Sociální sítě
Nahoru

Bezpečné Volvo se sportovní duší

Ačkoli se nové Volvo S60 R-Design prodává velmi úspěšně již přes rok, jeho popularita neustále roste. Do podvědomí milovníků vozů se tento sedan dostal nejenom svou skvělou výbavou, ale také charakteristickou červenou barvou Passion Red, která evidentně při volbě tohoto vozu vévodí – a to navzdory dalším sedmi barvám karosérie v nabídce. Tato sportovní verze slavné „es šedesátky“ prostě svým vzhledem umí okouzlit. Z vnějšku je na první pohled patrná impozantní změněná příď s mřížkou chladiče lakovanou lesklou černou barvou. Ke sportovnímu vzhledu přispívají také součásti karoserie lakované v barvě vozu, detaily ve speciálním matném provedení a šestiúhelníkový vzor, který se opakuje na přídi i na zádi. Celkový sportovní vzhled podtrhují dvě výrazné koncovky výfuku a unikátní pětipaprsková osmnácti palcová kola v provedení Diamond cut. Za zmínku stojí zcela jistě i interiér, ze kterého vycházejí velmi pohodlná sportovní sedadla s výraznějším bočním vedením. Speciální čalounění v kombinaci textilu a kůže je k dispozici v kombinovaném černém a světlém provedení, nebo pouze v černé barvě – v obou případech s kontrastními švy. Interiér je dále vybaven speciálním volantem, řadicí pákou, sportovními pedály a vkládanými koberci.Volvo S60 R-Design není však pouze designovým skvostem. Nabízí také velmi dobré jízdní vlastnosti, za což vděčí především vylepšenému podvozku a jednoplášťovým tlumičům na zadní nápravě. V motorovém prostoru je navíc umístěna příčná výztuž rozpírající vrchní konce ramen nápravy zajišťující vyztužení konstrukce karosérie. Snadnému ovládání během rychlejší a sportovnější jízdy napomáhá také zkrácení předních a zadních pružin o 15 mm, přičemž jejich tuhost byla o 15% zvýšena – oproti dynamickému podvozku u běžného modelu S60. Tužší jsou i pouzdra, pomocí kterých jsou zadní tlumiče upevněny ke karoserii, přičemž přední pouzdro vlečného ramene je o plných 400% tužší než dříve, aby dokázalo vyrovnat odskakování a otřesy kol.Aby se automobilka Volvo zavděčila všem svým příznivcům a dostála své reputace, zaměřila se při vývoji samozřejmě i na bezpečnost. Je  tak pro ní příznivou vizitkou, že se ji podařilo získat na sklonku loňského roku ocenění Top Safety Pick (Nejlepší volba z hlediska bezpečnosti) pro rok 2012. Tu uděluje americký Pojišťovací institut pro bezpečnost silničního provozu (Insurance Institute for Highway Safety IIHS) automobilům poskytujícím nejlepší ochranu cestujících při čelním a bočním nárazu, při převrácení vozu a při nárazech zezadu. V případě značky Volvo získalo toto prestižní ocenění i pro modely C30, S80, XC60 a XC90, čímž se stalo jedinou evropskou luxusní značkou, která IIHS obdržela pro pět modelů.

Úspěch neminul ani velmi chytrý systém nouzového brzdění „City Safety“ pomáhající předcházet nehodám při nízkých rychlostech. Ten byl totiž oceněn největším motoristickým klubem v Evropě, ADAC, který poprvé uspořádal test nouzových brzdových systémů šesti významných značek v různých kolizních situacích a zaznamenal významné rozdíly mezi způsoby, jakými jednotlivé systémy reagují. Systém ve Volvu V60 (který je zároveň ve standardní výbavě modelu S60 R-Design) byl jediný, který dosáhl hodnocení „velmi dobrý“, a stal se jednoznačným vítězem srovnávacího testu.

Vozy v provedení R-Design mohou být vybaveny celou řadou benzínových a dieselových motorů – od ekonomického agregátu DRIVe s výkonem 115 k až po nejvýkonnější verzi s přeplňovaným motorem o výkonu 304 k. Všechny tyto motory však spojuje důraz na splnění nejnáročnějších požadavků na potěšení z jízdy při zachování nízké spotřeby paliva. Pro ty, kteří se rozhodnou pro objednání verze Volvo S60 s naftovým motorem D3 nebo D5 do 31.3.2012 připravila automobilka navíc speciální akci. Zákazníci totiž získají automaticky slevu 10% z koncové ceníkové ceny vozu včetně výbavy a DPH.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.