Sociální sítě
Nahoru

Slavná olympionička Ester Ledecká je novou čestnou občankou Prahy 1

Dvojnásobná šampionka z letošní olympiády Ester Ledecká získala další ocenění. Na Staroměstské radnici převzala z rukou starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého čestné občanství Prahy 1.

I když usměvavá Ester často trénuje a soutěží v zahraničí, dosud bydlí v centru Prahy. Třiadvacetiletá vítězka závodů Světového poháru, juniorská i seniorská mistryně světa a dvojnásobná držitelka olympijského zlata na Praze 1 také navštěvovala první stupeň Základní školy Brána jazyků. Bylo tedy pro ni příjemným překvapením, když se na slavnostním ceremoniálu, kam ji doprovodila rodina a přátelé, setkala po delší době se svou tehdejší paní učitelkou a zástupkyní ředitele školy Evou Špačkovou, nyní radní pro školství a občanskou společnost Prahy 1.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký při předávání čestného občanství ocenil nejen Esterčiny sportovní úspěchy, ale i její pracovitost: „na jejím facebooku vidíte, že zatímco my si tady stěžujeme na vedro, ona dře ve sněhové bouři na ledovci v Kaunertalu.“ Připomněl také: „že je tato sympatická dáma, jejíž olympijský triumf označila televize BBC za ´jeden z nejúžasnějších olympijských příběhů všech dob´, teprve na začátku své kariéry.“

I když je čestné občanství oceněním zcela jiného druhu než první místo ve sportovní soutěži, měla z něj Ester velkou radost. Městské části Praha 1 za ně poděkovala a dodala: „Je krásné být v sále, kde se před třiceti lety brali moji rodiče, a doufám, že budu Praze 1 i nadále dělat radost.“

Ester Ledecká se jako historicky nejmladší čestná občanka Prahy 1 zařadila po bok dalších osobností oceněných první městskou částí, mezi nimiž najdeme např. Hanu Hegerovou, Marka Ebena, Josefa Topola nebo in memoriam oceněnou legendární závodnici Elišku Junkovou, filosofa Radima Palouše, československého generála Karla Václava Petříka nebo nedávno oceňěného faráře, písničkáře a politika Svatopluka Karáska.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.