Sociální sítě
Nahoru

Franck Muller a jeho zázračný Cintree Curvex Tourbillon Rapide

Další ze světových prvenství, které si může renomovaná hodinářská manufaktura Franck Muller připsat na svůj list úspěchů, je nejrychlejší tourbillon světa. Kolem své osy se otočí za pouhých pět vteřin, v minutě tedy dvanáctkrát! Eliminace vlivu gravitační síly na přesnost chodu strojku tak byla zase jednou zdokonalena, a to formou skutečného uměleckého díla. Zcela nově vyvinutý koncept navíc potěší svou strukturou skeletonu, umožňuje tedy pohled do všech tajů uloženého mechanického zázraku.

První mechanickou platformu sestavenou za účelem eliminace vlivu zemské tíže na pohyb vlásku a tím i přesnost chodu strojku hodinek sestavil v roce 1795 proslulý hodinář Abraham-Louis Breguet. Svůj vynález si o šest let později nechal patentovat, a aniž to tušil, odstartoval zcela novou disciplínu komplikací mechanických hodinek. Od té doby se snaží hodinářští mistři o jeho zdokonalení. Jedním z nich je i dnes už proslulý Franck Muller a jeho stejnojmenná hodinářská společnost, která má na svém kontě kromě tradičního minutového tourbillonu také tourbillon dvouosý, tříosý nebo také tourbillon s největší a s nejmenší klecí na světě. Není tedy divu, že během své historie, jež se píše od roku 1991, přihlásila manufaktura více než padesát patentů. Poslední z nich náleží právě kalibru FM 2025T, jenž vůbec poprvé nabízí regulátor v podobě tourbillonu, který se kolem své osy otočí jednou za pět vteřin. Hodinky Cintree Curvex Tourbillon Rapide jsou tak novinkou přinášející doposud nevídaná technická řešení.

Nová komplikace, která si vyzískala přízvisko thunderbolt tourbillon, si vysloužila tradiční soudkovité pouzdro linie Cintree Curvex. V něm krásně vyniká celá architektura nového strojku, jehož jednotlivé můstky a základna byly ručně skeletovány. Na první pohled je tak možné zaznamenat obdivuhodnou přesnost střídání kartáčovaných a pískovaných ploch nebo velmi přesně manuálně srážené hrany součástek. Využitím otevřených bubínků pérovníků v horní části strojku bylo docíleno i technické rovnováhy, neboť viditelná stočená pera vyvažují pulzující vlásek tourbillonu, jehož klec na místo běžné vteřinové ručky nese vyvážené logo manufaktury Franck Muller. Zajímavé je také využití centrálně umístěných černěných ruček hruškovitého tvaru. Hodinky Cintree Curvex Tourbillon Rapide využívají safírového sklíčka na obou stranách maskulinního pouzdra, které může být zhotoveno z PVD černěné oceli 316L nebo z bílého, žlutého či růžového 18kt zlata. Stejně jako ostatní modely kolekce jeho klenuté dýnko nádherně sedí na zápěstí, přičemž jej na něm drží kožený řemínek z aligátora s jazýčkovou sponou.

Hodinky budou k dispozici za 4 810 000 Kč v hodinářství Beny Jewellery na Václavském náměstí nebo v butiku Azra, který již brzy oficiálně otevře své prostory na Staroměstském náměstí.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.