Sociální sítě
Nahoru

V minulosti to byla dělnická čtvrt, dnes je to jedna z nejžádanějších pražských lokalit. V roce 2002 byl Karlín postižen ničivými záplavami. Škody dosáhly závratné výše, aby je předčily obrovské investice, kterými je Karlín posledních let charakteristický.

iluxus - Holesovicky_pristav

Holešovický přístav, zdroj:cs.wikipedia.org

Neuvěřitelné se v Karlíně stalo skutečností. Stejně jako zde v 19. století zažíval rozmach průmysl, v současnosti zde registrujeme nebývalý stavební boom. Ten ústí v mnoho nových pozoruhodných kancelářských projektů. A tak se bez nadsázky dá prohlásit, že Karlín žije. Nadále přitom dýchá svým nezaměnitelným genius loci. To v sobě odráží i většina nových komerčních prostor. Přesvědčte se na videu na konci článku. Ale nejdříve se podívejte na špičkové kancelářské komplexy.

Moderní architektura v původní industriální čtvrti

Karlín v Praze 8 je, byl a bude unikátní urbanistickou oblastí. Unikátní je již systém pravoúhle se křižujících ulic. Unikátní je zdejší architektura, i ta novodobá. Příkladem je kancelářský komplex BUTTERFLY. Jak napovídá samotný název, architektonické řešení komplexu má tvar motýlích křídel.

iluxus - cbreproperties - butterly 2

Kancelářský komplex Butterfly, zdroj:cbreproperties.cz

Název BUTTERFLY však nepochází z hlavy Davida R. Chisholma, hlavního architekta projektu z architektonické kanceláře CMC architects. Dle Chisholma se motýl vyklubal postupně, ale nejde o náhodu. Motýl vznikl z tvaru, který má zachytit fenomenologii místa, kde nová budova naváže na stávající vzhled. Protože bloková zástavba zde přechází v jednotlivé budovy, také komplex BUTTERFY přechází z bloku k jednotlivým stavbám. Je to komplex čtyř oddělených budov, který odráží diagonalitu ulic této části Karlína. Oblý tvar budov souvisí s dynamikou vrchu Vítkov nebo nekonečně plynoucí vodou řeky Vltavy. Současně v sobě nese energii industriální minulosti Karlína.

iluxus - cbreproperties - butterly

Kancelářský komplex Butterfly, zdroj:cbreproperties.cz

„Nebylo to tak, že bychom nakreslili motýlka a řekli si: tohle je ono. Dali jsme komplexu významy v mnoha vrstvách, ať již náboženských, politických, symbolických nebo historických, a udělali jsme to moderním způsobem. I tak jsem přesvědčený, že kolem komplexu bude létat mnoho motýlů. Bude totiž obsypán kvetoucími rostlinami,“ vysvětluje architekt.

Progresivní přístupy v souladu s přírodou

Nejenom tvar motýlích křídel, budova BUTTERFLY je s přírodou provázána mnohem více, než by se dalo tušit. Progresivní komplex nabízí kanceláře špičkové kvality, které odpovídají nejvyšším standardům a nabízejí dokonalé technologické zázemí. Maximálně přitom zohledňuje trvalou udržitelnost a úspory energie. Usiluje o získání certifikace BREEAM Excellent, na kterou dosáhnou pouze stavby s pozitivním vlivem na životní prostředí.

Ekologický koncept budovy mj. počítá s využitím dešťové vody na zavlažování. Objekt je charakteristický zelenou fasádou, která zabraňuje přehřívání. Funguje jako dokonalá izolace, napomáhá i akustice.

Výjimečný komplex BUTTERFLY však nekončí hranicemi budov. Jeho součástí je také kultivace sousedních ploch. Kolem budov tak vyrostou tematické zahrady, každá s tématem jiného ročního období.

Karlín je zkrátka jedinečný

 

Jakkoli je komplex BUTTERFLY výjimečný, rozhodně není jediným developerským projektem v Karlíně, který stojí za pozornost. Karlín, nevšední lokalitu v Praze 8 s nezaměnitelným architektonickým řešením zdobí i další moderní komerční budovy (více např. zde: www.cbreproperties.cz/cs/kancelare/pronajem-kancelari-v-praze-8).

Karlínské genius loci doplňují nejenom designem, ale také technickou, ekonomickou i ekologickou promyšleností. Jde například o komplex IBC s vysoce reprezentativními kancelářemi. I ten se pyšní certifikací BREEAM. Je to záruka, že provoz budovy odpovídá ekologickým principům a energetické efektivitě.

Certifikací BREEAM Excellent (druhý nejvyšší stupeň certifikace BREEAM), která potvrzuje ekologickou a ekonomickou šetrnost budovy, se pyšní i administrativní komplex River Garden Office II/III. Jedná se o budovy, které citlivě lemují Karlín podél Vltavy. Nejenže nabízejí prvotřídní kanceláře, ale také široké možnosti vyžití. Svou polohou například přímo lákají k návštěvě nedalekého vrchu Vítkov.

 

Více z rubriky Reality

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.