Sociální sítě
Nahoru

Hublot Antikythera

Před šesti měsíci předvedl ženevský Hublot veřejnosti v Muzeu umění a řemesel v Paříži strojek vyvinutý jako projev úcty stroji Antikythera. Tento proslulý astronomický kalkulátor, který pravděpodobně pochází z 2. století před naším letopočtem a jehož pozůstatky byly objeveny v řeckých vodách v roce 1900, zobrazuje pohyby a polohy Měsíce a Slunce na našem nebi. Hublot tomuto starověkému mistrovskému dílu vzdává hold miniaturní reprodukcí tohoto mechanismu, a to v podobě hodinového strojku s rozměry náramkových hodinek, ke kterému ještě patří hodiny, minuty a krokový mechanismu s tourbillonem, s pětidenní rezervou nátahu chodu.

Hodinky Antikythera nejsou jen obyčejné hodinky, je to hodinářský hold vzdaný starověkému světu. Na příkaz Jeana-Claude Bivera budou vytvořeny pouze čtyři identické kousky: první z nich – který je k vidění na výstavě hodinek v Basileji – bude poskytnut aténskému muzeu, kde bude vystaven vedle fragmentů původního mechanismu Antikythera. Druhý kus bude prodán v aukci, jejíž zisk bude darován archeologickému muzeu v Aténách. Třetí kus bude vystaven v Muzeu umění a řemesel v Paříži. A konečně čtvrtý kus si společnost Hublot ponechá pro své vlastní muzeum.

Toto mistrovské dílo představuje dokonalé spojení starověku a moderní doby. Jeho dva fasetové krystaly zdůrazňují a ukazují dvojité zobrazení oboustranného strojku.

Dvě korunky, z nichž každá je ozdobena stejným křížem, připomínají původní podobu strojku Antikythera. Korunka umístěná na pozici 6 hodin se používá k natahování strojku a nastavení času, zatímco druhá korunka, která se nachází na dvanáctce, se používá k opravení astronomických údajů mechanismu, a to otáčením měsíční fáze ve vztahu k pozici slunce. Kvůli složitosti zobrazovaných údajů jsou obě korunky zabezpečeny tak, aby nebylo možné jejich nastavení náhodně měnit. Tyto výjimečné mechanické hodinky jsou chráněny pouzdrem z pískovaného titanu. Pouzdro má také fasetový povrch, který ladí se safírovými krystaly. Hodinky jsou vybaveny gumovým páskem, který byl speciálně navržen pro tento model.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.