Sociální sítě
Nahoru

Co byste měli vědět, než si objednáte další whisky…

Když mluvíte s barmanem ve svém oblíbeném baru, nejspíš neřešíte, jestli si objednáváte whisky nebo whiskey, a dost možná nepoužíváte ani názvy jako blended nebo single malt. Co když je právě teď čas, udělat si v tom všem trochu jasno a vyrazit příště do víru nočního života s novým konverzačním tématem?

13690-Glenfiddich_132908 (002)Začněme tím, jak se to vlastně správně píše. Do přelomu 19. a 20. století se výrazy whisky a whiskey používaly úplně libovolně. Nekonečné spory mezi výrobci už ale byly tak únavné, že si vyžádali vyjasnění jednou pro vždy. Dnes je to tedy tak, že whisky pochází vždy ze Skotska a whiskey z Irska, případně dalších zemí (např. z Ameriky). A teď k obsahu – nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že irská whisky je ta třikrát destilovaná a skotská musí být destilovaná dvakrát. „Obvykle to tak bývá, ale není to nic zákonem daného. Například skotská značka Bruichladdich udělala speciální edici, která se jmenuje X 4+3, což je čtyřikrát destilovaná whisky, vycházející ze zpráv cestovatele Martina Martina, který žil v 17. století,“ vysvětluje Glenfiddich Whisky brand ambasador Václav Rout. Rozdíl mezi skotskou whisky a irskou whiskey je mnohem jednodušší – skotská je zkrátka vyrobená ve Skotsku a irská v Irsku. To je všechno. Pokud byste chtěli jít přece jen trochu do hloubky, tak součástí takové výroby skotské whisky je rmut připravovaný ve Skotsku ze sladového ječmene nebo s přídavkem jiného obilí za pomoci místní vody. Tady se také fermentuje a destiluje a tady i po té zraje minimálně po dobu tří let v dubovém sudu. Aby za skotskou mohl být ze zákona označen ten nejcennější druh whisky Scotch Single Malt, musí se ve Skotsku také lahvovat. A takřka totožná pravidla platí v Irsku.

Project XX & Speside Craft IPAPro vysvětlení, co to znamená blended, single, grain a malt zůstaňme v zemi kostkovaných sukní a dudáků. Většina běžně dostupných značek whisky (85% výroby) patří do kategorie Blended Scotch, což znamená směs sladové (malt) a obilné (grain) whisky. Obvykle obsahuje 10-50 různých Single Malt a 1-3 Single Grain whisky, přičemž „single“ znamená výrobu v jedné palírně. A asi tušíte správně, že „blended“ je směs whisky ze dvou a více palíren. Aristokratem mezi whiskami je pak ta čistá sladová (tedy single malt) – je to dáno jak její výraznou osobitostí, tak způsobem výroby (kotlíková metoda s dávkovou destilací), který je nákladnější než u obilné whisky. Naopak v případě „Grain whisky“ se používá spolu s ječným sladem nezpracované žito, pšenice, kukuřice, ječmen nebo jiný druh obilí, které jsou destilovány v tzv. kolonách (kontinuálně pracujícím destilačním přístrojem). Přestože je každá whisky unikátní, druhy z jedné oblasti mívají společnou specifickou charakteristiku, která je výsledkem několika různých faktorů od použitých surovin, přes klimatické podmínky a výrobní techniky až po lokální vodu.

Skotská whisky zraje v dubových sudech (002)Mimochodem, věděli jste, že nejoceňovanější skotskou whisky na světě je Glendfiddich? Tahle značka uvedla na trh první single malt whisky vůbec a jako první se zrovna single malt whisky od Glenfidiich stala také členem klubu milionářů (to je virtuální klub, který sdružuje značky alkoholu, jež během jednoho roku překročily prodej 1 milion kartonů devítilitrových lahví).

Více z rubriky Bary

  • V Tretter’s baru teče šampaňské proudem

    Tretter’s bar je pražskou stálicí. Kdo si nedal drink v Tretter’s baru, jako by nebyl. Neuvěřitelná atmosféra newyorského baru třicátých let...

    Jan Pešek11.1.2022
  • Vyšperkujte silvestrovský repertoár drinků

    Nový rok se blíží mílovými kroky a s ním tak i plánování oslav a všeho, čím budou protkány. K tomu neodmyslitelně...

    Jan Pešek21.12.2021
  • Startuje Negroni Week

    Nenechte si letos po více než roční odmlce ujít šanci vyzkoušet oblíbené, ikonické Negroni z rukou těch nejzkušenějších barmanů, kteří pomocí...

    Jan Pešek8.9.2021
  • Ambasadoři na návštěvě

    Pražský BeBop bar na podzim přivítá hosty – a ne ledajaké. Ambasadoři prémiových značek destilátů zavítají do vyhlášeného distingovaného baru ve...

    Jan Pešek24.8.2021
  • Anglický bar Highney okouzlil hosty Špindlerova Mlýna

    Špindlerův Mlýn hlásí žhavou novinku. Gastronomickou scénu v létě posílil stylový anglický bar Highney umístěný ve zrekonstruovaném hotelu Soyka. Jen připomeňme,...

    Marek Zelený6.8.2021
  • Bar, který neexistuje představuje distanční menu

    Stále nekončící pandemie a s ní související omezení přiměly barmany známého brněnského Baru, který neexistuje vytvořit unikátní distanční koktejlové menu. Kazetový...

    Marek Zelený10.3.2021
  • Highney. Těšte se na Bar, který už existuje…

    Kouzelná pohlednice z krásné doby před sto lety. Nostalgická atmosféra, mahagonové stěny, působivý krb s otevřeným ohněm a praskajícím dřevem. Právě...

    Marek Zelený12.2.2021
  • Jedinečný MUMM POP-UP LOUNGE v centru Prahy

    Šampaňské MUMM otevřelo unikátní pop-up na nádherném Malém náměstí v Praze. V samém srdci historického centra s výhledem na kašnu z...

    Jan Pešek27.7.2020
  • Bar, který si rád hraje

    Kdo se bojí, nesmí do baru. A vůbec to nevadí, protože bar může přijít za ním. Respektive vám pošle své autorské...

    Jan Pešek15.6.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.