Sociální sítě
Nahoru

Bocuse d’Or 2017 aneb Kdo je nejlepším šéfkuchařem světa

Remise_des_Prix_Bocuse_d_Or_2017_credit_DIPH_PHOTOGRAPHY_(14)
Nejprestižnější kuchařská soutěž na světě zná svého vítěze. Stal se jím Mathew Peters z USA. Na druhé příčce se umístil Christopher William Davidsen z Norska a třetí místo obsadil Viktor Andrésson z Islandu. Finále kuchařské soutěže Bocuse d’Or 2017 ukončilo dvouletý cyklus 16. kola, ve kterém se utkalo 24 nejlepších šéfkuchařů z celého světa.

Norský pokrm

Po měsících příprav 24 světových špičkových šéfkuchařů přijelo na veletrh Sirha do francouzského Lyonu, aby ve dvou dnech předvedli to nejlepší ze svého umění, ohromili odbornou porotu a získali nejvyšší možné ocenění ve světě gastronomie. Hlavním letošním tématem byla příprava vegetariánského receptu složeného výhradně z ovoce, zeleniny, obiloviny, semen nebo luštěnin. Druhým pokrmem, který soutěžící prezentovali na soutěžním tácu, bylo bréské kuře s kraby. Jedná se o interpretaci slavného lyonského receptu a odkazuje na třicetiletou historii soutěže.

Variace na bréské kuře s kraby od Viktora Andréssona z Islandu

Všichni finalisté měli na přípravu přesně 5 hodin a 35 minut. Pracovali ve dvoučlenných týmech za stálého přihlížení a povzbuzování diváků. Soutěžní týmy měly také k dispozici vlastního kouče, ten ale nesměl zasahovat do chodu kuchyně. Někteří soutěžící věnovali intenzivní přípravě až dva roky práce. Vítěz si nakonec kromě sošky s podobiznou zakladatele soutěže Paula Bocuse odvezl také hlavní cenu 20 000 euro.

Vítězný pokrm šéfkuchaře Mathewa Peterse z USA

Více z rubriky Gastro

  • Valentýn s obsahem alkoholu

    Valentýn je známý jako svátek lásky již celá staletí. Pro její oslavy existuje spousta symbolů, ale jedním z hlavních jsou bezpochyby jahody....

    Marek Zelený9.1.2018
  • Designová perla Karlových Varů

    Jeden z nejlepších hotelů v Karlových Varech se může pochlubit skvělou kombinací špičkových služeb a designového prostředí. Hotel St. Joseph Royal...

    Marek Zelený8.1.2018
  • Týden vína v Praze

    V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018....

    Jan Pešek8.1.2018
  • Podlehněte pokušení luxusních sýrů

    Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť,...

    Alena Dušková20.12.2017
  • Menu v Bageterii Boulevard sestavené vyhlášeným guru české gastronomie

    Od včerejšího dne si do oblíbené Bageterie Boulevard je možné zajít na něco opravdu výjimečného. Zimní nabídku totiž rozšiřuje nové CHEF...

    Marek Zelený20.12.2017
  • Čech Jan Teska se stal mistrem světa v míchání koktejlů

    Na mistrovství světa v Kodani zářil český barman Jan Teska. Na světovém koktejlovém šampionátu Mezinárodní barmanské asociace zvítězil s koktejlem, který...

    Jan Pešek19.12.2017
  • Naučte se rozumět vínu – z pohodlí svého domova

    Milovat víno je skvělé, naučit se ho dobře znát je ještě lepší. Přední český sommelier Jakub Přibyl vložil své mnohaleté zkušenosti...

    Marek Zelený18.12.2017
  • Nola: láska ze sídliště

    Že láska prochází žaludkem, to ví snad každý. V restauraci Nola na pražském Pankráci tak už v předvánočním stresu začali myslet...

    Jan Pešek16.12.2017
  • Emirates ve svátečním období nabízí vánoční menu

    Letecká společnost Emirates v prosinci přináší vánoční atmosféru do všech cestovních tříd. Zákazníci Emirates si budou moci jak v jejích letištních...

    Jan Pešek12.12.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.