Sociální sítě
Nahoru

Bez cukroví si Vánoce nedokážeme představit

Přestože se dnešní doba závratným tempem mění, tradice Vánoc stále přežívá. Spěch a stres nás ale neopouští ani při svátcích „klidu a míru“. Přípravy na nejoblíbenější dny v roce se proto snažíme mnoha způsoby zjednodušit. Na umělý stromek a nedodržení půstu si většina z nás již zvykla, ale na absenci vůně čerstvě upečeného cukroví si snad nezvykneme nikdy. Vánoční atmosféra, kterou nám provoněné místnosti vytvoří, se nahradit nedá. V obchodních řetězcích se sice již nějaký ten měsíc objevují v regálech krabice plné napečených sladkostí, ale už při pohledu na ně je jasné, že takový výrobek naše smysly neuspokojí. Extrémní datum spotřeby navíc dává tušit přítomnost přidaných chemických látek, které nejsou pochuti čím dál tím většímu procentu široké veřejnosti. Z obchodu raději odcházíme s balíčkem mouky a těšíme se na čas, který strávíme s rodinou při přípravě těch nejlepších vánočních sladkostí.

Pečení vánočního cukroví nás provází již po dvě staletí. Dříve symbolizovalo především hojnost. Lidé věřili, že pečením vánočních dobrot si zabezpečí dobrou úrodu pro nadcházející rok. Pověry se týkaly i způsobu pečení. Cukroví se nesmělo spálit. Spálené nebo popraskané těsto nevěstilo nic dobrého. Věšelo se i po stromech a do chlévů. Mělo tak zajistit mnoho ovoce a zdravá zvířata po celý rok. Dnes už na pověry, týkající se vánočního cukroví, věří jen málo lidí. Pečení cukroví plní spíše účel navození vánoční atmosféry a sbližuje rodiny i přátele. V České republice se nejčastěji peče linecké cukroví, které pochází z rakouského města Linz. Jeho příprava nezabere tolik času a peče se velmi snadně. Linecké cukroví má mnoho variant. Dá se říci, že každá rodina si za léta vánoční praxe vytvořila svůj vlastní originální recept. Zaměstnanci Mlékárny Valašské Meziříčí například radí do těsta přidat jednu až dvě lžičky jogurtu. Těsto se tak zvláční a chuť zjemní.

Linecké z Valašského Meziříčí

310g hladké mouky, 190g másla, 2 žloutky, 100g moučkového cukru, marmeláda na potření

TIP od Valmezu: pro jemnější chuť můžete přidat 1-2 lžičky Bílého jogurtu z Valašska. Pro zvýraznění chuti přidejte jemně nastrouhanou kůru z ½ citrónu

či dřeň z vanilkového lusku. Případně můžete dle chuti použít obojí.

Smíchejte postupně nejdříve všechny sypké ingredience a postupně vmíchejte máslo se žloutky a vypracujte těsto. Pokud se bude mírně lepit, přidejte ještě špetku mouky a nechte v ledničce alespoň 1 hodinu odležet, nejlépe až do druhého dne. Z těsta později vyválejte plát, vykrajujte různé tvary a pozvolna pečte. Vychladlé tvary slepujte svoji oblíbenou marmeládou, do které můžete přidat pár kapek rumu.

Můžete vyzkoušet i další recept na vánoční dezert, jehož přípravu zvládne každý.

Srdce od Valmezu

200g hladké mouky, 80g moučkového cukru, 5g prášku do pečiva, 100 g másla, špetka dřeně z vanilkového lusku, 3 lžíce Bílého jogurtu z Valašska, 2 lžičky citrónové šťávy

Na ozdobení: dle chuti – čokoládová poleva, oříšky, mandle či cukrové zdobení Připravte si plechy vyložené pečícím papírem a předehřejte troubu. Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a přidejte mírně povolené máslo. Jogurt smíchejte s vanilkou a citrónovou šťávou. Vypracujte těsto, v případě potřeby můžete přidat trochu mouky nebo jogurtu. Rozválejte na tenčí placku a vykrajujte srdíčka, která pokládejte na plech. Pečte je krátce, jen co se srdíčka zpevní a vyběhnou. Po vychladnutí dozdobte dle chuti a fantazie dětí.

A pokud byste přesto nenašli odvahu nebo čas na pečení, můžete si cukroví zakoupit v Erhartově cukrárně na Letné nebo na Vinohradech.

Více z rubriky Romantika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.