Sociální sítě
Nahoru

Výstava „prezidentských hodinek“ v pražském butiku Rolex

Butik Rolex v Pařížské ulici uvádí dočasnou výstavu k šedesáti letům výjimečné historie hodinek Oyster Perpetual Day-Date 40, které celosvětově prosluly jako „prezidentské hodinky“.

Day-Date_40_228235_002Legenda Oyster Perpetual Day-Date

Oyster Perpetual Day-Date, symbol kvality a prestiže a hodinky, které vyráběné výhradně ze zlata nebo platiny představují špičku hodinářského mistrovství značky Rolex, byly první náramkové hodinky, jenž zobrazily datum a současně den v týdnu celým slovem. Když Rolex věnoval své sto padesáti tisícé hodinky D. D. Eisenhowerovi, vžilo se pro ně označení “prezidentské“. Později je nosili také američtí prezidenti Lyndon B. Johnson a Ronald Reagan a více státníků, vůdčích osobností a vizionářů než kterékoli jiné hodinky na světě.

Rolex_buildings_09Dočasná výstava v butiku Rolex

V rámci výstavy je historie „prezidentských hodinek“ rozvinuta na 5 informačních panelech, které svým uspořádáním připomínají charakteristický kovový náramek hodinek. Informační panely představují jedinečný příběh hodinek, archivní fotografie, detailní zobrazení hodinového strojku v nadživotní velikosti a také krátké filmy včetně interaktivní funkce videa s 3D demonstrací mechanického kalibru. Součástí expozice jsou rovněž 4 nové modely Oyster Perpetual Day-Date 40.

ROLEX PLAN-LES-OUATES SITE, GENEVA -  CASE AND BRACELETNová generace Oyster Perpetual Day-Date 40

Minulý rok uvedl Rolex novou generaci svého nejprestižnějšího modelu. Nový model Day-Date 40 má pouzdro zvětšené na 40 mm a nový mechanický kalibr 3255, který posouvá standardy chronometrické přesnosti a definuje nový status  tzv. Superlativního chronometru (označení, jež zavedl Rolex v padesátých letech dvacátého století pro elitní řadu svých chronometrů). Nový model Day-Date čítá 14 patentů a jeho obousměrný perpetuální rotor je dvojnásob přesný než požadují pravidla a kritéria Oficiálního švýcarského institutu pro testování chronometrů (COSC). Rolex tak dostává mimořádnosti vyjádřené pojmem „Superlative Chronometer“. Nová generace Day-Date s novým kalibrem se také ve srovnání s předchozí generací pyšní o 50 procent vyšší rezervou nátahu, která nyní činí přibližně 70 hodin. Čtyři provedení nového modelu jsou elegantní, klasická a nadčasová. Model s platinovým pouzdrem má ledově modrý číselník s diagonálním křížkovým vzorem, verze z bílého zlata je doplněna stříbřitým číselníkem, provedení z růžového zlata Everose doplňuje béžovo-zlatý číselník a pouzdro ze žlutého zlata má číselník v odstínu Champagne. Již pro své první uvedení v roce 1956 získal model Day-Date také prestižní prezidentský náramek. Je vyráběn výhradně ze zlata nebo platiny a je charakteristický spojením tří půlkruhových článků. Náramek poslední generace Day-Date byl doplněn o keramické vsadky mezi články, které ještě zvyšují jeho ohebnost a odolnost.

CALIBRE 3255Hodinářský průkopník Rolex

Značka Rolex světu představila mnoho inovací, které později převzal celý hodinářský průmysl. Rolex jako první uvedl náramkové hodinky s vodotěsným pouzdrem (1926), opatřil náramkové hodinky samonatahovacím systémem s perpetuálním rotorem, jež se roztáčí pohybem ruky a samočinně tak hodinky natahuje (1931), přidal na pozici 3 na číselníku okénko, v němž se zobrazuje datum (1945 a později v roce 1953 okénko ještě vylepšil přidáním zvětšovací tzv. Kyklopovy čočky) a v roce 1956 přidal okénko na pozici 12, v němž se zobrazuje den v týdnu celým slovem. Všechny tyto inovace sledovaly co nejpřesnější chod hodinek a nejlepší přehlednost číselníku. Model Day-Date s na první pohled čitelným ukazatelem data i dne v týdnu dovedl moderní náramkové hodinky k dokonalosti. Společnost Rolex si patentovala mechanismus, kdy rotující disky o půlnoci posouvají informaci o dni a datu o jednu pozici vpřed, a to v rámci několika tisícin vteřiny. Hodinky Day-Date dnes nabízejí možnost vybrat si zobrazení dne v týdnu z 26 jazyků.

Výstava k šedesáti letům výjimečné historie „prezidentských hodinek“ Rolex proběhne od 31. března do 10. dubna v butiku Rolex.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.