Sociální sítě
Nahoru

Restaurace, která vás povznese blahem

Levitate. Jak příznačné pro toto místo. Při degustatci tamní kuchyně se totiž budete vznášet blažeností, jak se dají propojit tři různé typy kuchyně. Neopakovatelná severská, typická asijská, to vše se surovinami českými.

Není to naše literární fantazie, šéfkuchař pražské restaurace ve Štěpánské ulici, Christian Duy Chu sám přiznává, že název místa má skutečně povznášet. „Vítejte u mě v Levitate, místě, které jsem spolu se svým týmem zasvětil povznášení vašich smyslů,“ popisuje koncept restaurace, která vás nadchne od prvního kroku, kterým se dostanete do jiných dimenzí. Střídmé prostředí, seversky chladné a asijsky minimalistické (a pak, že tyto kultury jsou si vzdálené). Nad stoly se vznáší decentní přírodní artefakty designově zakotvené v krásných skleněných baňkách. Usaďte se a vychutnejte si menu výtečných pokrmů spárovaných s nejvybranějšími víny.

Vašimi smysly se rozumí nejen chuťové, ale i ty zrakové, takže podaná lahodná sousta se v jistém podání ocitnou i na koruně jehličí, z pod něhož se line mlha subtilního kouře, to vše doprovázené zvukem tekoucího horského pramene. Vychutnáte si jemnost a delikátnost, souznění jednotlivých jídel.

Jedním z nich je křepelčí vejce z farem z Hradce Králové, marinované v sójové omáčce s Mirinem a nakládaná cibule v černém rybízu. Výsostným pokrmem je jelení hřbet ze Šumavy, připraven na másle a obalen v popelu z cibule a pórku. S ním dokonale souzní lanýžová omáčka, sezónní salát s dresinkem z koriandru a sezamového oleje. Gastronomická láska má své zhmotnění. Nadchne vás i grilovaný úhoř s marinádou ze saké, mirinu a sójové omáčky. Nad ním se lehce vznáší  katsuobushi, což je sušený tuňák, velmi oblíbený v Asii. Chuť dolaďuje salát z daikonu, dresink z ponzu a zázvoru, puncem dokonalosti je závěr v podobě kalíšku vývaru miso pasty a saké.

I pro sladké se v Levitate našlo místo, ovšem rovněž v lehké formě, která vás okouzlí, ale nijak vaše smysly nezatíží. Dokonalá je miska s karamelovou pěnou, pod níž se schovává kousek batátu. Neuvěřitelné konvenování chutí. A také se najde prostor pro krupicovou kaši, jejíž hedvábnou strukturu najdete pod efektní krustou zdobenou čerstvými kvítky. Doporučujeme, když už jste v podniku, ochutnat i tradiční vietnamskou kávu. A malá poznámka k nápojům. Ochutnejte Frankovku, kterou zde podávají. Je jiná, ne tak sladká, jak bývá a zejména jelenu dokonale konvenuje.

Christian je vietnamský šéfkuchař a majitel pražské finediningové restaurace Levitate, jejíž kuchyň čerpá z asijských kořenů a střídmého nordického přístupu k surovinám. Hlavní myšlenkou konceptu je respekt k přírodě a co největší využívání lokálních surovin. Právě fúze těchto dvou kuchyní mu umožňuje objevovat nové možnosti a příležitosti ke zdokonalení. Svět asijské kuchyně utváří v Česku přes osm let a jeho fúze asijské gastronomie se severskou patří mezi jedinečné. V minulosti vietnamský šéfkuchař působil v restauracích SaSaZu, SOHO nebo Mandarin Oriental a gastronomii se věnuje od svých 16 let.

Více z rubriky Gastro

  • Heineken se speciální edicí lahví s UEFA etiketou

    Fanoušci fotbalu se letos opět dočkají limitované edice značky piva Heineken, která se každoročně prodává u příležitosti závěrečných zápasů Ligy mistrů...

    Jan Pešek15.4.2019
  • Raditsch, Kalina a Fichtner svedli gastro souboj

    Tři špičkoví šéfkuchaři, tři povinné suroviny. Tak vypadala startovní čára gastro souboje v rámci Unexpected food festivalu v obchodním centru Chodov. Který z...

    Aneta Šimonková29.3.2019
  • Chrám zasvěcený proseccu

    Legendární italské bublinky si získávají stále více příznivců. Není se čemu divit, Češi milují italskou kuchyni a ta se bez prosecca...

    Jan Pešek26.3.2019
  • Zámecká vína, která mají duši

    Hrozny pro vína Zámeckého vinařství Bzenec si hlavní vinohradník opečovává ve vinohradech vinařských podoblastí mikulovská, znojemská a slovácká, kam patří i...

    Marek Zelený5.3.2019
  • Moderní pojetí skotské whisky: Patnáctiletá Chivas XV

    Do České republiky přichází nová patnáctiletá blended whisky Chivas XV, která svojí specifickou výrobou a propojením tradice s inovací vystupuje ze...

    Jan Pešek1.3.2019
  • Lagarto jde nahoru

    Severočeský kavárenský řetězec Lagarto už zná celá Česká republika. Rok 2019 je pro majitele Jana Hawelku zlomový. Stávajících 5 poboček rozšíří...

    Marek Zelený1.3.2019
  • TAG Heuer zaštítí pražskou World Wine Show 2019

    Špičková gastronomie a svět luxusních hodinek se snoubí už desítky let. Mezi svými ambasadory tak mají špičkové kuchaře téměř všichni prestižní...

    Jan Lidmaňský21.2.2019
  • La Veranda: Restaurace s přidanou hodnotou

    Pražská restaurace La Veranda vstoupila do nového roku hned s několika oceněními a ještě k tomu přichází s novým sezónním menu....

    Jan Pešek11.2.2019
  • Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

    První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou...

    Libka Safr8.2.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.