Sociální sítě
Nahoru

Chutě středomořského venkova v podání restaurace Hliněná Bašta

Za osobitou kuchyní se musí občas trochu popojet. A to je dobře. Někdy je prostě potřeba na chvilku z rušného centra zmizet a při chvilce soukromí si užít také dobré jídlo a pití. Vždyť není potřeba neustále potkávat tytéž tváře hostů ve vyhlášených pražských restauracích. Tipů na o něco privátnější gastronomický zážitek se naštěstí nabízí hned několik, a to doslova pár minut jízdy za Prahou. Tou první je bezesporu Chorvatský Mlýn, schovaný v serpentinách silnice vedoucí z Prahy do Horoměřic, další a rozhodně zajímavou volbou je argentinská restaurace El Asador v Hrnčířích u Prahy a tou třetí? Vaší pozornosti by rozhodně neměla uniknout Hliněná Bašta. Je to opravdový klenot a to na dosah ruky. Průhonice u Prahy skýtají mnohá zajímavá místa, a kromě zámeckého parku je to určitě první moderní stavba z nepálené hlíny u nás. Právě v ní se nachází restaurace Hliněná Bašta, která okouzlí už při příjezdu. Hned ve vstupní hale nelze přehlédnout akvárium s kanadskými humry. Ti se tu totiž podávají s bylinkovým máslem, limetkovou majonézou a to s oblohou ze zeleninového ratatouille v doprovodu variace mořských plodů. A vinné párování? Určitě lze doporučit Chablis Grand Cru 2009 „Grenouilles“ za 2 690 Kč z burgundského rodinného vinařství Louis Michel & Fils, jehož historie se píše déle než 160 let. To jsme ale odbočili. Humr je totiž místní stálicí a Hliněná Bašta dokáže zaujmout i jinými chody daleko rozmanitějších chutí.

Už při prvním vkročení do hlavního sálu restaurace, která jakoby kombinovala vzhled tradiční rybárny s horskou chatou, zaujmou velké nosné trámy a dřevěný nábytek z masivu. Z dlouhé místnosti, kterou dotváří i výstavka prémiových whisky a rumů, je pak nádherně vidět na terasu tyčící se nad malým rybníčkem a nabízející romantické zázemí. To však povzbudí i nové menu, které je připraveno na podzim, a tedy rozhodně do útulných prostor restaurace. Muže, kteří si potrpí na vydatné a chutné jídlo, určitě zláká místní zvěřina. V nabídce je konfitovaný bažant protknutý slaninou s listovým špenátem, dále roláda z divokého kance s kedlubnovým zelím, případně srnčí karé na dýňovém pyré s opečenými kapustičkami a švestkovou omáčkou. Dámy mohou ve výběru tradičních podzimních chutí samozřejmě doprovázet. Menu rozšířil i pečený zajíc na červeném víně a žampiónech s bramborovou kaši, případně velmi lehké kuřecí prso s opečenou červenou řepou, kozím sýrem a houbami. K chuťově výrazné zvěřině patří samozřejmě červené víno a pokud se chcete ukázat v tom nejlepším světle, stačí na vinné kartě přeskočit všechny položky a sklouznout rovnou do sekce unikátních archivních vín. Takové italské Barolo DOCG za 6 900 Kč z roku 1988 rozhodně chuť podtrhne a jedinečnost okamžiku ozvláštní. Jen pro zajímavost, pochází ze severozápadní Itálie, z oblasti Piemonte, a za jeho produkcí stojí milovník luxusu Angelo Gaja, legenda mezi italskými vinaři a místní průkopník práce s barikem. Hliněná Bašta však svůj pestrý repertoár nezměnila zcela. S rafinovanými chutěmi mořských plodů si šéfkuchař a majitel Hynek Vávra hraje rád dál, a to přesto, že nechybí klasiky ve stylu slávek na víně s kořenovou zeleninou nebo různých druhů mořských ryb na grilu. Za patnáct let existence podniku si totiž právě tato lehká jídla zasloužila nejvíce pozornosti. Není divu, že byla do menu integrována také rybí mísa kombinující degustační vzorky mušlí a krevet. Hliněná Bašta je tedy o kompromisu. Nikoli však kvality, ale chutí. Své si tu najdou jak příznivci červeného, tak bílého masa. Nechte se zlákat a užijte si soukromí ve dvou…

Více z rubriky Gastro

  • Farma v Praze

    Restaurační sféra zaznamenala během roku 2020 velké zemětřesení. Mnoho provozů ukončilo svou činnost. Zůstali jen ti, kteří svým podnikům vdechli duši...

    Marek Zelený11.1.2021
  • PRU58 za oponou

    Štěpán Návrat je známý svými restauracemi Café Buddha a Benjamin. První jmenovaná je zaměřená na autentickou asijskou kuchyni. Druhou je Benjamin...

    Jan Pešek7.1.2021
  • Absolut Movement oslavuje diverzitu a soudržnost

    Absolut je právem řazen mezi nejkvalitnější výrobce vodky na světě. Prémiový alkohol, u jehož vzniku stál v roce 1879 „vodkový král“...

    Marek Zelený15.12.2020
  • Italské bombóny Leone v Čechách

    Tradiční bonbóny Leone s opravdovou chutí pravé Itálie jsou nově dostání exkluzivně v síti FAnn parfumerií a na jejich e-shopu. „Jako...

    Marek Zelený8.12.2020
  • Sněhový kopeček ze sítě Lagarto

    Zasněžený sladký kopeček se nemusí sjíždět na lyžích, ale také s vidličkou. První takový kopec je na severu Čech a jede...

    Marek Zelený1.12.2020
  • Italská módní značka Retrosuperfuture ve světě rumů

    Značka Havana Club se spojila s předním italským výrobcem Retrosuperfuture, známým zejména pro svoje barevné acetátové brýle, aby oslavily Havanu jakožto...

    Jan Pešek28.11.2020
  • Havana Club Tributo 2020 pro sběratele

    Havana Club, přední značka kubánského rumu jak na Kubě, tak po celém světě, přichází se zajímavou novinkou v limitované edici, kterou...

    Jan Pešek27.11.2020
  • Známe všechny nejlepší restaurace Česka pro rok 2021

    Nejprestižnější knižní průvodce po zážitkových restauracích celé České republiky se jmenuje Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021. Letos vychází v tištěné...

    Marek Zelený23.11.2020
  • Horké novinky v pekařství PAUL

    Když zima klepe na dveře, není lepší způsob jak se zahřát, než šálkem voňavého horkého nápoje. Hned tři teplé nápoje, které...

    Jan Pešek18.11.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.