Do malostranské Hergetovy Cihelny přichází nový šéfkuchař Vojtěch Václavík, který po pár letech strávených v norské michelinské restauraci připravil pro oblíbený pražský podnik své první menu, které bude servírované od 10. července. Hostům Cihelny tak poslal skvělou a hlavně mimořádně chutnou vizitku.
V duchu hesla sezónní a lokální se nový šéfkuchař zaměřil na vaření s českými a středoevropskými produkty, které po skandinávském vzoru představuje s velmi čistým a jasným rukopisem. Jako příklad poslouží působivá prezentace „krekrů“ podávaných před předkrmy, například placiček ze sušeného kadeřávku či škvarků z vepřové kůže, které servíruje s kysanou smetanou a pažitkovým olejem.
Z předkrmů potěší především rillettes, tedy delikátní pomazánka z uzeného úhoře, kterou Vojtěch podává s kousky nakládaného květáku a jablka, jež svou lehkou kyselostí doplňují jemnou chuť rybího masa. Mnoho nadšených příznivců jistě získá také rizoto ze špaldové pšenice servírované s grilovaným chřestem, kačenkou českou a konfitovaným žloutkem – pečlivě promyšlená kombinace, která překvapí svým komplexním chuťovým souzněním.
Z hlavních jídel můžeme doporučit pošírovaného lososovitého pstruha připraveného ve vakuu a podávaného s fenyklovým salátem, zauzeným kaviárem a bramborovou omáčkou. Milovníci masa ocení kachní duo v podobě stehna a prsa servírované s kompotem z červeného zelí, bramborovým knedlíkem a kachním výpekem. Tedy česká klasika představená v moderním a slušivém kabátku.A samozřejmě nebudou chybět ani nové dezerty. Jako první ukázku svého umění šéfkuchař připravil lahodnou panna cottu z podmáslí, kterou doplňuje jahodový tatarák, rebarbora, lískové oříšky a malinová granita, což je jakási hrubší verze sorbetu.