Sociální sítě
Nahoru

Věrný společník od dob počátků armádního letectví

Již od samého počátku slavné éry armádního letectví byla značka Zenith jeho nedílnou součástí a také jedním z prvních dodavatelů hodinek a leteckých přístrojů. Nyní, Zenith představuje šest nových modelů Pilot Montre d’Aeronef Type 20, včetně speciální série věnované německému stíhacímu letci Manfredu von Richthofenovi, přezdívanému Rudý Baron. Celá kolekce tak vystihuje významnou roli manufaktury Zenith, kterou sehrála v dobývání oblak v poválečném období. Na počátku dvacátého století se jako letečtí pionýři proslavili Louis Blériot a Léon Morane. Blériot sestavil letadlo, ve kterém jako první přeletěl kanál La Manche a Morane nezůstal pozadu, když jako první překonal rychlost 100 km/h. Oba dva sdíleli nejenom vášeň pro letectví a dobrodružství, ale oba letci také vlastnili nástroj, který byl pro jejich profesi základem: hodinky Zenith, které byly již tehdy považovány za ty nejpřesnější na trhu. Tím vstoupila švýcarská hodinářská značka do dějin letectví a následně se stala i jedním z prvních výrobců leteckých palubních přístrojů. Výškoměry a palubní hodiny (Montres d’Aeronef) byly dodávány jak armádě, tak civilním aerolinkám. Slavný model Zenith Type 20 se poprvé objevil roku 1938 na palubní přístrojové desce letadel French Air Force.

Modely Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT, Pilot Montre d’Aéronef Type 20 Annual Calendar, Pilot Montre d’Aéronef Type 20 Tourbillon a Pilot Montre d’Aéronef Type 20 40 mm jsou již nyní dostupné v pražském butiku Zenith.

Palubní hodiny byly speciálně navrženy pro využití v letectví, kde jsou nároky na kvalitu a přesnost vyšší než kdekoli jinde. Nově vyvinutý mechanismus musel odolávat náhlým teplotním výkyvům, magnetickým polím, vibracím, vlhkosti i změnám atmosférického tlaku. Perfektní čitelnost, která byla nutností, zajišťoval velký matný černý číselník a kontrastní bílé ručky pokryté luminiscenční vrstvou. Pokud jde o náramkové hodinky, jejich použití bylo značně usnadněno speciální pilotní korunkou umožňující manipulaci a nastavení funkcí i v leteckých rukavicích. Tento profesní model hodinek Zenith byl považován za nástroj nutný pro přežití. Například ve Francii byly modely Type 20 dodány letectvu, námořnímu letectvu i testovacím leteckým základnám. Dnes hodinky tohoto typu vyrábí pouze několik mistrů právem patřících do síně slávy výroby leteckých přístrojů.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.