Sociální sítě
Nahoru

Chutě středomořského venkova v podání restaurace Hliněná Bašta

Za osobitou kuchyní se musí občas trochu popojet. A to je dobře. Někdy je prostě potřeba na chvilku z rušného centra zmizet a při chvilce soukromí si užít také dobré jídlo a pití. Vždyť není potřeba neustále potkávat tytéž tváře hostů ve vyhlášených pražských restauracích. Tipů na o něco privátnější gastronomický zážitek se naštěstí nabízí hned několik, a to doslova pár minut jízdy za Prahou. Tou první je bezesporu Chorvatský Mlýn, schovaný v serpentinách silnice vedoucí z Prahy do Horoměřic, další a rozhodně zajímavou volbou je argentinská restaurace El Asador v Hrnčířích u Prahy a tou třetí? Vaší pozornosti by rozhodně neměla uniknout Hliněná Bašta. Je to opravdový klenot a to na dosah ruky. Průhonice u Prahy skýtají mnohá zajímavá místa, a kromě zámeckého parku je to určitě první moderní stavba z nepálené hlíny u nás. Právě v ní se nachází restaurace Hliněná Bašta, která okouzlí už při příjezdu. Hned ve vstupní hale nelze přehlédnout akvárium s kanadskými humry. Ti se tu totiž podávají s bylinkovým máslem, limetkovou majonézou a to s oblohou ze zeleninového ratatouille v doprovodu variace mořských plodů. A vinné párování? Určitě lze doporučit Chablis Grand Cru 2009 „Grenouilles“ za 2 690 Kč z burgundského rodinného vinařství Louis Michel & Fils, jehož historie se píše déle než 160 let. To jsme ale odbočili. Humr je totiž místní stálicí a Hliněná Bašta dokáže zaujmout i jinými chody daleko rozmanitějších chutí.

Už při prvním vkročení do hlavního sálu restaurace, která jakoby kombinovala vzhled tradiční rybárny s horskou chatou, zaujmou velké nosné trámy a dřevěný nábytek z masivu. Z dlouhé místnosti, kterou dotváří i výstavka prémiových whisky a rumů, je pak nádherně vidět na terasu tyčící se nad malým rybníčkem a nabízející romantické zázemí. To však povzbudí i nové menu, které je připraveno na podzim, a tedy rozhodně do útulných prostor restaurace. Muže, kteří si potrpí na vydatné a chutné jídlo, určitě zláká místní zvěřina. V nabídce je konfitovaný bažant protknutý slaninou s listovým špenátem, dále roláda z divokého kance s kedlubnovým zelím, případně srnčí karé na dýňovém pyré s opečenými kapustičkami a švestkovou omáčkou. Dámy mohou ve výběru tradičních podzimních chutí samozřejmě doprovázet. Menu rozšířil i pečený zajíc na červeném víně a žampiónech s bramborovou kaši, případně velmi lehké kuřecí prso s opečenou červenou řepou, kozím sýrem a houbami. K chuťově výrazné zvěřině patří samozřejmě červené víno a pokud se chcete ukázat v tom nejlepším světle, stačí na vinné kartě přeskočit všechny položky a sklouznout rovnou do sekce unikátních archivních vín. Takové italské Barolo DOCG za 6 900 Kč z roku 1988 rozhodně chuť podtrhne a jedinečnost okamžiku ozvláštní. Jen pro zajímavost, pochází ze severozápadní Itálie, z oblasti Piemonte, a za jeho produkcí stojí milovník luxusu Angelo Gaja, legenda mezi italskými vinaři a místní průkopník práce s barikem. Hliněná Bašta však svůj pestrý repertoár nezměnila zcela. S rafinovanými chutěmi mořských plodů si šéfkuchař a majitel Hynek Vávra hraje rád dál, a to přesto, že nechybí klasiky ve stylu slávek na víně s kořenovou zeleninou nebo různých druhů mořských ryb na grilu. Za patnáct let existence podniku si totiž právě tato lehká jídla zasloužila nejvíce pozornosti. Není divu, že byla do menu integrována také rybí mísa kombinující degustační vzorky mušlí a krevet. Hliněná Bašta je tedy o kompromisu. Nikoli však kvality, ale chutí. Své si tu najdou jak příznivci červeného, tak bílého masa. Nechte se zlákat a užijte si soukromí ve dvou…

Více z rubriky Gastro

  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
  • Burger s velkým severským B

    Teplice jsou čím dál více navštěvovanějším lázeňským městem severních Čech. Aspektů je několik. Zelenající se příroda, díky snížené těžbě, renovující se...

    Marek Zelený11.8.2020
  • S italskými prémiovými giny Malfy léto nikdy nekončí

    Malfy je značka italských super-prémiových ochucených ginů, které jsou ztělesněním té pravé Itálie. Jejich výjimečnost spočívá v důrazu na rodinnou tradici,...

    Jan Pešek8.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.