Sociální sítě
Nahoru

Opalujte se s rozumem

S blížícím se létem vyvstává otázka, jak co nejšetrněji ochránit kůži před slunečním zářením. Slunce je stále více agresivnější, proto je nezbytné zaměřit maximální pozornost na ochranu celého těla. Češi nejsou v preventivní péči dle odborníků dostatečně důslední, i když by díky používání vhodných produktů mohli předejít onemocněním, jako jsou zhoubné melanomy, jejichž výskyt každým rokem narůstá až o 7 %. Za další zdravotní kožní problém bývá označována polymorfní světelná dermatóza neboli alergie na slunce, která komplikuje život až pětině světové populace. Jak se účinně chránit?

DAYLONG_Dominika6Slunce nemusí být škodlivé

Sluneční paprsky zajišťují tvorbu vitamínu D3, který je nepostradatelným prvkem pro lidské tělo. Látky, které obsahuje, podporují fungování celého organismu a jejich nedostatek způsobuje psychické poruchy, osteoporózu a křivici. Přesto, že slunce je pro život významným povzbuzovačem, má i negativní stránky. Mezi nejzávažnější nemoc, kterou má na svědomí UV záření, je považován melanom. Jedná se o jednu z nejzákeřnějších forem rakoviny, jejíž výskyt každým rokem narůstá o 5 až 7 % po celém světě. Dalším negativním prvkem ultrafialového záření je polymorfní světelná dermatóza čili alergie na slunce. Věhlasný doktor Noah S. Scheinfeld ve své publikaci Polymorphous Light Eruption zdůrazňuje, že se alergie vyskytuje ve všech zeměpisných šířkách, a to bez ohledu na rasu, pohlaví a typ kůže. Pro příklad uvádí, že v Singapuru postihuje pouze 1 % populace, zatímco ve Švédsku alergií trpí až 21 % obyvatel.

DAYLONG_Dominika3 (3)Věnujte pozornost výběru krému

V kosmetice a opalovacích krémech jsou obsaženy tukové složky a emulgátory, které mohou být působením UV zářením hlavním spouštěčem různých kožních nemocí,“ vysvětluje veneroložka Ľudmila Lipková. Specialistka v oboru zdůrazňuje také méně známou nemoc Mallorca Acne. Příznaky této diagnózy jsou velmi podobné akné, avšak tuto nemoc vyvolá sluneční záření v kombinaci s chemickými složkami v kosmetických přípravcích.

DAYLONG_Dominika12Klíčem je volba správného faktoru

Farmaceutická společnost Galderma, která vyrábí produkty Daylong, jenž jsou určeny pro ochranu před sluncem, vyvinula řadu produktů Sensitive, která je speciálně přizpůsobená potřebám citlivé kůže se sklonem ke sluneční alergii. „Nezatěžující textury se stávají mezi spotřebiteli stále oblíbenějšími, a tak jsme se rozhodli tento rok rozšířit řadu o vyšší ochranné faktory až po SPF Sun Protecting Factor 50 plus. Také jsme vyvinuli Daylong FACE Sensitive s SPF 30 v menším balení, který je určený pro pleť. Produkt je vhodné používat také jako podkladový krém pod make-up,“ říká Jana Jankovičová, zástupkyně značky Daylong pro Českou a Slovenskou republiku.

DAYLONG_Dominika8 (3)Dominika Cibulková jako správný příklad

Švýcarský výrobce myslí i na aktivní sportovce, pro něž je vyvinut transparentní aerosol s vysokým ochranným faktorem 50+. Tento aerosol podporuje nezávislost všech běžců, cyklistů, plavců a dalších, kteří si pomocí chytře řešeného produktu dokáží sluneční ochranu aplikovat sami. Opálenou kůži ráda nosí i nejúspěšnější slovenská tenistka Dominika Navara Cibulková, která se před sluncem už několik let poctivě chrání. „Myslím si, že každý vypadá opálený líp, takže i na sobě mám ráda snědou kůži. Chtěla jsem se ale vyhnout hlubokým vráskám, které mají moje starší kolegyně, a tak jsem začala hledat vhodný opalovací krém. Potřebovala jsem takový, který se lehce roztírá, rychle se vstřebá a neštípe v očích, když se zpotím,“ vysvětluje aktuálně pátá světová tenistka žebříčku WTA. V rámci pracovní doby je většinu času profesionální tenistka vystavena slunci, a tak tráví volný čas raději ve stínu. „Slunce mám ráda, ale na dovolené mě najdete buď na lehátku, v bazénu, nebo pod slunečníkem. Používám můj oblíbený ochranný faktor 30 a natírám se hned ráno,“ říká Dominika.

Češi ochranu před sluncem podceňují

Podle zkušeností MUDr. Lipkové je naše ochrana před UV zářením nedostatečná. „Setkávám se s pacienty, jejichž kůže předčasně stárne, což je důsledek slabé ochrany. Zapomínáme na to, že prostředky na opalování nás nechrání jen před spálením, ale i před rakovinou, vráskami a kožními problémy. V lepším případě se problémy dají řešit operativně, v horším případě vůbec.“ Názor dermatoložky potvrzuje i Jana Jankovičová ze společnosti Daylong: „Pokud čtyřčlenná rodina na dovolené nespotřebuje dvě velké tuby krému, je někde problém. Nechceme, aby se lidi vyhýbali slunci, ale staráme se o to, aby se vyhnuli negativním dopadům, které nedostatečná ochrana před sluncem může způsobit.“

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.