Sociální sítě
Nahoru

Moët & Chandon přichází s víceročníkovým cuvée MCIII

Označení MCIII zahajuje zcela novou kapitolu v dějinách značky Moët & Chandon  i v celém světě šampaňského. Jedná se o zcela první víceročníkové šampaňské z archivních vín, která zrála ve třech různých prostředích: v oceli (nerezové tanky), dřevě (dubové sudy) a skle (skleněné lahve). Vinařství Moët & Chandon se při zrání vína podařilo využít předností každého z těchto materiálů, a tím zvýraznit a zhodnotit charakteristické vlastnosti jednotlivých složek výsledného cuvée. Takto výrazný krok si vyžádal také zcela nové, originální pojetí lahve. Ta byla vyrobena ve známé sklárně Zalto Denk’Art a díky stříbrným prvkům ve tmě světélkuje.

%C2%A9Moet&Chandon_MCIII_Lifestyle_2 (Web) [MHISWF094028 Revision-1] (kopie)

Nebývalý mistrovský počin vinařství MCIII je založený na asambláži ze třech partií (každá z partií zrála v jednom z materiálů). Výsledkem je komplexní chuť a rovnováha mezi jednotlivými víny. Každá partie směsi doplňuje a zvýrazňuje ostatní při zachování dokonalé vyváženosti a plnosti celku. MCIII je vyjádření dokonalé chuti  a revoluční vize ultraprémiového cuvée pro ty nejnáročnější.

FILOZOFIE ASAMBLÁŽE

Kov: První vrstva obsahuje tichá vína Chardonnay a Pinot Noir (50/50), ročník 2003, dodávající strukturu a bohatou chuť a atraktivní ovocné tóny.

Dřevo: Druhá vrstva obsahuje tichá vína Grand Vintage 1998, 2000 a 2002,  která dodávají jemnou patinu a přitažlivou chuť na patře.

Sklo: Třetí vrstva obsahuje šampaňská vína Grand Vintage 1993, 1998 a 1999 , charakteristická svěžestí a mimořádnou vyzrálostí.

V roce 2004 bylo namíchano finální cuvée, které zrálo ve sklepích 10 let a poté ještě další rok po degoržování společně s expedičním likérem, který dodal finální cukernatost 5 g/l. První generace se jmenuje MCIII 001.14 a je výsledkem desetiletého vývoje. Číslo „001“ označuje první cuvée a „.14“ se vztahuje k roku degoržování.

%C2%A9Moet&Chandon_MCIII_Hybrid_1 (Web) [MHISWF094031 Revision-1] (kopie)

AROMA

Komplexní vůně se odhaluje postupně, vrstva po vrstvě. Rodiny aromat se plynule rozvíjejí jedna za druhou. První nastupují zralé, temnější, teplé a sladké tóny kávy, sladu, moky, pralinek, lékořice, tonky, pekanových ořechů, zralé pšenice a vídeňského pečiva. Poté vystupuje do popředí bohatý a intenzivní ovocný buket s nádechem citrusové kůry, kumquatu, bergamotu a verbeny. Závěrečné vůně jsou minerální, připomínající pazourek a jódové mořské aroma se suchými tóny.

CHUŤ

Vyzrálost a plnost se projevuje nejprve dynamickým rozkvětem a pocitem hedvábné nádhery. Víno má plné tělo, je jemné, hutné a svěží, působivé a elegantní. Postupně se uvolňuje určitá klidná a kontrolovaná síla, evokující plnokrevného hřebce, jehož nesmírnou sílu vede, krotí a formuje struktura šampaňského. Ovocná chuť se projevuje tóny kandovaných citrusů, peckovic (švestky a nektarinky), sušených fíků a datlí, a také příjemným kořením (vanilka, skořice a muškátový oříšek). Víno se vyvíjí směrem k preciznímu, minerálnímu závěru s lehkou hořkou slaností, která je zároveň osvěžující a povzbuzující.

PODÁVÁNÍ

Teplota podávání je 12 °C. Podávejte ve velkých sklenicích na bílé víno, které umožňují MCIII dýchat a projevit své bohatství a komplexní charakter. Ten se odhaluje postupně, vrstva po vrstvě.

V prodeji od března 2016 v prodejnách Gurmetum v OC Chodov, OC Smíchov a OC Arkády Pankrác v Praze nebo na www.moet-hennessycz.cz za cca 12 650,-Kč.

Více z rubriky Gastro

  • Vánoční edice Hennessy Very Special

    Značka prémiového koňaku Hennessy odhaluje u příležitosti blížících se svátků limitovanou edici legendárního koňaku Hennessy Very Special ve speciálním dárkovém balení....

    Jan Pešek21.10.2020
  • Michelinem ověnčená La Degustation Bohême Bourgeoise nabízí rozvoz

    Vyhlášená perla tuzemské gastronomie musela reagovat na zavřené hranice státu, a svůj zážitkový koncept výrazně zpřístupnila k využití lokálních hostů už...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Znovuotevřená restaurace Čestr

    Jalovice a volci z českého strakatého skotu, grilování na dřevěném uhlí, dlouhé pečení v „sauně“ a současná česká kuchyně v podání...

    Jan Pešek15.10.2020
  • Uhrančivé mini dýně

    Severočeská síť Lagarto, která hosty baví ve svých kavárnách v Teplicích, Mostě a Chomutově výjimečnou nabídkou house dortů klasických, prémiových a...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Po revolučních konjakových těstovinách Slim Pasta se hudbne

    Drtivá většina lidí konzumuje těstovinové přílohy, protože jsou běžně k dostání, chutné a jednoduché na přípravu. Často se ale lidé přílohám...

    Marek Zelený12.10.2020
  • Sezónní tasting menu

    Restaurace Nota Bene představuje nové hřející sezónní tasting menu o čtyřech chodech, které navodí v ústech české plnohodnotné nebe. Kde jinde...

    Jan Pešek8.10.2020
  • Jistota v Alcronu v podobě brunchů

    Víkendové brunche v hotelu Alcron se staly jistotou, která je v posledních týdnech více než potřebná. Kvalita, historie a vytříbený servis...

    Jan Pešek7.10.2020
  • České prémiové destiláty zabodovaly na mezinárodní soutěži

    Česká destilérka Fleret z Frenštátu pod Radhoštěm zabodovala v rámci populární International Spirits Challenge, jedné z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších degustátorských světových...

    Marek Zelený5.10.2020
  • Řízková olympiáda v Babiččině zahradě

    Letošní podzim v Babiččině zahraně v Průhonicích je plný kulinárních zážitků. Největším hitem bude bez debat řízková olympiáda, na jejímž konci...

    Jan Pešek5.10.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.