Sociální sítě
Nahoru

Jaké je nejrychlejší místo na světě?

Tipnete si, jaké je nejrychlejší místo na světě? Možná chvíli budete váhat, ale když prozradíme legendární název Bonneville, už nejspíše většina lidí ví, kam míříme.

Speed Dreams: The Fastest Place on EarthBonneville, Utah. Nekonečné solné pláně jsou jako stvořené pro překonávání rychlostních rekordů. Vhodnosti ohromných ploch pro motoristické sporty si všimli už v roce 1912, ovšem soutěžit se zde začalo až ve 30. letech. Na trati bylo od té doby překonáno množství rekordů, ovšem dnes jsou vzhledem k snížené vrstvě soli a nevhodnosti většiny trati pro závodění podmínky závodníků ztíženy. Původní trať schválená pro závodění měřila 9 mil, dnešní trať už má jen 2,5 míle.

Of The Flower of Scotland team from a small town outside of Glasgow on the Bonneville Salt Flats in Utah, USA. Going for a 313mph record in the 1000 cc class. The record is over 100 years old

To ovšem neodradilo skupinu amatérských konstruktérů z Velké Británie, jejichž snem je rychlost. A pro to, aby se stali členy elitní skupiny nejrychlejších mužů světa, jsou schopni udělat cokoliv. Nadšenci, kteří svůj koníček začali pěstovat v garážových podmínkách, se postupně dostali až na pláně amerického Utahu, kde svými počiny vyzývají legendy rychlostního motorsportu.

Speed Dreams: The Fastest Place on EarthSvým přístupem tito muži zaujali i britskou veřejnoprávní televizi BBC, jež s nimi do USA poslala i svůj štáb. Ten o nich natočil dvoudílný televizní seriál Sny o rychlosti: nejrychlejší místo na světě. V něm se diváci seznámí s konstruktérem motorek, jehož hlavní náplní pracovního dne je něco zcela jiného – úklid pláží; nebo dvojicí „srdcařů“, kteří si sami do posledního šroubku sestavili vlastní motocykl určený pro překonávání rychlostních rekordů.

Speed Dreams: The Fastest Place on EarthS jejich sny i reálnými úspěchy se může seznámit i český divák, a to díky televiznímu kanálu Viasat Explore, který první díl dokumentárního seriálu Sny o rychlosti: nejrychlejší místo na světe uvede v pátek 19. srpna ve 21:50 hodin, díl druhý pak přesně o týden později.

Více z rubriky Speciály

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.