Sociální sítě
Nahoru

Hodinář: trocha napětí a jemné mechaniky

Zatím co se poslední kniha Jeffryho Deavera, Nula stupňů volnosti, etablovala na českém trhu, Nakladatelství Domino přineslo pro předvánoční trh dotisk druhého vydání velmi úspěšného sedmého případu Lincolna Rhyma s názvem Hodinář (The Cold Moon). Hlavní hrdina, na lůžko upoutaný detektiv, se poprvé představil v příběhu Sběratel kostí (The Bone Collector) – ve filmovém zpracování z roku 1999 si ho zahrál Denzel Washington, po jehož boku hrála svůdná Angelina Jolie nebo také Ed O´Neill, který nesundal své quartzové TAG Heuer Kirkum ze zápěstí. Tentokráte se však snaží rozlousknout tajemství jiné, čímž dává zapomenout na každodenní starosti a prostě stáhne do děje.Jeho mysl zaměstnává vrah „Hodinář“, který u svých obětí nechává dřevěné hodiny značky Arnold Products (zřejmě repliky historických Arnold & Dent z Anglie) z dubového dřeva a s mosazným mechanickým strojkem, mezi jehož komplikace patří indikace měsíční fáze s úplňkem vyobrazeným „jako přízračný lidský obličej s tenkými rty a zlověstnýma očima hledícíma ven“. Smaltovaný bílý číselník s římskými číslicemi je pak svědkem vražd. „Studený Měsíc v úplňku svítí na tělo umrlce v zemině jaté, označuje hodinu smrti a konec pouti zrodem započaté.“Kniha Hodinář je tak ideálním dárkem pro milovníky napětí a hodinek, kteří rádi hledají stopy po jednotlivých hodinářských značkách ve filmech nebo dokonce v knihách. V průběhu vyšetřování tak lze narazit na zlaté hodinky Rolex, psací pero Montblanc nebo masově vyráběné hodiny Seth Thomas z roku 1905. Čtenář se zatajeným dechem také zavítá na exhibici „Horologie v dávných dobách“ v newyorkském Metropolitním Muzeu Umění a podrobně se seznámí s tajuplným Delfským mechanismem (Delphic Mechanism). Potěší také přítomnost kapesních hodinek Patek Philippe Star Caliber 2000, kterými manufaktura slavila vstup do nového milénia. Jejich hlavní doménou bylo 21 komplikací a dvojice číselníků, přičemž na nich vývojáři pracovali celých osm let a přihlásili na ně šest patentů. Mezi komplikacemi nechybí Westminsterská zvonkohra, časová rovnice, věčný kalendář a hvězdná mapa doplněná astronomickými ukazateli (pro zajímavost cena setu čtyř modelů, tedy v platině a bílém, žlutém a růžovém zlatě byla 13,2 miliónů švýcarských franků). Autor Jeffry Deaver pak nevynechal ani značku Breitling (na jejíž hodinky znovu naráží ve zlém duchu, stejně jako v knize Nula stupňů volnosti) a je zmíněn také velikán Gerald Genta!

Více z rubriky Celebrity

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.