Sociální sítě
Nahoru

Metropole České republiky ožije v květnu festivalem Praha pije víno

I v letošním roce bude Praha opět pít víno, a to už popáté. Od 18. do 19. května 2018 se v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze uskuteční festival Praha pije víno – vinařský festival autentických, přirozených vín, který patří k největším v Evropě. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele s Antonínem Suchánkem, lákají hosty na zvučná jména světového i českého vinařství, jako jsou například Američan českého původu Jeff Vejr, Francouz Charles Dufour nebo mladý Čech Milan Nestarec. Doprovodný program festivalu se zaměří na sto let od založení republiky.
IMG_3435Vína v souladu s přírodou
Návštěvníci budou moci během pátku 18. května (13:00 až 20:00) a soboty 19. května (11:00 až 18:00) ochutnat okolo 600 vzorků těch nejvybranějších vín. Kritéria pro účast na festivalu jsou přísná, k zásadám výroby autentických vín patří návrat k tradičním technologiím a minimalizace cizorodých přísad. „Na festivalu se prezentují především vína, která se pěstují udržitelným způsobem. Netrváme na certifikacích a označeních BIO. Důležitější než certifikát je to, že práci většiny zúčastněných vinařů důvěrně známe a víme, jak důležitý je pro ně výsledek v podobě autentického, nemanipulovaného vína,“ vysvětluje Bogdan Trojak, zakladatel festivalu.
IMG_3473Festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakousko-uherské monarchie, která se konala až do vypuknutí první světové války, a je o něj rok od roku větší zájem, jak z řad návštěvníků, tak i z řad vinařů. Momentálně je na festival registrováno kolem 60 vinařů, převážně rodinných vinařství z území bývalého Habsburského mocnářství. Pořadatelé počítají, že se kapacita 70 vinařů naplní do konce března. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede například Američan českého původu Jeff Vejr, který tvoří skvělá vína v Oregonu. Navíc byl jeho dědeček legionářem a bojoval na francouzské frontě, jeho rodina tak vypráví silný příběh. Návštěvníci se mohou těšit také na Charlesa Dufoura z Francie, jehož šampaňské končí ve většině michelinských restaurací,“ říká Antonín Suchánek.
IMG_1281-ExposureDoprovodný program ve znamení oslav 100 let od založení republiky
Letos, sto let od založení republiky, si hosté kromě vynikajícího vína budou moci užít i kulturně-vzdělávací program zaměřený na rozpad Rakouska-Uherska, který zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Proběhnou přednášky o tom, co se v roce 1918 stalo s vinným trhem a jak se začalo budovat samostatné československé vinařství.
IMG_3412V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí food corner. Účast potvrdil například Riccardo Lucque a jeho restaurační skupina La Collezione.

Vstupenky na festival lze zakoupit zde, cena jednodenních vstupenek je v 1. vlně 500 Kč, ve 2. vlně 690 Kč. Dvoudenní vstupenka stojí 900 Kč. V ceně celodenní či dvoudenní vstupenky je sklenička a neomezená degustace všech účastnických vinařství.

Více z rubriky Degustace

  • Degustační menu v Bistro Kaprova

    Oblíbené Bistro Kaprova, které najdete v nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, připravilo pro své hosty speciální degustační večeři, jež bude průřezem...

    Libka Safr10.9.2018
  • Chřestová sezóna v Mlýnci vypukla

    Pokud jde o nejlahodnější a nejoblíbenější jarní zeleninu, určitě vítězí chřest. Jeho sezona je však bohužel krátká, začíná v dubnu a...

    Jan Pešek7.5.2018
  • Vzácná návštěva v Hergetově Cihelně

    Už příští týden, a to v úterý 10. dubna od 19 hodine, se promění prostory Hergetovy Cihelny v centrum milovníků vína....

    Jan Pešek3.4.2018
  • Kampa Park a menu vyhlížející jaro

    Oblíbený televizní MasterChef Marek Raditsch připravil ve své „domovské“ restauraci Kampa Park nové menu, které dokonale ilustruje jeho kuchařskou filozofii. Zkušený...

    Jan Pešek20.3.2018
  • Restaurant Ungelt plánuje večeři s unikátním hostem

    Na sobotu 24.3.2018 naplánoval svatostánek chutí Ungelt v samotném srdci Prahy speciální degustační večer s vinařem Jeanem Gardiesem, jehož návštěvu lze...

    Jan Pešek4.3.2018
  • V Kampa Parku opět začíná sezóna polární tresky

    Od ledna do března nabízí řada skandinávských restaurací menu založené na chutném mase polární tresky, která se smí lovit pouze v...

    Jan Pešek31.1.2018
  • Týden vína v Praze

    V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018....

    Jan Pešek8.1.2018
  • Podlehněte pokušení luxusních sýrů

    Nejen v období Vánoc toužíme, pokud jsme milovníky vybraných lahůdek, potěšit chuťové pohárky noblesní specialitou, jež, pokud jde o kvalitu a chuť,...

    Alena Dušková20.12.2017
  • Likér Baileys v rukách předního českého šéfkuchaře Jana Punčocháře

    Přední český šéfkuchař Jan Punčochář, který je mimo jiné tváří hodinářské značky Oris, spojí síly s populární značkou likérů Baileys. V rámci neobvyklé...

    Jan Pešek29.11.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.