Sociální sítě
Nahoru

Edox pod vodu i pod led

Mezi základní atributy potápěčských hodinek patří nejenom kvalitní těsnění pod šroubovacím dýnkem a u krčku korunky, ale také zesílené safírové sklíčko a hlavně detaily, které usnadní jejich používání v praxi, a ne jen v laboratorních podmínkách. Edox Hydro-Sub navíc disponují vodotěsností 500 metrů, ale to spíše jen a jen pro jistotu, neboť do takové hloubky se určitě nepodívají. Dobrodružství je však čeká rozhodně.

IMG_0250BaselWorld, největší světový veletrh hodinek a šperků, pravidelně přináší také novinky soukromé značky Edox, která stále odolává konkurenčním nátlakům a nespadá do žádného velkého komerčního uskupení, jako třeba Certina náležící gigantu Swatch Group nebo TAG Heuer patřící do konglomerátu LVMH. Edox je prostě privátně vlastněnou značkou a je na to náležitě hrdý, ostatně stejně jako na své specifické hodinky a originální partnerství. V posledních letech se rozhodl navázat na vzkříšenou limitovanou edici „potápek“ Hydro-Sub v oranžovém provedení, která připomínala 130. výročí značky, a rok co rok navazuje v jejím pokračování.

A ačkoli od roku 1965 uběhla dlouhá doba, jejich důmyslné provedení stále fascinuje a nevšední design imponuje nejenom dobrodruhy, kteří se na výpravy chystají, ale také sběratele, kteří s nimi pouze doplňují své sbírky horologických pokladů. Ikonické potápěčské hodinky, s 500m vodotěsností, navíc využil jako instrument rakouský rekordman a profesionální potápěč Christian Redl, který se vydal se svým přítelem, proslulým australským fotografem přírody Marcusem Fillingerem, na expedici Alpha Dog North Pole ze severní Kanady až na Severní pól. Právě zde, na místech, kde teplota dosahuje -40°C, pokořil Christian Redl další ze světových rekordů v ponoru pod ledem bez kyslíkové masky.

Hodinky Hydro-Sub jsou připraveny teplotním rozdílům čelit. Jejich hlavní devizou je posuvný ochranný můstek z eloxovaného hliníku a zvýrazněným nápisem „Master Lock“. Ten slouží jako ochrana korunky, a to zcela záměrně. Při vynoření z vody, do teploty hluboko pod bodem mrazu, by totiž voda kolem korunky ihned začala zamrzat a mohla by je poškodit. V případě, že je korunka takto chráněná k tomu přirozeně nedojde, a Christian Redl či kdokoli z dalších milovníků ponorů pod ledem se mohou prostě na svůj náramkový přístroj spolehnout.

Ten je v tomto případě zhotoven z oceli a dosahuje v průměru 46 mm. Číselník navíc doplňuje agresivně zbarvená sekundová ručka, která svým odstínem ladí i s detailem nápisu na číselníku a v ochranném můstku. Nechybí samozřejmě ani otočná luneta s potápěčskou minutovou stupnicí, jejíž vložený kroužek vznikl také z hliníku. Uloženými strojky může být jemně modifikovaný kalibr Sellita SW200 s automatickým nátahem, který byl předurčen pro speciální edice, nicméně v nabídce je stále také dostupnější quartzové provedení.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.