Sociální sítě
Nahoru

Enoteka Toninni – domácí kuchyně a vína z Apulie pod Pražským hradem

Do gastronomické mapy Prahy se v těchto dnech zapsal nový podnik, kam se hosté zaručeně budou vracet na vynikající autentickou apulskou kuchyni. Pod starými zámeckými schody, v ulici U Železné lávky 14, otevřela útulná rodinná enotéka Toninni. Můžete sem zajít na brzkou snídani (otevřeno od 7:30), rychlý oběd i příjemné večerní posezení ve zcela neformálním prostředí. Duší podniku je majitelka Veronika Chotěborská spolu se svým partnerem Giuseppem Ruggierem, který z Apulie pochází.

Giuseppe Ruggiero vybírá suroviny, stará se, aby vše fungovalo, Veronika Chotěborská sama vaří i obsluhuje. Jihoitalská kuchyně se pro ni stala vášní a otevření vlastní restaurace naplněním snu. „Dlouho jsem dělala v hotelnictví a za ty roky jsem si formulovala svoje představy, jak by měl jednou můj podnik vypadat. Pak jsem se potkala s Giuseppem, začali jsme spolu vyrábět olivový olej Toninni. Navíc Giuseppe přednáší na univerzitě v Bari o kulturním dědictví středomořské kuchyně, která byla v roce 2011 zapsaná do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, což ještě prohloubilo moji lásku k této kuchyni. A tak jsem si konečně řekla, že už dozrál čas otevřít vlastní podnik,“ říká majitelka nově otevřeného podniku.

V krátké jídelní nabídce, která se bude často měnit, najdete jídla z čerstvých surovin, jež si díky  jednoduché domácí přípravě zachovají své vůně i chutě. Jedná se o autentické pokrmy z Apulie (jihovýchodní Itálie) jako je Chilli Orecchiette s mozzarellou di bufala D. O. P., rajčátky a černou olivou či Tagliatelle se zeleninou a pestem z rukoly. Kuchyně v Apulii je poněkud specifická, protože v ní naleznete vlivy jak arabské, tak i řecké a turecké kuchyně s tím, že ta apulská je méně kořeněná. My Češi jsme zvyklí objednávat z jídelního lístku, pokud však host bude chtít zažít pravou Itálii i co se týče formy stolování, může číšníkovi sdělit, že výběr jídel nechá na kuchaři a nechat se překvapit. Nabídka pokrmů je doplňována o gastronomické speciality, které host může ochutnat a rovnou si i zakoupit domů. Enotéka Toninni nabízí skvělý poměr cena – kvalita.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.