Vinařství Marqués de Murrieta přepsalo historii. Jeho nové bílé víno Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 získalo nejvyšší stobodové hodnocení od respektovaného znalce vín Roberta Parkera, autora prestižního periodika The Wine Advocate. Tohoto uznání se mu dostalo jako vůbec prvnímu bílému španělskému vínu. „Exkluzivní novinka Castillo Ygay se ještě ani nezačala prodávat, ale už teď přepisuje dějiny světového vinařství. Členové The Wine Advocate uvedli, že jde o jedno z nejlepších bílých vín, které za svůj život ochutnali. Díky tomu je víno vhodné i jako víno investiční,“ popisuje Martin Nejedlý, spolumajitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním českým distributorem všech vín z produkce Marqués de Murrieta.
Castillo Ygay je mezi španělskými víny prvním, které kdy získalo nejvyšší hodnocení od Roberta Parkera. Této pocty je obtížné dosáhnout obzvlášť pro bílá vína. Novinka z portfolia Marqués de Murrieta se tak stal pomyslným mezníkem ve vývoji španělských vín. Zároveň zahajuje novou etapu vinařství Marqués de Murrieta, které slaví 165. rok své existence. Jde o nejstarší vinici ve vinařské oblasti Rioja na severu Španělska, kterou v současnosti vede hrabě Vicente Cebrian-Sagarriga.
Unikátní bílé víno Castillo Ygay z roku 1986 se na trh dostává po 30 letech trpělivého zrání. Víno stvořené podle stejné receptury a postupu se poprvé objevilo už v roce 1919. „Současné Castillo Ygay zrálo více než 250 měsíců v sudech z amerického dubu a dalších pět let v betonových tancích. Jedná se jednoduše o dokonalé bílé víno, což ostatně prohlásil i Robert Parker a zástupci The Wine Advocate. Chuťově se skvěle hodí k iberské šunce, sýrům či bílému telecímu masu,“ upřesňuje Martin Nejedlý. Prestižní periodikum The Wine Advocate založil v roce 1978 jeden z nejvlivnějších odborníků na vína Robert M. Parket Jr. Dnes sdružuje několik znalců vín a má přes 50 tisíc předplatitelů v 37 zemích světa. Aktuálně můžete víno ochutnat v gastrobaru Monarch nebo restauraci Grand Cru v Praze.
Více z rubriky Gastro
-
Jaro volá po návštěvě hlavního města
Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...
23.1.2023 -
Babičky specialita
Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...
23.1.2023 -
Islandský rybí večer
Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...
19.1.2023 -
Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness
Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...
17.1.2023 -
Nové tasting menu v restauraci La Veranda
Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...
17.1.2023 -
Valentýn v kubánském stylu
La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....
13.1.2023 -
Hody v Babiččině zahradě
V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...
11.1.2023 -
Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí
Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...
10.1.2023 -
Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi
Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...
10.1.2023