Sociální sítě
Nahoru

Chorvatská atmosféra a výtečná kuchyně i v Praze

Češi milují Chorvatsko. Hlavně kvůli moři, slunci, nádherné architektuře a přátelskému prostředí. Vysoce oceňovaná je ale také chorvatská kuchyně a její lahodné pokrmy z ryb, mořských plodů, jehněčího masa a zeleniny. Malou chorvatskou oázu vybudoval v Praze Dejvicích pan Dražen Horvat, majitel špičkové restaurace Chorvatský Mlýn. Přijeďte ochutnat některou z místních specialit se sklenkou vynikajícího vína a zažijte opravdový relax! Hned po příjezdu do Horoměřické ulice v pražských Dejvicích vás zaujme elegantní vzdušná stavba, s velikými okny a půvabně upravenou zahradou. Budova restaurantu Chorvatský Mlýn vyrostla na místě původního mlýna ze 17. století. A dřevěné mlýnské kolo, které dává tomuto místu své jméno, je zachováno i na nové stavbě. „Pro naši restauraci je to ideální místo. Jsme nedaleko centra, ale také kousek od letiště, zároveň tu panuje tak trochu venkovská atmosféra vybízející k odpočinku a skvělým gurmánským zážitkům,“ představuje Chorvatský Mlýn, který se pyšní už třináctiletou tradicí, majitel Dražen Horvat. Tajemství zdejší vyhlášené kuchyně, v níž se snoubí receptury středomořské a chorvatské oblasti, je především v kvalitě, čerstvosti a pečlivém výběru surovin a ingrediencí. A samozřejmě v mistrovství zdejších kuchařů. „Na kvalitu surovin klademe obrovský důraz. Prakticky všechno potřebné dovážíme přímo z Chorvatska. Chobotnice, mušle, mladé jehněčí a telecí maso, ryby, lanýže. Jídelníčky samozřejmě doplňujeme o sezónní suroviny,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Chorvatský Mlýn Karel Matyáš. „Výborné a čerstvé suroviny to je polovina celého vaření. Když je například mořský ďas nebo skvělá ryba zubatac lovená přímo z moře, chutná úplně jinak, než ryby chované v sádkách.“ O tom, že je Karel Matyáš odborník na slovo vzatý, svědčí i jeho stříbrná medaile z mezinárodní kuchařské soutěže Perla moře, konané na ostrově Brač. Menu, se kterým obsadil druhé místo v konkurenci 236 soutěžících, je zařazeno mezi speciality restaurace. V tradiční chorvatské kuchyni najdete vlivy italské, maďarské a turecké gastronomie. Z kontinentálního Chorvatska pocházejí pokrmy obsahující vepřové, telecí či jehněčí maso. Dlouhému a nádhernému pobřeží Istrie a Dalmácie pak vévodí ryby, mořské plody, zelenina či typické chutě olivového oleje. „U nás je většinu roku teplo, trávíme hodně času venku a také rádi venku jíme. Proto se v Chorvatsku tak často griluje nebo rožní,“ říká majitel restaurace Dražen Horvat. I proto si můžete v restauraci Chorvatský Mlýn vychutnat tolik různých specialit připravovaných na grilu či rožni a užít si romantickou atmosféru krásné venkovní zahrady.

Mezi stálice jídelního lístku v Chorvatském Mlýn patří čerstvé ryby a mořské plody v mnoha variacích. Na grilu připravované ryby pražma královská, mořský vlk, kambala a další doplněné o kalamáry, krevety, mušle a langustiny. Součástí menu jsou také masa pečená na rožni či lávovém grilu – jehněčí kolínka, telecí steak, jarní kuřátko anebo bifteky. Ochutnat rovněž můžete chorvatské rybí polévky nebo tradiční těstoviny zvané mlýnce.

Zbožňovanou lahůdkou, za kterou se sem mnozí hosté vracejí, je jaderská chobotnice pečená tzv. pod pekou. Peka je poklice, která je zasypána žhavým popelem, pomocí něhož se pokrm upeče. Chobotnice spolu se zeleninou, brambory a bylinkami je pak šťavnatá, voňavá a měkká. Některé místní recepty obsahují také luxusní a drahou surovinu – bílé nebo černé lanýže. Za zkoušku jistě stojí například svatojakubská mušle plněná kořenovou zeleninou, černým lanýžem a zapečená v listovém těstě. Sommelier restaurantu Chorvatský Mlýn dokáže hostům doporučit víno ke každému jídlu. Chorvatské víno má více než stoletou tradici a pěstuje se ve třech hlavních vinařských oblastech. Na istrijském poloostrově dozrávají jiskřivá bílá vína či zajímavé červené víno Teran. Z oblasti Kutjevo v kontinentálním Chorvatsku pochází vynikající bílé víno Graševina, které se skvěle hodí například k chobotnici. Zatímco k rožněnému jehněčímu si určitě objednejte světoznámé červené víno Dingač pocházející z Dalmáckého pobřeží. Pěstuje se hlavně na poloostrově Pelješac a na ostrově Hvar.

Restaurace Chorvatský Mlýn je skvělou volbou pro soukromou večeři, rodinou oslavu, ale i firemní oběd. Má 70 míst, letní a zimní terasu, salónek s krbem a prostorné parkoviště. Interiéry v klimatizovaném objektu restaurace jsou elegantní a stylové, barevností a použitými materiály podtrhují všudypřítomnou středomořskou letní náladu.

Na podzimní měsíce je pro návštěvníky Chorvatského Mlýna nachystaná unikátní ochutnávka více než 10 druhů mladého olivového oleje z Chorvatska z letošní sklizně. V listopadu naváže už 9. ročník tradiční Slavnosti bílého istrijského lanýže. A na počátku prosince začne očekávaná sezóna jaderských kalamárů.

Restaurant Chorvatský MLÝN, Horoměřická 3a, Praha 6

Otevřeno: každý den 11.30–24.00

Rezervace na tel.: 220 610 760 nebo na e-mail: mlyn@mlyn1999.cz

www.mlyn1999.cz

Více z rubriky Degustace

  • Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

    Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...

    Jan Lidmaňský4.4.2024
  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.