Sociální sítě
Nahoru

Druhý nejdražší obraz Toyen jde do dražby

V historii druhý nejcennější obraz surrealistické malířky Toyen s názvem Potápeč bude poprvé vydražen v české aukci společnosti 1. Art Consulting Praha. Aukce proběhne 18.března v Topičově salonu na Národní Třídě v Praze, přičemž předpokládaná finální částka by měla překročit hranici 15 milionů korun, čímž by se dostalo plátno do první desítky nejdražších obrazů v ČR. Vyvolávací cena je pak 9,5 miliónů korun.

„Pro Toyen to bylo zásadní dílo, které si celý život schovávala. Mělo pro ni velký význam. Poprvé se objevilo až na aukci její pozůstalosti. Je známé, že dobří malíři si zásadní a mezníková díla ponechávají a neustále se k nim vracejí ve své tvorbě“ říká Jiří Rybář z 1.Art Consulting Brno Praha a dodává: „Je to dílo abstraktní. Ví se jen o pěti, šesti takových kusech. To má velký vliv na cenu. Potápěč má obrovskou sběratelskou hodnotu.“

Potápěč je vnímán jako jeden z nejvýznamnějších děl 20. století. Jde o syntézu toho nejlepšího, co kdy malířka Toyen vytvořila. Dílo propojuje dva autorčiny náměty: zájem o podmořský, proměnlivý svět a geometrizaci plochy. Toyen jej uskutečnila v raném artificielismu, uměleckém směru, který prosazovala s Jindřichem Štýrským v Paříži na začátku 30.let.

Zatím nejdráže prodaným obrazem Toyen bylo plátno Spící, kupec za něj zaplatil loni v březnu 23,2 miliónu korun (vydraženo za 20 miliónů korun bez přirážky). Po Kupkovi se tak Toyen stala druhým investičně nejvýznamnějším umělcem v ČR.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.