Sociální sítě
Nahoru

Oslavte Velikonoce stylově s whisky

K prastaré české velikonoční tradici bezesporu patří hodování a pomlázka. Pověst praví, že dívky mají být na Velikonoce „pomlazeny“, tedy aby zůstaly celý rok zdravé a uchovaly si plodnost. Proto muži používají mladé proutí s největším podílem „životní síly“, kterou dívkám předávají. Skotská whisky má velmi podobné základy. Její historie sahá do 5. století, kdy přinesli irští mnichové tajný recept do Skotska, kde vyrobili nápoj s názvem uisge beatha, což v překladu znamená „voda života“. „A to už je důvod, aby si zasloužila kvalitní skotská whisky, jakou je například Ballantine´s, být tím pravým nápojem pro oslavy velikonočních svátků jako symbol zrození a životní síly,“ říká barman Aleš Půta z Hemingway Baru.

Sedmnáctiletá skotská whisky Ballantine’s si již několik let buduje pověst jedné z nejkvalitnějších whisky na světě. Uznávaný znalec oboru, Jim Murray, ji ve své ročence Whisky Bible ocenil již počtvrté titulem Nejlepší skotská míchaná whisky roku. Její elegantní styl představuje vyváženost měkkého a sladkého charakteru chuti díky sladu z Gleburgie, Miltonduff a Scapa, přičemž poslední jmenovaný single malt je určen pro ty nejlepší produkty a je charakteristický jemnou chutí evokující pobřeží odlehlých Orkejnských ostrovů. Znalce potěší také etiketa se slavným erbem od Lorda Lyon King of Arms, který byl jakožto nejvyšší možné uznání značce přiznán v roce 1937. Od následujícího roku se objevil na každé láhvi, na němž se objevuje skotská vlajka spárovaná s elementy, které jsou důležité při výrobě této skotské whisky: ječmene, vody, varného kotle a dubového sudu, nechybí ani vojenský štít, královská helma a dvojice běloušů.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.