Sociální sítě
Nahoru

Jak mít při práci víc času na sebe a své koníčky?

Už dávno neexistuje jen úvazek na hlavní pracovní poměr. Jaké další úvazky existují, pokud chcete mít víc času na sebe, svou rodinu nebo své koníčky? Přinášíme vám rady pro správný work-life balance, tedy vhodnou prioritizaci mezi prací a volným časem, trochu jinak!

Work-life balance a proč na něm záleží

Přijde vám, že nelze skloubit práci s volným časem, a přesto žít v pohodlí? Mnoho zaměstnavatelů si v dnešní době uvědomuje, že lidé už nechtějí v práci trávit 12 hodin denně, ale že si přejí také objevovat svět, věnovat se své rodině nebo dělat věci, které je baví a naplňují.

Work-life balance, tedy vhodná kombinace mezi časem stráveným v práci a volným časem, může být přínosnější než si myslíte. Předejít syndromu vyhoření, být zdravější, mít pozitivní přístup k životu, ale také naučit se být efektivnější a produktivnější. To jsou jen některá pozitiva work-life balance. Máte dojem, že vám to práce na plný úvazek ve velké míře znesnadňuje? Z toho důvodu vám přinášíme článek o tom, jaké alternativní úvazky existují, pokud chcete mít víc času na sebe, svou rodinu nebo své koníčky.

Práce na zkrácený úvazek

Vzhledem k současné situaci na trhu práce se množství zaměstnavatelů odhodlalo ke krokům, které bychom ještě před několika lety mohli považovat za sci-fi. Rekordní nezaměstnanost některé firmy vedla k nabídce nebo rozšíření konceptu alternativních pracovních úvazků. Právě zkrácené úvazky mohou být řešením k částečnému vyřešení potíží na trhu práce, kdy lze zaměstnat pracovní sílu například i mezi maminkami na mateřské a rodičovské dovolené.

Práce na částečný úvazek, tedy méně než 8 hodin denně, je jedním z nejčastějších alternativních pracovních úvazků. Díky nim lze dosáhnout sladění pracovního a rodinného či osobního života. Nejčastější formou využívanou v Čechách je dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Práce na zkrácený úvazek může být kombinací práce na fyzickém místě v kanceláři a práce z domova.

Práce z domova (homeworking)

Druhým alternativním úvazkem je práce z domova neboli tzv. homeworking. Pro zaměstnance to znamená, že se nemusí vyskytovat na pracovišti bez ohledu na to, zda je zaměstnán na plný nebo částečný pracovní úvazek. Tento způsob práce má svá negativa i pozitiva. Pozitiva snad ani není třeba zmiňovat, a to včetně těch pro zaměstnavatele, jako je šetření finančních a časových nákladů na dopravu.

Při práci z domova jsou ale na druhou stranu pracovníci sociálně izolováni a měli by být mistry v ovládání některých měkkých vlastností, jako je umění sebemotivace a sebekontroly.

Práce na dálku (teleworking)

Díky technologickým inovacím mohou dnes lidé pracovat téměř odkudkoliv a kdykoliv. Cloudové služby navíc dokáží propojit práci zaměstnanců vzdálených od sebe tisíce kilometrů a desítky hodin. Odpoutat člověka od fyzického místa v kanceláři může vést právě k tomu, že si lidé komfortně a efektivně organizují pracovní dobu v kombinaci s osobním životě.

Pružná pracovní doba

Tato varianta je vedle zkráceného pracovního úvazku uvedena také zákonem jako alternativní pracovní doba. Pružná pracovní doba má několik různých podob. Tzv. pružný pracovní den umožňuje zaměstnanci chodit do práce a z práce během dne kdykoliv, jedinou podmínkou je odpracování celé, např. osmihodinové, směny.

Existuje ale také pružný pracovní týden a měsíc, kdy je jen na pracovnících, jak si práci rozloží. Musí odpracovat celou pracovní dobu, je ale jen na nich, zda například pracují i o víkendech a konec měsíce mají následně volný. Pokrokové firmy v zahraničí nabízí také pružný pracovní rok. Jejich zaměstnanci mají možnost tak získat například i pětiměsíční dovolenou, pokud stihnou ve zbylých sedmi měsících roku zpracovat veškeré pracovní povinnosti.

Stlačený pracovní týden

Variantou je také tzv. stlačený pracovní týden, kdy je standardní pracovní týden kratší než pět pracovních dnů, přičemž každý pracovní den je delší v závislosti na počtu pracovních hodin. Pak například ti, kteří pracují dvanáctihodinové směny, si mohou dopřát 4 dny dovolené, a ti, kteří pracují desetihodinové směny, mohou mít volno 3 dny v týdnu.

Zaměstnavatel je proti

Přijdou vám tyto alternativní úvazky jako dobré řešení pro skloubení pracovního života a volného času, který můžete věnovat vašim blízkým a koníčkům? Zkuste se se svým zaměstnavatelem na tomto benefitu dohodnout. Nechce vám vyjít vstříc a vy už dlouhou dobu přemýšlíte o změně práce? Na portálu VímVíc.cz zaměstnanci hodnotí své zaměstnavatele, navíc se jednotlivé firmy také prezentují a ukazují, jaké benefity nabízejí.

Nebylo by hezké užít si více zábavy a zbavit se stresu z přepracování?

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.