Sociální sítě
Nahoru

Nový Jaguar XE byl představen v Paříži

Nový sportovní sedan Jaguar XE, jehož cena začíná na 1 039 000 Kč, udává nový směr v prémiové střední třídě především svou odlehčenou konstrukcí, která je tvořena až ze 75 % hliníkem. Jedná se o karoserii, která se vyznačuje jak malým aerodynamickým odporem (hodnota Cx = 0,26), tak výrazným designem, luxusním interiérem, agilními jízdními vlastnostmi a navíc je doplněna o nejmodernější řešení multimediálních technologií. Nejnovější Jaguar zároveň přináší výborné hodnoty spotřeby, aerodynamiky a torzní tuhosti. V nabídce je moderní čtyřválcový dieselový a benzinový motor konstrukční řady Ingenium (emise CO2 od 99 g/km) a šestiválcový třílitrový motor, který je vyhrazen modelu XE S (s maximální rychlostí až 250 km/h). Hnací ústrojí s výkonem mezi 120 kW (163 HP) a 250 kW (340 HP) převádí sílu přes osmistupňovou automatickou převodovku, nebo u dieselových motorů manuální šestistupňovou převodovku, na zadní kola. Od roku 2016 bude většina verzí k dostání i s pohonem všech kol. Jaguar XE má extrémně odolný a zároveň lehký monokok s torzní tuhostí 22 000 Nm/stupeň, kterou nemá žádná jiná dřívější karoserie od Jaguaru. V kombinaci s dvojitými příčnými rameny vpředu a s víceprvkovým závěšením kol vzadu má nový Jaguar XE velmi dynamické jízdní vlastnosti, které jsou dále podpořeny elektromechanickým servořízením, které bylo u Jaguaru použito vůbec poprvé.

Vysoký podíl hliníku (75 %) je novým maximem pro střední třídu a stlačuje tak u turbodieselového motoru 2,0 E-Performance (120 kW/163 HP) spotřebu v kombinovaném cyklu na 3,8 litru/100 km (a tím i emise na 99 g/km CO2). Na druhém konci výkonnostní škály se nachází Jaguar XE S, který z 0 na 100 km/h vystřelí za 5,1 sekundy.

Rozvor dlouhý 2 835 milimetrů a nízká poloha sedadel zaručují ideální proporce pro coupé. Technické materiály, kůže s jemnou povrchovou strukturou, dvojité kontrastní prošití, dvoubarevné obložení dveří a sedaček dodávají kabině přepychovou kvalitu. O řemeslném umění svědčí také vkládané dekory v lesklé černé barvě, strukturovaném hliníku, dřevě nebo uhlíkových vláknech.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.