Sociální sítě
Nahoru

Josef Tóth, šéfkuchař steakového nebe Máneska, láká na hovězí

Při gurmánských toulkách Prahou se portál iLuxus opětovně zastavil ve vyhlášené steakové restauraci Máneska, aby zde naplánoval další hodinářské setkání. Při této příležitosti se navíc naskytla možnost popovídat si s Josefem Tóthem, který se stará o to, aby hosté odcházeli vždy spokojení a obohaceni gurmánským zážitkem.

Maneska-34Proč  jsem šéfkuchařem právě v Mánesce?
V roce 2006 jsem nastoupil jako kuchař do tehdejší restaurace Ambiente Living restaurant, kde je dnes současná Máneska. Právě Ambiente, konkrétně Vlastovi Jirošovi Lacinovi , vděčím za to, kde jsem dnes. Kuchařina pro mě byla jenom obyčejná práce. Až tady jsem si uvědomil, že není kuchař jako kuchař, neboť na rozdíl od předešlých zaměstnání se zde vařilo vše ze základních surovin a ne z kupovaných polotovarů. Věci jako poctivý vývar či domácí majonéza byly samozřejmostí. Byla to těžká práce a dřina, na druhou stranu obohacena o různá školení. Stejně jako je důležitý základ u vývaru, je pro mě důležitý tento základ pro práci, ze kterého čerpám dodnes. Z toho vyplývá, že  jsem si z této restaurace vytvořil srdcovou záležitost.

Od té doby se ale hodně změnilo, ne?
Ano… V roce 2011 se majitelé restaurace rozhodli pro nový koncept, který v prostorách ,,Mánesky“ nebyl možný realizovat. Celá restaurace včetně většiny zaměstnanců se přesunula do prostor dnešního Čestru. Naštěstí pro Mánesku jsem nebyl jediný, komu přirostla k srdci. Bývalý dlouholetý manažer Living Restaurant, Zbyněk Skalický, který v té době jako manažer spolu s ostatními bojoval o Michelinskou hvězdu v La Degustation Boheme Bourgeoise, se rozhodl nenechat být Mánesku pouhou historií. Když jsem se tuto informaci dozvěděl, s ujištěním, že se bude pokračovat ve stejném duchu, rozhodl jsem se také vrátit. Prošel jsem si všechny posty a postupně se během roku vypracoval na pozici šéfkuchaře. V Mánesce jsem tedy od jejího otevření až doposud.

IMG_2625dsCo bych doporučil z našeho jídelního lístku?
Jelikož je naše restaurace především o mase, a její vlajkovou lodí je hovězí, prvořadě bych doporučil jakýkoliv steak, jelikož známe tajemství jeho přípravy, které začíná již od výběru masa a přebrání od dodavatele.

V čem je naše kuchyně jiná?
Jednou z našich hlavních předností je flexibilita, neboť jsme schopni vyjít vstříc hostům s jejich speciálními přáními, které standardně nejsou v jídelním lístku. Bereme v potaz každou zpětnou vazbu a následně na ni reagujeme a pracujeme s ní.

Maneska-35Jaké trendy následujeme?
Naší prioritou je hlavně kvalitní domácí kuchyně a čerstvé suroviny.

Na co se můžete těšit?
Můžete se těšit na nově vkládaný flexibilní jídelní lístek, ve kterém Vás budeme překvapovat pestrostí jídel, ať už ochutnávkami z různých druhů světových kuchyní, nebo tématicky zaměřených pokrmů.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.