Přední český šéfkuchař Jan Punčochář, který je mimo jiné tváří hodinářské značky Oris, spojí síly s populární značkou likérů Baileys. V rámci neobvyklé roční spolupráce připraví 24 kreativních receptů, které propojí trendy moderní gastronomie s proslulou chutí irského likéru. „Vždy mě bavily netradiční kombinace chutí a surovin. Krémové likéry můžou být pro jídlo zajímavým twistem, který receptu dodá úplně nový rozměr. V průběhu roku představím s použitím Baileys neokoukané dezerty, krémové polévky, ale samozřejmě i hlavní chody,“ vysvětluje Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru na ulici Lodecká 4 v Praze.
Fotografie a tutoriály receptů se budou průběžně zveřejňovat na Facebookových profilech likéru Baileys i Jana Punčocháře. Prostřednictvím Instagramu pak budou moct fanoušci gastronomie sledovat videa přímo z přípravy pokrmů. „Rádi bychom naší značku představili v jiném světle než obvykle. Přestože se likéry Baileys na trhu pohybují přes 40 let, jejich specifická chuť dokáže stále překvapit. Jana Punčocháře vnímáme jako jednoho z nejosobitějších šéfkuchařů tuzemské scény, proto nás těší, že se právě on stane spojnicí mezi naším irským likérem a moderní gastronomií,“ míní Alexander Suja, group brand manažer pro distribuční značky společnosti Stock, která je českým distributorem produktů Baileys. Skrze originální spolupráci chce Stock zároveň připomenout dlouholetou historii Baileys či poukázat na nevšední a překvapivé způsoby jeho využití.
Mezi 24 recepty budou figurovat dezerty jako kokosová panna cota s likérem Baileys nebo ořechovo-kaštanový dort s Baileys. „Kromě sladkých dezertů nabídnu také recepty, jak si doma jednoduše připravit skvělé hlavní chody. Společně si uvaříme třeba dýňovou polévku doplněnou o kokosové mléko a Baileys nebo avokádo s kachními játry marinovanými v tomto irském likéru,“ upřesňuje Jan Punčochář, který svou profesní kariéru začínal v v hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v předních pražských restauracích. Jako kuchař působil také v Německu, Rakousku nebo ve vyhlášené švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus.
Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde pracoval deset let. Koncepčně se podílel na restauraci karlovarského Grandhotelu Pupp a od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je dvojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař.