Sociální sítě
Nahoru

Mariánské Lázně přivítají již 55. Chopinův festival

Slavnostním koncertem v provedení Západočeského symfonického orchestru odstartuje jubilejní 55. ročník Chopinova festivalu v Mariánských Lázních. Pod taktovkou význačného islandského dirigenta Gudniho Emilssona zazní dne 15. srpna 2014 skladby Fryderyka Chopina (Koncert pro klavír a orchestr č. 2 f moll op. 21) a Ludwiga van Beethovena (Symfonie č. 8 F dur op. 93).

Jeden z nejstarších hudebních festivalů v České republice je zaměřený především na klavírní tvorbu a patří mezi nejvýznamnější festivaly v Evropě. Návštěvníci se tak mohou těšit na celkem 13 koncertů, klavírních recitálů a jedno matiné, na kterých vystoupí osobnosti světové hudby. „Letos přijede skvělý americký sólový klavírista Andrew Tyson, který zahraje hned v úvodním koncertě. Přivítáme také Ivett Gyöngyösiovou, Bartosze Zurakowskieho spolu s předními českými umělci a soubory,“ říká předseda Společnosti Fryderyka Chopina Ivan Klánský, sám přední osobnost české klavírní scény.

Prioritou Společnosti Fryderyka Chopina, která festival pořádá, je také podpora mladých nadějných klavíristů, proto se návštěvníci mohou těšit i na začínající hvězdy klavírního nebe, jako je Marek Kozák – velmi talentovaný klavírista, který je laureátem mnoha klavírních soutěží v Evropě. Koncerty probíhají v Městském divadle, Společenském domě Casino, Evangelickém kostele, na Zámku Kynžvart, v Hudební síni domu Chopin a v Anglikánské kapli. Doprovázejí je také výstavy, sportovní utkání – Chopin Golf Cup, který se tradičně pořádá jako poděkování sponzorům Chopinova festivalu, a další zajímavé akce. V letošním roce bude koncerty jubilejního ročníku přenášet živě Česká televize.

Hosté mohou využít zajímavého Speciálního balíčku, který ve vybraných hotelech nabízí speciální ceny za ubytování pro návštěvníky festivalu.

Festival nese jméno významného polského romantického skladatele Fryderyka Chopina, který v Mariánských Lázních pobýval v roce 1836 v domě U Bílé labutě, kde dnes najdeme jediný památník F. Chopina v České republice. Právě zde se setkával s rodinou své snoubenky Marie Wodzinské. Ta namalovala jeho portrét a hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten. Mariánské Lázně jsou místem, kde najdeme největší počet odkazů na Chopinův pobyt – památník F. Chopina, dům Chopin, pomník F. Chopina, pamětní deska F. Chopina, Základní uměleckou školu F. Chopina. Společnost Fryderyka Chopina vznikla v roce 1959 a jejím čestným předsedou se stal klavírní virtuos a tehdejší profesor klavírní hry na pražské Akademii múzických umění prof. František Rauch. V témže roce se konal i 1. Chopinův festival, který se tak stal jedním z pěti nejstarších evropských hudebních festivalů. Koná se každoročně a nikdy nebyl přerušen, pouze jednou zkrácen o 2 dny (1968).

Každé dva roky se koná soutěž mladých pianistů, která pro studenty znamená prověrku jejich umění před velkou klavírní soutěží F. Chopina ve Varšavě. Stalo se už pravidlem, že vítěz Mariánskolázeňské soutěže se ve Varšavě umísťuje na některém z předních míst. Příští, již 10. Mezinárodní klavírní soutěž F. Chopina se bude konat v roce 2015.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.