Sociální sítě
Nahoru

Hodinky s příběhem, který píše váš život

Náramkové hodinky PRIM ORLÍK nepochybně patří mezi české hodinářské legendy. Společnost ELTON hodinářská, v jejíž továrně v Novém Městě nad Metují se historie legendárních „Orlíků“ začala před více než 50 lety psát, se rozhodla přidat do příběhu další kapitolu. Představujeme PRIM ORLÍK II. BRONZ L.E. – hodinky, jejichž finální vzhled je odrazem osobnosti a životní cesty majitele.

PRIM ORLÍK BRONZ L.E. 1Původní model PRIM ORLÍK byl v novoměstské továrně vytvořen na zakázku tehdejší Československé armády v první polovině 60.let. Hodinky byly určené pro armádní potápěče a vzhledem k tomu, že jich bylo vyrobeno jen 300 kusů, jsou dodnes vyhledávaným a téměř nedostupným sběratelským artiklem. Nové hodinky jsou prvním modelem PRIM, jejichž pouzdro je vyrobeno z bronzu. Autoři unikátní 250 kusové limitované edice PRIM ORLÍK II. BRONZ se nechali inspirovat unikátními vlastnostmi tohoto materiálu a rozhodli se dát legendárnímu modelu „nový kabát“, který se v průběhu nošení stane specifickou kronikou života svého nositele. Vlivem okolní atmosféry a některých chemických prvků dochází k oxidačním procesům, které bronzovým povrchům propůjčují nezaměnitelnou škálu odstínů, vzniká unikátní patina. Oproti čistým kovům se bronz vyznačuje vyšší tvrdostí.

PRIM ORLÍK BRONZ L.E. 2Pouzdro hodinek je z cínového bronzu, který se na výrobu šperků používá nejčastěji. Vyniká velmi dobrou odolností proti korozi v atmosféře a slané vodě. Zadní víko a ručky, korunka a šroubky k výměně řemínku jsou vyrobeny z oceli s povrchovou úpravou DLC. Tato odolná úprava tvoří velmi efektní kontrast k bronzovému pouzdru a zároveň zajišťuje, že u víka nedochází k oxidaci po reakci s pokožkou.

Prostředí, ve kterém se majitel hodinek pohybuje, je spolu s jeho stylem života spolutvůrcem toho, jak se vzhled hodinek přirozeně mění v průběhu času. Hodinky aktivního sportovce, nebo vášnivého cestovatele budou mít po několika měsících a letech nošení zcela jiný vzhled, než hodinky vytíženého manažera, který svůj čas tráví v klimatizovaných kancelářích. Protože bronz nejvíce reaguje se sloučeninami síry, rozdíly ve vznikající patině budou také mezi obyvateli velkých měst s rušnou automobilovou dopravou nebo průmyslem a těmi, kdo dávají přednost venkovu. Samostatnou kapitolou je pak působení slané vody, které je pro majitele bronzových hodinek zdrojem nekonečných experimentů.

Povrchová ušlechtilá patina bronz chrání před hloubkovou oxidací, která by mohla povrch poškodit do hloubky, proto není nutné a dokonce ani žádoucí ji odstraňovat. Pokud ale majitel není se vzniklou patinou spokojen, nebo touží začít novou kapitolu života svých bronzových Orlíků, lze hodinky opět vrátit do původního stavu.

Objev bronzu, tedy slitiny mědi a cínu, většinou s přidáním dalších kovů, znamenal v dějinách lidstva tak významný okamžik, že název nového kovu se stal pojmenováním celé epochy. Doba bronzová trvala v Evropě mezi cca 2 000 – 800 lety před naším letopočtem. V té době byl bronz dominantním materiálem nejen pro výrobu zbraní a nástrojů, ale také uměleckých předmětů a ozdob. Bronzové tyčinky, tzv. hřivny, se dokonce užívaly jako platidlo. Postupně byl bronz nahrazován dalšími materiály, především železem. Dnes se tedy používá jen pro speciální účely ve strojírenství, automobilovém průmyslu a pro svou odolnost slané vodě také v námořní dopravě. Díky svým specifickým vlastnostem je však již více než tři tisíce let bronz materiálem pro umělecká díla, jako například sochy nebo šperky. A právě bronzové hodinky z limitované edice PRIM ORLÍK II. BRONZ jsou z tohoto pohledu dokonalým příkladem užitého umění v praxi. Jsou malým individuálním uměleckým dílkem, které můžete na svém zápěstí nosit každý den.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.