Sociální sítě
Nahoru
reklama

Chorvatská atmosféra a výtečná kuchyně i v Praze

Češi milují Chorvatsko. Hlavně kvůli moři, slunci, nádherné architektuře a přátelskému prostředí. Vysoce oceňovaná je ale také chorvatská kuchyně a její lahodné pokrmy z ryb, mořských plodů, jehněčího masa a zeleniny. Malou chorvatskou oázu vybudoval v Praze Dejvicích pan Dražen Horvat, majitel špičkové restaurace Chorvatský Mlýn. Přijeďte ochutnat některou z místních specialit se sklenkou vynikajícího vína a zažijte opravdový relax! Hned po příjezdu do Horoměřické ulice v pražských Dejvicích vás zaujme elegantní vzdušná stavba, s velikými okny a půvabně upravenou zahradou. Budova restaurantu Chorvatský Mlýn vyrostla na místě původního mlýna ze 17. století. A dřevěné mlýnské kolo, které dává tomuto místu své jméno, je zachováno i na nové stavbě. „Pro naši restauraci je to ideální místo. Jsme nedaleko centra, ale také kousek od letiště, zároveň tu panuje tak trochu venkovská atmosféra vybízející k odpočinku a skvělým gurmánským zážitkům,“ představuje Chorvatský Mlýn, který se pyšní už třináctiletou tradicí, majitel Dražen Horvat. Tajemství zdejší vyhlášené kuchyně, v níž se snoubí receptury středomořské a chorvatské oblasti, je především v kvalitě, čerstvosti a pečlivém výběru surovin a ingrediencí. A samozřejmě v mistrovství zdejších kuchařů. „Na kvalitu surovin klademe obrovský důraz. Prakticky všechno potřebné dovážíme přímo z Chorvatska. Chobotnice, mušle, mladé jehněčí a telecí maso, ryby, lanýže. Jídelníčky samozřejmě doplňujeme o sezónní suroviny,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Chorvatský Mlýn Karel Matyáš. „Výborné a čerstvé suroviny to je polovina celého vaření. Když je například mořský ďas nebo skvělá ryba zubatac lovená přímo z moře, chutná úplně jinak, než ryby chované v sádkách.“ O tom, že je Karel Matyáš odborník na slovo vzatý, svědčí i jeho stříbrná medaile z mezinárodní kuchařské soutěže Perla moře, konané na ostrově Brač. Menu, se kterým obsadil druhé místo v konkurenci 236 soutěžících, je zařazeno mezi speciality restaurace. V tradiční chorvatské kuchyni najdete vlivy italské, maďarské a turecké gastronomie. Z kontinentálního Chorvatska pocházejí pokrmy obsahující vepřové, telecí či jehněčí maso. Dlouhému a nádhernému pobřeží Istrie a Dalmácie pak vévodí ryby, mořské plody, zelenina či typické chutě olivového oleje. „U nás je většinu roku teplo, trávíme hodně času venku a také rádi venku jíme. Proto se v Chorvatsku tak často griluje nebo rožní,“ říká majitel restaurace Dražen Horvat. I proto si můžete v restauraci Chorvatský Mlýn vychutnat tolik různých specialit připravovaných na grilu či rožni a užít si romantickou atmosféru krásné venkovní zahrady.

Mezi stálice jídelního lístku v Chorvatském Mlýn patří čerstvé ryby a mořské plody v mnoha variacích. Na grilu připravované ryby pražma královská, mořský vlk, kambala a další doplněné o kalamáry, krevety, mušle a langustiny. Součástí menu jsou také masa pečená na rožni či lávovém grilu – jehněčí kolínka, telecí steak, jarní kuřátko anebo bifteky. Ochutnat rovněž můžete chorvatské rybí polévky nebo tradiční těstoviny zvané mlýnce.

Zbožňovanou lahůdkou, za kterou se sem mnozí hosté vracejí, je jaderská chobotnice pečená tzv. pod pekou. Peka je poklice, která je zasypána žhavým popelem, pomocí něhož se pokrm upeče. Chobotnice spolu se zeleninou, brambory a bylinkami je pak šťavnatá, voňavá a měkká. Některé místní recepty obsahují také luxusní a drahou surovinu – bílé nebo černé lanýže. Za zkoušku jistě stojí například svatojakubská mušle plněná kořenovou zeleninou, černým lanýžem a zapečená v listovém těstě. Sommelier restaurantu Chorvatský Mlýn dokáže hostům doporučit víno ke každému jídlu. Chorvatské víno má více než stoletou tradici a pěstuje se ve třech hlavních vinařských oblastech. Na istrijském poloostrově dozrávají jiskřivá bílá vína či zajímavé červené víno Teran. Z oblasti Kutjevo v kontinentálním Chorvatsku pochází vynikající bílé víno Graševina, které se skvěle hodí například k chobotnici. Zatímco k rožněnému jehněčímu si určitě objednejte světoznámé červené víno Dingač pocházející z Dalmáckého pobřeží. Pěstuje se hlavně na poloostrově Pelješac a na ostrově Hvar.

Restaurace Chorvatský Mlýn je skvělou volbou pro soukromou večeři, rodinou oslavu, ale i firemní oběd. Má 70 míst, letní a zimní terasu, salónek s krbem a prostorné parkoviště. Interiéry v klimatizovaném objektu restaurace jsou elegantní a stylové, barevností a použitými materiály podtrhují všudypřítomnou středomořskou letní náladu.

Na podzimní měsíce je pro návštěvníky Chorvatského Mlýna nachystaná unikátní ochutnávka více než 10 druhů mladého olivového oleje z Chorvatska z letošní sklizně. V listopadu naváže už 9. ročník tradiční Slavnosti bílého istrijského lanýže. A na počátku prosince začne očekávaná sezóna jaderských kalamárů.

Restaurant Chorvatský MLÝN, Horoměřická 3a, Praha 6

Otevřeno: každý den 11.30–24.00

Rezervace na tel.: 220 610 760 nebo na e-mail: mlyn@mlyn1999.cz

www.mlyn1999.cz

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.