Sociální sítě
Nahoru

Zrezivělá auta na odpis zdrojem nečekaných výdělků

Stará auta jsou pro mnohé životní vášní, životním stylem, životním naplněním. A zatímco někteří jenom sní, jiní svůj sen už realizují. V Británii se našli dva nadšenci, kteří se rozhodli, že si z renovace „plechových staříků“ udělají živnost. Fanoušci „rachotin“ u nás dostávají jednu legislativní ránu za druhou. Začalo to „šrotovným“ a zatím naštěstí skončilo „jen“ u tzv. ekologické daně, v jisté skupině lidí nazývané „ekovýpalné“. Stát se snaží, seč může, aby lidem vlastnictví starých aut znechutil, ale zkuste někomu vzít jeho srdcovou záležitost.

ba4ed820-bdf6-47d5-b3e3-7f6b0275b2d5-1X6A7325

Ve Velké Británii majitelé starších vozů evidentně nijak znevýhodněni nejsou. Jinak by Gus Gregory a Will Trickett nerozjeli projekt, v jehož rámci budou zachraňovat staré a zašlé stroje, které v jejich původním stavu nikdo nechce. Gus a Will hledají auta, která už podle různých objektivních měřítek mají svoje nejlepší léta za sebou. Což ovšem oba muži vnímají spíše jako výhodu – svoje vysněné stroje totiž mohou nakoupit relativně za hubičku. A protože se kvůli svému snu vzdali svých původních zaměstnání, je jasné, že právě náklady zde hrají nemalou roli.

IMG_2983

Princip jejich podnikání funguje následovně – koupí si auto, které mnohdy nejezdí, nevypadá dobře a „občas dokonce odporuje tradičnímu vkusu,“ takže ho získají téměř „zadarmo“. Gus a Will si spočítali, že aby aspoň něco vydělali, musejí auto dostat do takového stavu, aby za něj dostali dvojnásobek kupní ceny. Teprve pak mohou pokrýt náklady a něco si i nechat pro sebe.  A navíc jedno auto musí zrenovovat za pouhých pět dní.

IMG_2982

Jakmile auto vjede do dílny, oba muži automaticky spustí internetovou aukci s týdenním odpočítáváním, což je jejich další motivace k tomu, aby každý z projektů dokončili včas. Jejich příběhy mapuje dokumentární seriál Renovace rachotin na VIASAT EXPLORE. V jednotlivých dílech se setkáme s modely, které už zpravidla jsou nebo začínají být legendami. Postupně jim tak projdou rukama zrezlé Porsche 924, Mazda MX-5, nefunkční Volvo 480, VW Golf GTi bez motoru, Citroen BX odtažený z pole, Triumph Spitfire, do kterého zatéká, Mercedes 190e, který se přehřívá, rezavá Alfa a Austin Metro, na kterém by případně mohli trhnout pořádný balík.

Seriál Renovace rachotin můžete sledovat každý čtvrtek od 15. března vždy ve 21:45 hodin.

IMG_2883

IMG_3063

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.