Sociální sítě
Nahoru

Víte, jak poznat ten opravdový rum?

Současná doba je zvláštní… Alespoň v tom ohledu, že nahrává jistým nepravdám, které ovlivňují nás všechny. Jako zákazníci nejsme rádi klamáni a začínáme pátrat po tom, co jíme a jaké výrobky používáme. Co se týče alkoholu, nejsme zatím tak daleko. A to by se mělo změnit. On totiž není rum jako rum. Dost možná si v baru dopřáváte skleničku s pocitem, že jste vybrali dobře, ovšem nemusí to být tak úplně pravda. Jak ale poznat ten pravý, který si na rum jenom nehraje?

Havana Club Anejo Especial (2)Opravdový rum musí být vyroben z cukrové třtiny a musí mít minimálně 37,5 % alkoholu. Mnozí výrobci se snaží zákazníky oklamat různým způsobem, třeba tak, že prezentují slovo rum nikoliv jako označení výrobku, ale ve jménu firmy, které je velkým písmem na etiketě,“ vysvětluje ambasador značky Havana Club a profesionální barman Jakub Vinš. Kvalitu rumu pak určuje především zrání a postup, nikoliv cena. Levnějším „rumům“ je chuť dodávána dochucovadly, která nejsou nezbytná! To dokazují rumy Havana Club Añejo Especial, kde se na chuti podílí dvojité zrání. Rum poprvé zraje v nových sudech z bílého dubu, který mu dodá jemný nádech vanilky, a po 2 a půl letech se přesune do starých sudů, čímž získá intenzivní a bohatou chuť.

Havana Club Anejo EspecialSystém Solera vs. blendování

Při zrání rumu se používají dvě metody – solera systém a blendování. Solera systém uvádí na láhvi nejstarší kapku bez ohledu na to, jak je velká. Pokud je v láhvi byť jen jedno procento desetiletého rumu, tak už je na etiketě prezentováno stáří deset let i když v průměru by bylo stáří třeba jen pět let. „My v Havana Club používáme blendování, protože nám to vůči zákazníkům přijde korektnější. Prezentujeme nejmladší kapku, např. když si koupíte náš sedmiletý rum Havana Club, můžete si být jisti, že nejmladší část je stará 7 let i když v průměru se jedná o 10 letý rum,“ dodává Jakub Vinš.

Jakub Vinš - ambasador značky Havana ClubZáleží vám na tom, zda pijete opravdový a kvalitní rum plný chuti? Pak si hlídejte:

– aby měl min. 37,5 % alkoholu

– byl vyroben z cukrové třtiny

– zrál metodou blendování

– chuť mu nebyla dodávána uměle

– prostřednictvím dochucovadel, ale zráním

Více z rubriky Bary

  • Bar, který neexistuje představuje distanční menu

    Stále nekončící pandemie a s ní související omezení přiměly barmany známého brněnského Baru, který neexistuje vytvořit unikátní distanční koktejlové menu. Kazetový...

    Marek Zelený10.3.2021
  • Highney. Těšte se na Bar, který už existuje…

    Kouzelná pohlednice z krásné doby před sto lety. Nostalgická atmosféra, mahagonové stěny, působivý krb s otevřeným ohněm a praskajícím dřevem. Právě...

    Marek Zelený12.2.2021
  • Jedinečný MUMM POP-UP LOUNGE v centru Prahy

    Šampaňské MUMM otevřelo unikátní pop-up na nádherném Malém náměstí v Praze. V samém srdci historického centra s výhledem na kašnu z...

    Jan Pešek27.7.2020
  • Bar, který si rád hraje

    Kdo se bojí, nesmí do baru. A vůbec to nevadí, protože bar může přijít za ním. Respektive vám pošle své autorské...

    Jan Pešek15.6.2020
  • Chcete objevovat whisky jinak?

    Tak to rozhodně nejste sami! Špičkoví olomoučtí barmani se spojili a spouští unikátní projekt, kterému dali název Whisky trail. Vydejte se...

    Marek Zelený23.1.2020
  • Schweppes Cocktail Week v Black Angel’s

    Dokonalé bublinky, zahraniční hvězdy, nejnovější trendy, stylové drinky, sofistikované chutě. Dospěli jste k té své? Blíží se Schweppes Cocktail Week. Od...

    Jan Pešek12.11.2019
  • V BeBop baru za silvestrovskou hvězdu

    Poslední den roku se musí pořádně oslavit. BeBop Bar v hotelu Alcron si připravil speciální silvestrovský program, během něhož se každý...

    Jan Pešek1.11.2019
  • Namíchejte si vlastní skotskou whisky

    Série zážitkových workshopů The Blend značky Chivas Regal, které umožňují nahlédnout do jedinečného světa umění míchání skotské whisky, se od podzimu...

    Marek Zelený30.10.2019
  • Bar and Books slaví 15 let existence

    Bar and Books oslavuje významné výročí svého působení v České republice, přesně před patnácti lety byl otevřen Bar and Books Týnská...

    Jan Pešek30.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.