Sociální sítě
Nahoru

Češi vaří první probiotické pivo na světě. Posílí imunitu

Pivo, které místo devastace zdraví zlepší imunitu, zažívání i psychiku. To je první probiotické pivo na světě, které uvařili výzkumníci v nápojářském oboru ve spolupráci s moravskými mikrobiology. Partnerem pro další rozvoj unikátní technologie je Vysoké učení technické v Brně.

beer-2166004_640.jpg -pivoPití piva může být prospěšné našemu zdraví, avšak negativní faktory zdaleka převažují. Přestože to Češi jako národ pivařů neradi slyší, pivo poškozuje játra, ledviny, přispívá k obezitě, vyvolává průjmy i alergické reakce. Naproti tomu při malém množství – lékaři obvykle uvádějí denní dávku jedno malé pivo u žen a velké u mužů – podporuje díky vitamínům skupiny B správnou funkci metabolismu. Nečekaná symbióza soukromého pivovaru a společnosti AQM s týmem brněnských mikrobiologů má za následek vznik zcela nového typu pěnivého moku: pivo s přídavkem probiotik. „Podařilo se nám imputovat probiotické bakterie do piva tak, aby v každém půllitru bylo minimálně sto milionů přátelských bakterií a na konci expirace jich zbyl přinejmenším jeden milion,“ vysvětlil vedoucí týmu biologů Petr Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, která se ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Vysokým učením technickým v Brně i Akademií věd České republiky dlouhodobě zabývá vývojem nové generace probiotických kultur. „Konzumace probiotického piva může přinést významný benefit v podpoře trávení díky tomu, že kombinuje příznivý vliv jednotlivých složek piva s živou probiotickou kulturou,“ dodává profesorka Ivana Márová z Fakulty chemie Vysokého učení technického v Brně.

Imunita sídlí ze 70 procent ve střevě

Probiotika obsahují stovky milionů přátelských bakterií, které dokážou doplnit do lidského střeva. Konzumace probiotického piva je tak vhodná třeba při průjmech nebo po ukončení antibiotické léčby, aby doplnila narušenou střevní mikroflóru. I pro běžné popíjení je však mnohem vhodnější než obyčejné pivo, neboť díky probiotikům bude příznivě působit na imunitu. „Obranyschopnost organismu totiž z přibližně sedmdesáti procent vzniká právě ve střevě,“ uvádí Petra Ryšávka. Probiotické pivo může také snížit alergické reakce, zejména průjmy, které část konzumentů trápí po konzumaci klasických piv. Český výrobek představuje světový unikát nejen díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví, ale i díky tomu, že výrobce dokáže v nápoji udržet probiotickou kulturu bez jakéhokoliv vlivu na chuť piva a jeho okyselení.  „Vývoj unikátní technologie, díky které dokážeme stabilizovat vybrané probiotické kultury v uvařeném pivu, trval dva roky. Po vyhodnocení všech testů můžeme konstatovat, že jsme byli úspěšní,“ doplňuje Libor Prus ze společnosti AQM.

Probiotické pivo lze zakoupit na webu www.probiotickepivo.cz.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.