Sociální sítě
Nahoru

Pocta prvorepublikové kuchyni v restauraci Tiskárna

Pečlivě vybrané „prvorepublikové“ menu připravené podle receptů ze starých kuchařek pod dozorem šéfkuchaře Davida Kaliny, bohatá nabídka mělnického vína i vzorně ošetřené plzeňské pivo čepované z měděných pivních tanků umístěných přímo nad výčepem. To jsou hlavní taháky nově otevřené restaurace Tiskárna, kterou najdete v Jindřišské ulici, jen pár kroků od Hlavní pošty.

ADA_5562Poměrně variabilní prostory restaurace se zimní zahradou a podzemním salónkem s celkovou kapacitou 170 míst jsou součástí historického areálu Státní tiskárny cenin, kde se od roku 1928 tiskly československé bankovky. Proto si nová restaurace zvolila jméno Tiskárna a také se přihlásila k legendární prvorepublikové kuchyni, připravované autenticky podle originálních receptur. Restaurace je otevřená každý den od 11 do 24 hodin.

AD1_9678Prošli a pročetli jsme několik desítek sto let starých kuchařských knih, v nichž jsme se inspirovali při přípravě většiny našich pokrmů. Hlavním pilířem nabídky je ovšem šestice jídel připravená přesně podle dobových receptů 1. republiky. Díky tomu mohou naši hosté ochutnat excelentní podobu španělského ptáčka, jenž bude společně s nadívaným jehněčím hrudím a datlovým dortíkem patřit k hlavním hitům naší kuchyně,“ věří zkušený šéfkuchař David Kalina, který má na starosti také oblíbenou restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí.

jehneci hrudi_1Při první návštěvě je téměř povinností ochutnat některý z autentických prvorepublikových pokrmů. V nabídce je hutná hříbková polévka s kapustou, hráškem a zeleninou, která se skvěle hodí do zimních měsíců, potěší také zastřené vejce s artyčoky a parmazánem. Hlavním pokrmům dominuje již zmíněný španělský ptáček z telecí kýty s jemnou ančovičkovou nádivkou a žemlovým knedlíkem či skvostné jehněčí hrudí pomalu pečené s bylinkami a podávané se špenátem. Posledním masovým pokrmem elitní šestice jsou zadělávané telecí karbanátky s husími játry a morkem. A velké příznivce jistě získá i skvostný datlový dortík s čokoládovou polevou a rumovou omáčkou.

AD1_9688

Více z rubriky Restaurace

  • Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie

    Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých...

    Jan Pešek15.7.2024
  • PRU58 myslí i na vegany

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové lunch menu. Podává se vždy ve všední den od 11:00 do 15:00 a příchozí...

    Marek Zelený8.7.2024
  • Vejce Benedikt, které musíte ochutnat

    Restaurant Deer v centru Prahy je vyhlášeným místem s těmi nejlepšími večeřemi, kde každé jídlo vypráví svůj příběh. Kvalitní suroviny od...

    Marek Zelený1.7.2024
  • Ocenění Wine Spectator putuje do pražského Four Seasons

    Restaurace CottoCrudo ve Four Seasons Hotel Prague získala prestižní ocenění Wine Spectator Restaurant Awards 2024, v kategorii Awards of Excellence. Tento...

    Marek Zelený27.6.2024
  • Léto u moře i v Praze

    Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na...

    Jan Pešek19.6.2024
  • Tajné fígle šéfkuchaře Tritonu

    Umění fermentace dobývá české kuchyně. Tomáš Kohút z pražské restaurace Triton s jeho pomocí připravuje chuťově výrazné omáčky i černou jablečnou...

    Marek Zelený19.6.2024
  • „Izakaya Takeover“ s šéfkuchařem Jakubem Horákem v restauraci Zen

    Zažijte večer plný chutí exotického Japonska a speciálního způsobu stolování IZAKAYA. Restaurace ZEM v hotelu Andaz Prague představuje „Izakaya Takeover“, exkluzivní...

    Marek Zelený14.6.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek14.6.2024
  • Tento steak prosím

    Terasa U Prince je vyhlášenou restaurací s tím nejkrásnějším výhledem na Staroměstské náměstí. Tento pohled ocenilo již několik zahraničních žebříčků. Ikonické...

    Marek Zelený11.6.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.