Sociální sítě
Nahoru

S Metaxou čas plyne pomaleji. Měřili jsme jej hodinkami od Martina Brože

Dle motta „Dotkni se slunce“ jsme se vydali na řecký ostrov Samos, který svou polohou a vnitřním ekosystémem perfektně splňuje náročné požadavky pro pěstování muškátového vína té nejlepší kvality. Právě jeho sladká ovocná chuť, která je dána okolní flórou, dodává Metaxe opravdu specifické aroma, jež je natolik oblíbené, že roční produkce tohoto lahodného nápoje překročuje více jak 10 miliónů lahví. Je prostě žádaná. A není divu. Poklidná atmosféra ostrova totiž dokáže člověka z každodenní reality vytrhnout a na několik dní doslova vtáhnout do rozmanitého života místního obyvatelstva, které svým vinohradům dává vše. A čas? Ten, jakoby se zde zastavil, stejně jako na hodinách od Martina Brože.

Slavné jednoručkové hodinky jakoby na hornatý ostrov s terasovitými vinohrady patřily. Pohyb modřené hodinové ručky je totiž na první pohled zanedbatelný a tak spíše slouží k občasné kontrole času mezi degustacemi místních lahodných vín. Těch se zde vyprodukuje ročně více než sedm milionů litrů, přičemž polovina produkce je předurčená pro Francii a o něco více než deset procent pro výrobu řeckého skvostu Metaxa.

Místní neuspořádané vinice lemující svahy obklopují stromy s olivami, ořechy, fíky či kaštany, jež se významně podílejí na charakteru hroznů a následně i samotného vína, stejně tak, jako jabloně, švestky či velké množství citrusů. Úroda ze staletých vinic se musí sklízet ručně, což je jeden z faktorů, který rozhodně ovlivňuje výsledek a přístup sběratelů.Ocelové 42mm pouzdro hodinek ukrývá zcela přepracovaný strojek s manuálním nátahem, jež vychází z produkce ETA Unitas. Jejich černěná základová deska působí vskutku kontrastně k ručně rytým a skeletovaným ocelovým můstkům, jež připomínají drobné květy a výhonky vinné révy.

Potěší také, že z kreativních tahů rydlem vystupuje do metalické modři popouštěné nátahové kolo, bubínek pérovníku a vratná západka asociující barvu Středozemního moře, podél jehož břehů lze sklízet čerstvé hrozny (ačkoli hrozny pro Metaxu pocházejí z nadmořské výšky 400 až 600 metrů).

Strojek zkrášlují také modřené šroubky a temná útlá ručka regulující setrvačku. Tři blyštivé body, jež jsou v hodní části pérovníku, jsou dokonce z miniaturních diamantů – úžasné vyjádření sloganu Metaxy „Sun capture in a drop“. Co víc? Světlo světa vždy spatří pouze jediný originální kousek. Produkce je striktně limitovaná, stejně jako luxusní nápoj Metaxa AEN.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.