Sociální sítě
Nahoru

Oris uctil potápěčskou legendu

Společnost Oris s velkou hrdostí představila své první bronzové hodinky připomínající mimořádný život Carla Brasheara, prvního Afroameričana, který se stal součástí U. S. Navy a vysloužil si titul Master Diver. Limitovaná edice potápěčských hodinek Oris Carl Brashear vychází z velmi úspěšné řady potápěčských hodinek Divers Sixty-Five a oslavuje muže, který zdolal překážky dané nejen jeho rasou, ale i postižením.

01_733 7720 3185 LSBrashear vstoupil do námořnictva v roce 1948 jako sedmnáctiletý a navzdory tomu, že čelil diskriminaci kvůli své rase, absolvoval v roce 1954 potápěčský program námořnictva. V roce 1966 přišel při nehodě během mise na záchranu vodíkové bomby o dolní část levé nohy. Po vyčerpávajícím období rehabilitace se v roce 1968 stal prvním potápěčem amerického námořnictva s amputovanou končetinou, a v roce 1970 dokonce jako vůbec první Afroameričan získal titul Master Diver.

03_733 7720 3185 PRPo vynikající kariéře v americkém námořnictvu, která trvala více než 30 let, odešel Brashear v roce 1979 do důchodu. Zemřel v roce 2006 ve věku 75 let. Jeho neobyčejný příběh se stal v roce 2000 inspirací filmu Ten nejlepší (Men of Honour), v němž si postavu Brasheara zahrál držitel Oscara, herec Cuba Gooding Jr.

04_733 7720 3185 PRHodinky označující život a charakter Brasheara jsou prvními hodinkami společnosti Oris, které jsou vyrobené z bronzu, přirozeně stárnoucího materiálu používaného v 50. letech 20. století u helem určených pro hlubinné potápění. Přebírají estetiku potápěčských hodinek Oris Divers Sixty-Five, ovšem o průměru 42 mm. Bronz je nejprve světlý a lesklý a poté, díky tomu, že obsažená měď reaguje s oxidem uhličitým a vlhkosti, ztmavne. To znamená, že každé hodinky z limitované série 2 000 kusů získají v průběhu času jedinečnou patinu – a jedinečný vztah se svým majitelem.

Limitovaná edice hodinek Oris Carl Brashear, která bude v nabídce hodinářství Koscom za zhruba 81 000 Kč, představuje jedinečnou příležitost vlastnit první bronzové hodinky společnosti Oris. Avšak mnohem důležitější je vzdát hold muži, jehož přesvědčení změnilo běh dějin, a podpořit nadaci Carl Brashear Foundation. Ten nejlepší!

Více z rubriky Celebrity

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.