Sociální sítě
Nahoru

KAŠMÍR 5X JINAK ANEB TY NEJDRAŽŠÍ MATERIÁLY SVĚTA

Americká herečka Michelle Williams v kašmírovém kardiganu fotila pro říjnové číslo magazínu Vouge 2011.

Nejdražším materiálem světa je zcela neoddiskutovatelně 100% vlna vicuña z oranžové srsti peruánských divokých vysokohorských lam. Donedávna ale platilo, že tím nejjemnějším a nejměkčím materiálem byl kašmír.

Tato textilní vlákna se získávají vyčesáváním srsti kašmírských koz. Kašmírská příze je pak ceněna především pro svou neuvěřitelnou lehkost a zároveň i hřejivost. Téměř až do sedmdesátých let 20. století podléhala výroba přísně střeženému tajemství, takže se téměř celá produkce kašmírské vlny mohla vyvážet z Asie jen ve formě vlákenného rouna. To se dodnes zpracovává do tkaniny pašmíny, která je ušlechtilou formou kašmíru a z níž se zhotovují luxusní svetry, šály a jiné úplety.

Překrásný šál ze 100% kašmíru lemovaný kozí kůží. 63 500 Kč, Loro Piana

INVESTIČNÍ MATERIÁL

Protože se ročně z jedné kozy získá přibližně 150 kg srsti, je materiál vysoce ceněný a velmi nedostatkový. Ta opravdu nejkvalitnější vlákna se totiž vyčesávají ze slabin kašmírských koz pouze v malé míře. Nejdražší příze pak pochází z těch nejvyšších vysokohorských oblastí Himálají. Ceny kašmíru už několik let výrazně stoupají. Pohybují se kolem 4500 Kč za kilogram surového materiálu, z nějž se ale během zpracování ještě mnoho vláken vyřadí, takže se váha kašmíru výrazně sníží, což se pochopitelně odráží na jeho vysoké ceně.

Jako pohádková fantazie působí kostýmek zdobený peřím a flitry. 42 850 Kč, sukně, Michael Kors

Chcete-li si o pěti nejexkluzivnějších materiálěch světa přečíst více, počkejte si na nové číslo exkluzivního magazínu Top Class, který bude k dostání u vybraných prodejců už od 10. března.

 

Nadrozměrný svetr vyrobený z panenské vlny a kašmíru se skvěle hodí k úzkým dlouhým sukním a slim kalhotám. 66 750 Kč, Sies Marjan

Kdo by snad mohl odolat pop žlutému odstínu tohoto kouzelného kabátu? 102 690 Kč, Valentino

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.