Sociální sítě
Nahoru

Pražské Velikonoční trhy otevře Mistrovství ČR v otevírání ústřic

Velikonoční trhy na pražském Staroměstském náměstí otevře již 14. ročník MAKRO Mistrovství ČR v otevírání ústřic. Dva tucty profesionálů z celé republiky nastoupí na pódium v sobotu 21. března 2015 od 14.00 hodin. Poměří své síly v tom, kdo nejrychleji otevře 30 ústřic typu Belon. Zároveň se pokusí pokořit dva aktuální české rekordy. Otevřené ústřice poputují návštěvníkům na ochutnávku. Vítěz bude reprezentovat ČR na světovém šampionátu v irském Galway.

Úkolem soutěžících je co nejrychleji a nejprecizněji otevřít ústřici, aniž by obsahovala úlomky škeble nebo byla nesprávně odříznutá či jinak poškozená. Jakékoliv odchylky od standardu jsou hodnoceny trestnými vteřinami. „Kuchař by se také při otevírání neměl zranit. Riziko poranění přitom není vůbec malé, soutěžící proto používají speciální drátěnou rukavici nebo alespoň rukavice gumové,“ uvádí člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO.

Minulý rok padly dva české rekordy. Loňský vítěz je rekordmanem v otevírání ústřic na čas. Zároveň jsme během šampionátu otevřeli nejvíce ústřic v průběhu jedné hodiny. Oba rekordy bychom rádi letos překonali,“ doplňuje Bernard Schaut z MAKRO, který je průkopníkem dovozu této delikatesy do České republiky. Loňský vítěz Tomáš Hladík z Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku se stal držitelem českého rekordu v otevírání ústřic na čas, když otevřel 30 kusů ústřic v čase 5:07 včetně penalizací.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.