Sociální sítě
Nahoru

Když Bauhaus, tak v podání značky Junghans

Pokud opomeneme obří obelisky a avantgardní plastiky Maxe Billa, lze s trochou nadsázky a s myšlenkou na svět horologie říct, že jeho nejslavnějším dílem jsou kuchyňské nástěnné hodiny s minutkou, které navrhl pro značku Junghans, stejně tak jako nádherné náramkové hodinky. Ty stále nesou stejné designové poselství, jako ve 20. letech minulého století moderní výtvarný směr pocházející ze střediska avantgardní školy umění, designu a architektury – Buahausu. S ohledem na tehdejší snahu obnovit vazbu mezi uměním a řemeslem, v tomto případě s jemnou mechanikou, se podařilo navrhnout něco tak neobyčejně čistého, že dodnes svými liniemi dokáže překvapit. Bauhaus se tak promítá nadále většinou produkce značky Junghans, která dokonce památce curyšského architekta a sochaře dedikovala celou linii hodinek označenou jednoduše jeho jménem – tedy Max Bill. Vlivy minimalistického Bauhausu jsou čitelné a snadno rozpoznatelné i u ryze společenských hodinek Meister Kalender. Jeho absolutní čistotu se snaží elegantně doplnit také kalendářní ukazatele, a to tak aby nenarušily celkový koncept a myšlenku zachovat jednoduchou formu uměleckého díla. Bílý číselník tak zdobí symetricky rozmístěná dvojice apertur, a to na pozicích 2 a 10, ve kterých je třípísmennou zkratkou zobrazováno jméno dne a jméno měsíce pomocí rotujících disků. Na pozici 6, tedy v rovnováze k logu Junghans, je pak viditelné zobrazení měsíčních fází s integrovanou ručkou starající se o aktuální datum. Poetické fáze Měsíce a další kalendářní funkce vychází po technické stránce z uloženého automatického strojku J810.5, což je vlastně modifikovaná ETA 2824-2. Ze strany dýnka tak lze nejenom obdivovat ženevskými pruhy dekorovaný strojek a jeho rotor, ale také objevit čtyři regulační tlačítka po stranách sloužící k rychlému nastavení zmíněných údajů na číselníku. Klasicky navržené ocelové pouzdro, které dosahuje v průměru 40,4 mm, bylo navíc potaženou deseti mikrony žlutého zlata, které dodává hodinkám jakousi staromilskou patinu. Její výraz navíc podtrhuje černý řemínek jehož jemnost a stálost zaručuje využitá koňská kůže. Za zmínku stojí také vypouklé sklíčko z tvrzeného plastu, které je jakousi vzpomínkou na původní vzhled hodinek Maxe Billa. Meister Kalender, s cenovkou 52 250 Kč, je k dostání v hodinářství Koscom v ulici Na Poříčí 30, a to hned vedle dalších variant modelu – v oceli či se zlacením růžovým zlatem. Na výběr je pak kromě koňského řemínku také tradiční z aligátora nebo ocelový tah.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.