Venom GT se vyrobí každý rok jen pět kousků! Objednávka na první čtyři letošní auta padla už před začátkem výroby.

Není se čemu divit, je to ďábel. Uvnitř bije stejný motor jako v Corvettě ZR1, který dává s dvěma turby výkon až 1200 koní. Jenže zatímco monstrum ze stáje Chevroletu váží 1515 kilo, drobeček od Hennesseyho je o pětinu lehčí. 1200 kilo a 1200 koní. To je krásná matematika, co?

Proto je nový Hennessey  tak dravý a má neuvěřitelné zrychlení. Když si do něj sednul zpěvák skupiny Aerosmith Steven Tyler, byl tak unešený, že si chtěl  Venoma okamžitě odvézt domů. A Porsche prý musí okamžitě pryč z garáže, je nudné.

Jako správný supersport má Venom GT karosérii z karbonových vláken vyrobenou počítačovou technologií CFD využívanou i ve formuli 1. V autě najdete programovatelný systém kontroly trakce a aktivním aerodynamiku s nastavitelným zadním přítlačným křídlem. Nechybí ani aktivní pérování. Výrobci dělali všechno proto, aby se auto i v těch nejvyšších rychlostech dalo uřídit.

Když už jsme u těch rychlostí, Venom GT se honosí hodnotou 441 km/h. Vzhledem k tomu, že oficiální rekord Veyronu je 431,072 km/h, máme tu nového šampiona. Jenže Američané všechny hodnoty musí prověřit při oficiálním měření, do té doby je to jen zbožné přání.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.