Sociální sítě
Nahoru

Otevírá Šalanda v pražském Karlíně

Krušovice letos otevírají v pořadí druhou Šalandu, tentokrát v Praze. Příjemnou restauraci, která ctí pivo i tradiční technologii, najdou všichni milovníci pěnivého moku a kulinářských specialit – včetně těch, které se na jídelním lístku běžně nevyskytují – v Thámově ulici 166/18 v Praze-Karlíně. Kromě krušovického Mušketýra Šalanda mimo jiné láká na dalších sedm druhů krušovických piv i příležitost odnést si s sebou domů pivo na ochutnání.

1L7A7980Stylový interiér Šalandy i tentokrát vytvořili designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Jejich rukopis (stejně jako u některých předchozích Šaland) vychází z propojení restaurace přímo s pivovarem. Základem zůstává důraz na čerstvé krušovické královské pivo z nejkvalitnějších surovin. „Krušovice jsou poctivý pivovar s poctivým pivem. V Šalandách musíte mít důvěru v poctivost použitého materiálu, a tak v nich nenajdete lino ani tapety. Všechno je fortelný, dřevo je dřevo, není to laminát,“ konstatoval Vladimír Žák. Stěny všech Šaland podle nového konceptu zdobí podrobná ruční kresba vzniku krušovického piva od ječmene přes výrobu sladu až po výsledek – plný půllitr na stole. „Ilustrace námi osloveného Michala Bačáka dávají prostoru osobitý vtisk. Má svůj rukopis, je autentický a přitom ilustraci vůbec nestudoval. Tak vznikly kresby procesu výroby piva,“ dodal Žák.

1L7A8026 (2)Hosté karlínské Šalandy vidí i do těch míst restaurace, která většinou zůstávají jejich očím skryta. V tomto případě přes zábaří do boxu s tanky. Z tanku se čepuje krušovický Mušketýr. Otevřená je ovšem i kuchyně, kde se připravují kulinářské speciality. Mezi ty patří i netradiční pochoutky: k pivu si návštěvníci mohou objednat například gratinované morkové kosti, z hlavních jídel upoutají v současnosti velmi oblíbená vepřová líčka, dušená v Malvazu, podávaná s tuřínem a mačkaným bramborem. Milovníci masa uvítají i vepřový steak s kostí marinovaný v hrubozrnné hořčici, medu a pšeničnému pivu. Jak je z nabídky patrné, pivo se v Šalandě nejen čepuje, ale současně je jednou z ingrediencí některých podávaných jídel. Otevřená kuchyně zaujala i Vladimíra Žáka: „V karlínské Šalandě není nic špatně, zároveň je to první Šalanda, která má otevřenou kuchyň. V tomhle jsme koncept Šaland přizpůsobili přání provozovatele, který je pyšný na své zaměstnance. Je navíc krásně prosvětlená, jdete po chodníku a vidíte skrz velké skleněné tabule až na dvorek, ta restaurace pak má úplně jinou atmosféru. Podařilo se tam zakomponovat i vysoké a nízké sezení, které je k vidění ještě v Šalandě v Mladé Boleslavi.“

1L7A8074Do konceptu Šaland se podařilo „zakomponovat“ i studenty Ateliéru designu nábytku a interiéru na pražské UMPRUM, který Vrtiška se Žákem od loňského roku vedou. Chtěli své „nové“ studenty poznat, a tak pro ně v rámci konceptu 3xR (Redukuj, renovuj, recykluj) vymysleli úkol. „Zašel jsem do Šalandy, kde jsem potkal výborného truhláře, pana Laštovičku. V krabici měl zbytky dřevěného materiálu používaného na klenbu, krásné, poctivé dřevo. Dvě krabice odnesl do školky, další dva pytle jsem si odvezl s tím, že něco vymyslím! Občas řešíte nesmyslné projekty, takže se člověk rád zabývá i jinými věcmi. Jeden student odřezku vdechl nový život a zároveň ho propojil s Krušovicemi tak, že vznikla slánka a pepřenka. Další vymyslel klínek pod dveře, což je pro mě nejlepší zpracovaní úkolu, vyžaduje jen málo úkonů a je rychle a levně vyrobený. Bylo by škoda, aby takhle dobré nápady ležely ladem, takže jsme je nabídli Krušovicím,“ dodává Žák.

1L7A8112Další příjemnou zprávou je dostupnost Šalandy, kam lze snadno dojít ze stanice metra Křižíkova. Restaurace má bezbariérový přístup, lákadlem pro hosty se jistě stanou i pravidelně pořádané soutěže. V Šalandě lze zakoupit malé pivo ve skleněné lahvičce, uzavřené pomocí zátkovačky. Obsluha je vysoce profesionální, přičemž v nejbližší době začne pracovat s mobilními kasami Orderman.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.