Sociální sítě
Nahoru

Jitka Václavíková: Od přírody a knih k diamantům

Investiční specialistka Jitka Václavíková svou práci pro Diamonds International Corporation – D.I.C. prostě zbožňuje. Rodačka z Pardubic však dokáže překvapit bohatým seznamem svých aktivit. Kromě rekreačního sportu, cestování a velké obliby českých hor ji dokážeme najít také s encyklopedií v ruce. Jaký je její názor na obchod s diamanty? Co se v posledních letech změnilo?

O jaké produkty vaše klientela jeví více zájem? Kousky v podobě šperků a hodinek nebo ji zajímá více oblastí investičních diamantů?

Obojí je velice žádané. Investice zajímají klienty neustále, šperky zejména k důležitým událostem a příležitostem a také pro radost.

Jak se změnil přístup Čechů k investicím do diamantů od doby, kdy jste otevřeli svůj první pražský showroom před více jak deseti lety?

Posun je zřejmý. Lidé o diamantech více vědí, již se tolik nebojí a lépe se orientují v přínosech, které jim diamantové investice mohou přinést. Také si více uvědomují, jak je důležité nechat si poradit od odborníků a nakupovat u silné společnosti.

Z čeho mají čeští investoři do diamantů při nákupu největší strach, a přitom se obávat nemusí?

Občas mají lidé strach, aby nenakoupili něco falešného. U člena atwerpské diamantové burzy je obava o falešný diamant naprosto bezpředmětná. Již jen z tohoto samotného faktu členství a akcionářství na burze. Musíme totiž splňovat přísná a sledovaná kritéria poctivosti. Zároveň jsou diamanty certifikovány v nezávislé gemologické laboratoři nejvyššího stupně, která je mezinárodně uznávaná.

Působíte v různých koutech světa? Můžete popsat, jak se liší jednotlivá klientela?

Rozdíly lze spatřovat zejména v oblibě jiných designových kousků šperků. Např. v Dubaji či v Rusku mají klienti raději šperky okázalejší, robustnější, extravagantnější. V Latinské Americe je například poptávka zejm. po růžovém zlatě a kombinacích diamantů s jinými barevnými drahokamy. Ve střední Evropě stále převládá obliba decentních, klasičtějších a jemnějších designů.

Budete pokračovat dál v expanzi? Kde vidíte potenciál?

Jednoznačně. V nejbližších měsících a letech náš čeká velice expanzivní období. A to zejména v zahraničí a pomocí on-linových aktivit. Zde jsou trendy a ohlasy enormní.

Ve své profesi se setkáváte s mnoha úspěšnými lidmi. Můžete prozradit, kdo a čím vás něčím inspiroval, ohromil?

Je skutečně těžké vybrat z řad tolika obdivuhodných lidí jednoho či dva nejinspirativnější. Velice mě ohromil například klient, který postavil v Čechách skvělé sjezdovky s vyhřívanou lanovkou a také má vlastní parádní tvrz, kde mimochodem skvěle vaří. Nebo jiný klient, který ve své stavební firmě během dvou let vybudoval úžasné obraty a firmu úspěšně rozrostl hned o několik dalších oblastí, je neuvěřitelně kreativní. Ale také je pro mě obrovsky inspirativní například moje klientka, která je matkou samoživitelkou, spoří pro svého syna a přes online jí spolu vytváříme pasivní příjem.

Dotkla se vás krize před 10 lety?

Ano, dotkla. Díkybohu spíše v tom pozitivním slova smyslu. Díky této krizi si řada lidí uvědomila, jak je důležité své finance dobře spravovat i pro nenadálé situace a jak důležité je vlastnit i jiné formy bohatství, než jsou peníze, například diamanty.

Připravujete se na případnou další krizi, kterou někteří avizují?

Mám hned několik velmi znalých klientů, se kterými ekonomickou a monetární situaci probíráme a máte pravdu, že z mnoha těchto zdrojů též přichází zprávy a upozornění na další krizi. Nejlepší příprava je podle všeho úspornost a vlastní diverzifikované zajištění, do čehož patří zejména vlastnění alternativních forem platidel.

Jaký nejdražší kámen jste držela v ruce?

Na naší výstavě před čtyřmi lety jsem měla možnost držet v ruce kámen 50ct v hodnotě přes 250 mil Kč. Mohu upřímně říci, že jsem v tu chvíli ani nedýchala a srdce mi pak bušilo o sto šest ještě týden (smích).

Jaké investiční kameny, respektive v jaké hodnotě, se nejvíce prodávají?

Nejčastější investice se pohybují mezi 250 – 500 000 Kč. V poslední době též výrazně vzrůstá obliba nákupu šperkařských diamantů za investičním účelem, a tam se nejčastěji nakupuje mezi 20–50 tis. Kč za kámen.

Čemu vás obchod s diamanty naučil?

Že není všechno zlato, co se třpytí. Mám tentokrát na mysli lidskou povahu. Mnoho lidí, kteří se chovají okázale, nemusí vždy být z nejbystřejších ani z nejbohatších. A oproti tomu velice skromný a nevýrazný člověk, může být často velice chytrý, šikovný i materiálně zajištěný. A pokud je k tomu všemu ještě laskavý, pak má vůbec jedno z největších bohatství na světě, a to to lidské. To je pak velká radost pracovat.

S jakými předsudky se ve vašem byznysu často setkáváte?

Někdy si lidé myslí, že diamanty jsou jen pro ty „nejbohatší“ a že to musí být tedy tzv. snobárna. Ti nejbohatší lidé, kteří investují do diamantů jsou však často naopak velmi pokorní a moudří lidé, které si své peníze vydělali poctivou prací a tvrdou dřinou. Takoví lidé si peněz a hodnoty velice váží. A také již dávno neplatí, že by diamanty byly jen pro ty nejbohatší. Díky diamantovému spoření, které začíná na měsíčních úložkách kolem 1.400,- Kč, si může své diamantové bohatství střádat téměř kdokoli.

Které diamantové produkty máte nejraději vy?

Jako žena samozřejmě šperky (smích).  Jako chytrá žena pak investice. Avšak v současnosti jsem velmi nadšená z produktu Diamantová jistota. Je atraktivní hned z několika důvodů a přináší užitek pro velmi širokou škálu klientů.

Můžete vzpomenout, jakým nejvíce zvláštním požadavkem vás klient zaskočil?

Nejvíce mě asi zaskočil klient s otázkou, jak si je podobný diamant a zirkon, resp. kolik uhlíku je v zirkonu. Chtěl tehdy spekulovat, nakolik je zirkon podobný diamantu. Od té doby vím, že zirkon má chemický vzorec ZrSi4 a že podobnost není opravdu ani náhodná (smích).

Pokud vlastním investiční diamanty, kde je nejlépe je uschovat?

Záleží na potřebě klienta, avšak velmi se osvědčují zabezpečené úschovy bankovního i nebankovního charakteru. V dnešní době jsou k dispozici perfektní placené služby.

Jaký servis DIC nabízí svým zákazníkům po koupi produktu?

DIC provádí kompletní servis. Lze si tedy kdykoli nechat šperk vyčistit, zkontrolovat uchycení kamene, dotáhnout krapny či šperk nechat znovu porhodiovat.. Vše je k dispozici.

Jaký typ diamantu byste doporučil/a jako už skutečně vhodnou investici?

Záleží na profilu a finančních požadavcích klienta. Skutečně kvalitní jednokaráty začínají kolem 250 tis. Kč. Barevné diamanty jsou např. velmi zajímavé cca od 600 tis. Kč. Avšak dobrý užitek může mít klient např. i s kameny kolem 20-30 tis. Kč.

Jaké jsou před vámi nové výzvy v diamantovém byznysu?

Aktuálně je pro mě atraktivní výzvou online pracovní prostředí a zahraniční trhy. V tom je obrovský potenciál.

Více z rubriky Diamanty

  • Nezkrotný Cartier

    Divoký a nezkrotný bestiář Cartier znovuožívá v nové kolekci šperků a hodinek Indomptables de Cartier, jež podněcuje ikonická zvířata domu k...

    Marek Zelený8.4.2022
  • Rebelská kolekce šperků Cartier nese název [Un]Limited

    Francouzský šperkařský dům Cartier rozšiřuje úspěšnou kolekci Clash de Cartier a představuje Clash Limited, jedinečné šperky v kapsul kolekci, které se...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Netradiční dárek: Diamantové karty

    Možná to znáte. Blíží se promoce, narozeniny nebo např. svátek vašeho dítěte či partnera a přemýšlíte nad netradičním dárkem. Kytkou, čokoládou...

    Marek Zelený11.11.2020
  • ALO Diamonds s novou kolekcí šperků

    Česká klenotnická značka ALO diamonds představila kolekci šperků pro období podzim/zima 2020 s názvem Sparkling Rain, která se ponese v čistém,...

    Marek Zelený1.11.2020
  • Nová kolekce prstenů D.I.C. představena

    Společnost D.I.C., která se zabývá prodejem investičních diamantů a diamantových šperků, představila ve svém showroomu v centru Prahy novou kolekci šperků,...

    Jan Witek4.7.2019
  • Jiří Stašek sází na Diamantovou jistotu

    Zatímco ještě před deseti lety nebyly investice do diamantů obecně známé, dnes je tomu jinak. I přesto je nutné investorům pravidelně...

    Jan Pešek27.6.2019
  • Monica Belucci doslova zazářila v Cannes

    Italská herečka Monica Bellucci oslnila náhrdelníkem Cartier ve tvaru krokodýla pocházejícím z nové kolekce vysokého šperkařství Magnitude u příležitosti premiéry filmu...

    Marek Zelený20.5.2019
  • Energie plná Adéla Brabcová a její cesta k diamantům

    Říká se, že cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Zajímavé ale je, že právě zmiňovaný osud dokáže svými překážkami navrátit do života cestu...

    Jan Lidmaňský29.3.2019
  • Investice, která má budoucnost

    Diamanty jsou věčné. Jeden z nejtvrdších přírodních materiálů, kterému neublíží ani plameny ohně. A stejně neohrozitelný je i investiční potenciál těchto...

    Aneta Šimonková22.1.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.