Sociální sítě
Nahoru

Bocuse d’Or 2017 aneb Kdo je nejlepším šéfkuchařem světa

Remise_des_Prix_Bocuse_d_Or_2017_credit_DIPH_PHOTOGRAPHY_(14)

Nejprestižnější kuchařská soutěž na světě zná svého vítěze. Stal se jím Mathew Peters z USA. Na druhé příčce se umístil Christopher William Davidsen z Norska a třetí místo obsadil Viktor Andrésson z Islandu. Finále kuchařské soutěže Bocuse d’Or 2017 ukončilo dvouletý cyklus 16. kola, ve kterém se utkalo 24 nejlepších šéfkuchařů z celého světa.

Norský pokrm

Po měsících příprav 24 světových špičkových šéfkuchařů přijelo na veletrh Sirha do francouzského Lyonu, aby ve dvou dnech předvedli to nejlepší ze svého umění, ohromili odbornou porotu a získali nejvyšší možné ocenění ve světě gastronomie. Hlavním letošním tématem byla příprava vegetariánského receptu složeného výhradně z ovoce, zeleniny, obiloviny, semen nebo luštěnin. Druhým pokrmem, který soutěžící prezentovali na soutěžním tácu, bylo bréské kuře s kraby. Jedná se o interpretaci slavného lyonského receptu a odkazuje na třicetiletou historii soutěže.

Variace na bréské kuře s kraby od Viktora Andréssona z Islandu

Všichni finalisté měli na přípravu přesně 5 hodin a 35 minut. Pracovali ve dvoučlenných týmech za stálého přihlížení a povzbuzování diváků. Soutěžní týmy měly také k dispozici vlastního kouče, ten ale nesměl zasahovat do chodu kuchyně. Někteří soutěžící věnovali intenzivní přípravě až dva roky práce. Vítěz si nakonec kromě sošky s podobiznou zakladatele soutěže Paula Bocuse odvezl také hlavní cenu 20 000 euro.

Vítězný pokrm šéfkuchaře Mathewa Peterse z USA

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.