Sociální sítě
Nahoru

Na vlně progresu: Seiko Astron

Japonská kreativita a invence dosáhla další úrovně. Značce Seiko se podařilo představit novou generaci strojků využívající unikátní technologií GPS Solar. Ta poprvé spatřilo světlo světa v roce 2012 a od té doby nepřestává překvapovat svou přesností a spolehlivostí.

RLS1603-02_SSE093Astron GPS Solar s kalibrem 7X byl odhalen už před čtyřmi lety, o dva roky později se tato kolekce rozšířila o kalibr 8X druhé generace s chronografem a ani loni revoluce Astron neztratila dech a přinesla nové ztvárnění kalibru, navržené zejména pro ty, kdo cestují po světě. Celosvětový úspěch řady Astron GPS Solar na prestižním trhu hodinek snad nemá v posledních letech obdoby a příchod kalibru Dual-Time byl dalším důkazem, že GPS Solar je technologická platforma, která nabízí skutečné, praktické a všeobecně uznávané výhody. Jenže hodinky pro svou velikost neseděly na zápěstí všem, a tak se Seiko odhodlalo změnit nejenom pouzdro, ale strojku odlehčit a tím jej i zmenšit.

RLS1603-02_SSE085Hodinky Astron nově využívají tedy kalibr 8X22, který je výrazně zmenšený. Koneckonců přišel o zobrazované hodinářské komplikace, čímže ovšem po estetické stránce vydělaly celé hodinky. Jsou tak velmi přehledné a zajišťují snadnou ovladatelnost. Kvůli zmenšenému pouzdru, které nyní měří na výšku pouhých 13,3 mm a v průměru příjemných 44,8 mm však musela být zmenšena i integrovaná anténa určená k přijímání signálu z družic obíhajících zemi. Její schopnost přijímat signál však byla zvýšena, takže přesnosti hodinek to neublížilo. Ty jdou tedy vždy přesně na čas a kdyby se náhodou dostaly mimo pokrytí signálem, tak stále drží přesnost +/- 15 sekund měsíčně, což je vskutku zanedbatelné. Strojek byl navíc navržen tak, aby zvládal bezchybně pracovat v rozmezí 5ºC až 35 ºC, což pohodlně stačí, protože hodinky na zápěstí se většinou dlouhodobě do většího chladu nedostanou.

astron-gps-solar-8x22-2Kromě této přesnosti nabízí samozřejmě pravidelnou synchronizaci, takže odchylky jsou minimální. Velmi příjemná je však funkce automatické změny časového pásma, takže při příletu do jiné země nebo dokonce kontinent si sami poradí s časovým posunem – a to ve 40 předvolených časových zónách, ve kterých zvládá rozlišit i zimní a letní čas. Další devizou je věčný kalendář, který bude bezchybně pracovat až do roku 2100, kdy bude vyžadovat jedno seřízení, aby mohl nadále pracovat do další výjimku v přestupných letech. Ne totiýž každý čtvrtý rok je přestupným, přičemž právě rok 2100 bude výjimkou. Samotné hodinky zaujmou aerodynamicky navrženým pouzdrem z titanu, které v jedné variantě chrání dokonce keramická luneta. Jsou odolné vůči magnetickému poli do 4 800 A/m a bez problému zvládnou vodní sporty, jsou totiž vodotěsné do 100 m. A jejich napájení? Jak již z názvu vyplývá, stačí jim světlo prostupující číselníkem. Co dodat? Skvělá technologie…

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.