Sociální sítě
Nahoru

Restaurace, která vás povznese blahem

Levitate. Jak příznačné pro toto místo. Při degustatci tamní kuchyně se totiž budete vznášet blažeností, jak se dají propojit tři různé typy kuchyně. Neopakovatelná severská, typická asijská, to vše se surovinami českými.

Není to naše literární fantazie, šéfkuchař pražské restaurace ve Štěpánské ulici, Christian Duy Chu sám přiznává, že název místa má skutečně povznášet. „Vítejte u mě v Levitate, místě, které jsem spolu se svým týmem zasvětil povznášení vašich smyslů,“ popisuje koncept restaurace, která vás nadchne od prvního kroku, kterým se dostanete do jiných dimenzí. Střídmé prostředí, seversky chladné a asijsky minimalistické (a pak, že tyto kultury jsou si vzdálené). Nad stoly se vznáší decentní přírodní artefakty designově zakotvené v krásných skleněných baňkách. Usaďte se a vychutnejte si menu výtečných pokrmů spárovaných s nejvybranějšími víny.

Vašimi smysly se rozumí nejen chuťové, ale i ty zrakové, takže podaná lahodná sousta se v jistém podání ocitnou i na koruně jehličí, z pod něhož se line mlha subtilního kouře, to vše doprovázené zvukem tekoucího horského pramene. Vychutnáte si jemnost a delikátnost, souznění jednotlivých jídel.

Jedním z nich je křepelčí vejce z farem z Hradce Králové, marinované v sójové omáčce s Mirinem a nakládaná cibule v černém rybízu. Výsostným pokrmem je jelení hřbet ze Šumavy, připraven na másle a obalen v popelu z cibule a pórku. S ním dokonale souzní lanýžová omáčka, sezónní salát s dresinkem z koriandru a sezamového oleje. Gastronomická láska má své zhmotnění. Nadchne vás i grilovaný úhoř s marinádou ze saké, mirinu a sójové omáčky. Nad ním se lehce vznáší  katsuobushi, což je sušený tuňák, velmi oblíbený v Asii. Chuť dolaďuje salát z daikonu, dresink z ponzu a zázvoru, puncem dokonalosti je závěr v podobě kalíšku vývaru miso pasty a saké.

I pro sladké se v Levitate našlo místo, ovšem rovněž v lehké formě, která vás okouzlí, ale nijak vaše smysly nezatíží. Dokonalá je miska s karamelovou pěnou, pod níž se schovává kousek batátu. Neuvěřitelné konvenování chutí. A také se najde prostor pro krupicovou kaši, jejíž hedvábnou strukturu najdete pod efektní krustou zdobenou čerstvými kvítky. Doporučujeme, když už jste v podniku, ochutnat i tradiční vietnamskou kávu. A malá poznámka k nápojům. Ochutnejte Frankovku, kterou zde podávají. Je jiná, ne tak sladká, jak bývá a zejména jelenu dokonale konvenuje.

Christian je vietnamský šéfkuchař a majitel pražské finediningové restaurace Levitate, jejíž kuchyň čerpá z asijských kořenů a střídmého nordického přístupu k surovinám. Hlavní myšlenkou konceptu je respekt k přírodě a co největší využívání lokálních surovin. Právě fúze těchto dvou kuchyní mu umožňuje objevovat nové možnosti a příležitosti ke zdokonalení. Svět asijské kuchyně utváří v Česku přes osm let a jeho fúze asijské gastronomie se severskou patří mezi jedinečné. V minulosti vietnamský šéfkuchař působil v restauracích SaSaZu, SOHO nebo Mandarin Oriental a gastronomii se věnuje od svých 16 let.

Více z rubriky Gastro

  • Nejsou bublinky, jako bublinky

    Chystáte se na velkou oslavu Silvestra, nebo jen chcete komorně přivítat příchod nového roku s nejbližšími přáteli a rodinou? Ať zvolíte...

    Jan Pešek12.12.2018
  • Originální oslavy konce roku: Bar and Books

    Přelom podzimu a zimy možná svádí k hibernaci, ti, kteří však prahnou po tom být v centru dění, jsou zde dva...

    Jan Pešek7.12.2018
  • Dárková balení před Vánocemi lákají

    Vánoce jsou tu za pár dní a velká část z nás nemá stále vymyšleno, čím potěší své blízké. U partnerek je...

    Jan Pešek6.12.2018
  • Ryba je Ryba, a to hlavně o Vánocích

    Výtečná polévka z mořských plodů, bezchybné ústřice, humří rolky, ale především čerstvé ryby, které se pár hodin po výlovu dostanou k...

    Libka Safr5.12.2018
  • Křupavé rohlíky od Antonína až do domu

    Antonínovo pekařství v Praze platí již od svého vzniku v roce 2014, kdy na Vinohradech otevřelo první pobočku, za synonymum toho...

    Jan Pešek16.11.2018
  • Metaxa: nejvzácnější řecký destilát

    Celý letošek slaví řecký destilát Metaxa 130. narozeniny. Vyvrcholením oslav bylo uvedení vzácného destilátu Metaxy AEN Despina z původního sudu, kterým...

    Jan Pešek14.11.2018
  • Fusion menu v Bistro Provocateur

    Wine & Tapas Restaurant Bistro Provocateur najdete v samotném centru Prahy, v Petrské ulici, a nesmíte ho minout. Provokuje v tom...

    Jan Pešek8.11.2018
  • Skvělá pekárna rozšířila café Nostress

    Nostress cafe restaurant, restaurace s mezinárodní kuchyní v srdci Prahy, se od října 2018 rozšířila o novou pekárnu Nostress bakery ve...

    Jan Pešek6.11.2018
  • Hravé české chutě v Hergetově Cihelně

    Inspirace českou kuchyní aneb jak připravit českou klasiku v moderní a překvapivé formě. Právě takový cíl si dal při skladbě podzimního...

    Jan Pešek6.11.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.