Sociální sítě
Nahoru

Historicky nejúspěšnější umělecká aukce roku

Na konci května proběhl aukční den Galerie KODL, který zaznamenal historický rekord. Podařilo se totiž prodat více než 200 uměleckých děl za celkovou částku 250 milionů korun. Dosavadní rekord pak držela stejná aukční síň z loňského roku, kdy zaznamenala tržbu přes 142 mil. Kč. Vyvolávací částka 140 miliónů korun byla navýšena na čtvrt miliardy, což je novým maximem v aukční historii v České republice. „Pro české výtvarné umění je to dobrá zpráva, protože obrazy se dostávají na důstojné ceny. Zájem o výtvarné umění stoupá, svědčí o tom i fakt, že za posledních 25 let nepřekonala žádná aukce stomiliónovou hranici, zatímco za poslední tři roky jsme na částce přesahující dvě stě miliónů“, říká Martin Kodl, majitel aukční síně.

Šero v pralese, Toyen, 30 000 000 Kč

Opět se podařilo vytvořit celou řadu autorských i jiných rekordů, a to nejen u klasiků českého 19. století a velice oblíbené meziválečné moderny, ale i současných výtvarníků. Nejdražším prodaným dílem a současně také autorčiným maximem bylo artificiální Šero v pralese od malířky Toyen za 30 000 000 Kč (vyvolávací cena byla 14 miliónů). Podobného zájmu se dostalo i dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 miliónů vyšplhalo až na 26 200 000 Kč.

 

Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica se prodaly za 26 200 000 Kč.

Desetimilionovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 10 600 000 Kč), Koupání od Františka Kupky (vydraženo za 13 600 000 Kč) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (vydraženo za 11 200 000 Kč). Další obraz Emila Filly Ležící žena dosáhl částky 9 800 000 Kč. Velkého úspěchu a nových autorských rekordů dosáhla i díla jak klasiků českého 19. století, českého avantgardního umění i současní umělci – kupř.: Karla Purkyně, Adolfa Chwaly, Julia Theodora Grusse, Viléma Trska, Františka Kavána, Josefa Lady, Františka Matouška, Václava Kimla, Frantička Hudečka, Jana Kotíka, Jana Pištěka a Martina Krajce. Nepřekvapí, že pozornost sběratelů se soustředila na tvorbu Václava Radimského, Václava Špály, Františka Drtikola, Otakara Kubína, Františka Janouška a Rudolfa Kremličky.

Kupkův Akt za 13 600 000 Kč.

Finanční výtěžek z prvních deseti dražených položek byl již popáté věnován Centru Paraple. Z celkové vyvolávací ceny 400 000 Kč byla částka navýšena na takřka 1 178 000 Kč. I v tomto případě můžeme hovořit o rekordní částce. Prodalo se všech 10 položek. Jednalo se o práce umělců Pasty Onera, Martina Krajce, Adama Štecha, Ondřeje Basjuka, Lubomíra Typlta, Jakuba Tomáše, Jakuba Špaňhela a Pavly Malinové. Do aukce pro Paraple se rovněž rozhodl přispět i Theodor Pištěk s autorským tiskem svého nejslavnějšího díla Ecce Homo. Zdeněk Svěrák, zakladatel Centra Paraple a společně s Janem Kačerem patron Aukce pro Paraple, považuje spojení Centra Paraple s Galerií KODL a výtvarníky za šťastný krok: „ Prodej uměleckých děl znamená pro Paraple velkou finanční pomoc. Stejný význam má rozhodnutí galerie a výtvarníků pomáhat. To je dobrá zpráva nejen pro Paraple.“

 

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.