Sociální sítě
Nahoru

Barevnou devítku letos tvoří Etnofest a Celé Česko na devítce

Už počtrnácté v řadě se v parku Podviní koná festival vonící cizokrajným jídlem, hýřící sytými barvami a znějící různorodými rytmy z celého světa. Barevná devítka kromě kultur z celého světa představí také tradice krajů České republiky. Festival, který se letos skládá ze dvou částí, z Etnofestu a Celého Česka na devítce, proběhne v sobotu 1. září, vstup je zdarma. Jako pokaždé ho pořádá MČ Praha 9.

V letošním roce se festival skládá ze dvou částí, z Etnofestu a Celého Česka na devítce. Etnofest návštěvníkům připomene zážitky z cestování, nebo je naopak naláká na nové cesty. Akce s jedinečnou atmosférou představuje tradice, zvyky, pochoutky nebo tanec, hudbu či například šperky a kosmetiku národnostních menšin, které u nás dlouhodobě žijí. Návštěvníci se tak mohou seznámit s kulturním zázemím, ze kterého přišli možná i jejich sousedé.

Letos se Etnofest poprvé spojí s akcí Celé Česko na Devítce. „Celé Česko na devítce jsme poprvé konali loni v červnu. Spojení obou akcí je logickým krokem, kterým alespoň tady u nás propojíme Česko se světem,“ vysvětluje Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. „Tato část festivalu naopak představí tradice a zvyky jednotlivých krajů naší země, a to patrně nejen cizincům,“ doplňuje.

V Podviní to ožije na třech pódiích

Barevná devítka nabídne program celkem na třech pódiích. Hlavní pódium Etnofestu dá prostor především tanečním a hudebním vystoupením souborů z celého světa. Návštěvníci se mohou těšit například na Shahab Tolouie Trio, které spojuje flamenco a klasickou perskou hudbu nebo skupinu TiDiTade, která se specializuje na západoafrickou hudbu s tancem. O závěrečné vystoupení se postará česká kapela The Tap Tap.

Na Horním pódiu Etnofestu se program zaměřuje na workshopy pro návštěvníky. Každý se tak může naučit bubnovat v africkém rytmu nebo tančit salsu. Pódium bude patřit i pásmu romských loutkových pohádek nebo Wing Chun Kung Fu.

Pódium Celého Česka na devítce bude patřit ryze českým, moravským či slezským souborům, které přijedou ze všech částí republiky. Zahraje například Cimbálová muzika M. Horsáka, Pražský pouťový orchestr nebo kapela Appendixie.

Festival zaplní i prostor parku

Jako tomu bylo i v loňských letech, i letos se Barevná devítka zaplní specialitami z celého světa. Návštěvníci si pochutnají například na dobrotách z Keni, Arménie, Francie, Rumunska, Portugalska, Kuby, Rakouska, Konga, Pákistánu, Libanonu, Mexika, Polska, Slovenska, Belgie, Afgánistánu, Súdánu a v neposlední řadě i z České republiky. Při nákupu suvenýrů si mohou návštěvníci vybírat třeba z indické a pákistánské kosmetiky, africké bižuterie, mexických šperků nebo z výrobků Latinské Ameriky.

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.