Sociální sítě
Nahoru

Panenky za statisíce již po páté v předvánoční Praze

23. – 25. listopadu 2018 se ve Slovanském domě v centru adventní Prahy bude již po páté konat Mezinárodní výstava uměleckých sběratelských panenek, loutek, sběratelských medvídků Teddy a starožitných hraček. Jedinečná výstava tohoto druhu v Evropě tento rok hostí výjimečného designéra a výtvarníka E. J. Taylora, který pro první obchod Tiffany’s v New York City vytvořil vánoční výlohu elfů. Jeho panenky jsou velmi vzácné a některé budou k vidění v rámci výstavy.  Hlavní expozice výstavy na téma “Vrcholné období středověké Prahy”  je tvořená deseti figurami od v  Čechách velmi populární Anny Zuevy z Lotyšska.

Výstava Doll Prague od svého vzniku v roce 2011 stala také symbolickým místem setkání umělců z celého světa. Loni se výstavy účastnilo 160 umělců ze čtyřiceti zemí světa např. USA, Japonska, Německa, Ruska, Francie a Austrálie, které patří ke sběratelským velmocem. Stejně jako v minulém roce i letos se výstavy zúčastní velké množství jak panenkových umělců, tak teddystů, loutkářů, ale také animátorů.

Aby měly panenky skutečnou uměleckou hodnotu, musí splňovat konkrétní parametry. „To znamená, že ji vytvoří profesionál, člověk umělecky vzdělaný, s širokým rozhledem a povědomím o umění. Jeho práce musí být nejen dokonale zvládnutá technicky při správných procesních postupech tvorby, musí vyvolávat emoce a povzbuzovat vaši fantazii. Je to stejné jako s jakýmkoli jiným uměleckým předmětem. To, že je vyrobena ručně – vymodelována, vytesána, ušita je samozřejmostí. Její hodnota je v její jedinečnosti. To znamená, že je vyrobena v jediném exempláři, označena je pak v certifikátu pravosti jako OOAK (one of a kind). Taková panenka má pak hodnotu třeba až 6.000 euro,“ říká ředitelka výstavy Bohdana Klátilová, majitelka galerie Art cz Gallery a laureátka mezinárodní ceny Pandora Platinum udělovanou Mezinárodním kulturním fondem panenkového umění, kterou získala právě za podporu a rozvoj panenkového umění.

Jako každý ročník, i letos při výstavě budou probíhat workshopy a to nejen pro pokročilé umělce, ale i pro začátečníky nebo tvůrce medvídků. Letos však bude jedinečná příležitost zúčastnit se kurzu, který poprvé v Praze povede již výše zmíněný vynikající designér a výtvarník, člen organizace NIADA, mistr E. J. Taylor, který patří ke špičkovým autorů panenek ve světě.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.