Sociální sítě
Nahoru

Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou dekádu vyzývá palírna whisky nadšence, aby prozkoumali její vášeň pro inovace skrze tuto vysoce ceněnou kolekci jedinečných a neobvyklých limitovaných edic single malt whisky. Nejnovější přírůstek této kolekce, bohatá a ovocná Glenmorangie Allta ( gaelský výraz pro “divoký” ), umožňuje odhalit vliv kvasinek na chuťovou rozmanitost skotské whisky.

Kvasinky jsou odjakživa klíčovou ingrediencí pro výrobu skotské whisky. V průběhu let byl však jejich vliv na chuť opomíjen a důraz byl místo toho kladen na jiné výrobní aspekty. Díky vzdělání v oboru fyziologie si však Dr.Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu Glenmorangie, zůstal vždy vědom potenciálu, který kvasinky skýtají a rozhodl se jejich vliv na chuť zkoumat podrobněji. Když se procházel po polích poblíž palírny, nasbíral několik klasů odrůdy ječmene jménem Cadboll a vzal je do laboratoře na analýzu. Objevil tam Saccharomyces diaemath ( druh divokých kvasinek, do té doby neznámých ) a napadlo ho použít je pro výrobu whisky. S jejich pomocí pak vytvořil neobyčejně aromatický destilát, který následně nechal zrát v sudech po bourbonu, aby vyzdvihl ovocný charakter, dodaný kvasinkami. Bohatá, krémová whisky, která dozrála o několik let později, odhaluje novou chuťovou dimenzi whisky Glenmorangie.

Tento přelomový slad ztělesňuje kreativního ducha palírny Glenmorangie. Od roku 2009 umožnila kolekce Private Edition prozkoumat nebývalé možnosti dozrávání v neobvyklých typech sudů, experimentovat se vstupními surovinami a popustit uzdu představivosti. Dr.Bill Lumsden říká: “Glenmorangie Allta má plné právo být whisky, kterou Glenmorangie oslaví 10. výročí kolekce Private Edition. Vliv kvasinek na chuť byl dlouho přehlížen, ale je to oblast, která si zaslouží důkladné prozkoumání. Díky aroma sušenek, chleba a tónů květin a bohaté chuťi vanilky, pomerančového sirupu a sladkého chilli, otevírá Glenmorangie Allta působivé možnosti pro budoucnost skotské whisky.” A na vás už je jen tento skvost ochutnat nebo zařadit do sbírky.

Více z rubriky Gastro

  • Do Špindlerova Mlýna přiletěla Soyka

    Sázka na kvalitu, špičkový design a parádní kuchyni. Takové jsou hlavní přednosti nového hotelu Soyka, který byl na začátku září otevřen...

    Marek Zelený29.9.2020
  • Morais Rocha Wines na tuzemském trhu

    Region Vidigueira na první pohled nepatří v Portugalsku zrovna k těm turisticky nejpopulárnějším. Je to dáno polohou ve středu zemně, a...

    Jan Pešek23.9.2020
  • Dvě tuny mušlí pro zákazníky Rohlik.cz

    Rohlik.cz se i letos stal součástí akce Prague Mussel Week a nabídne zákazníkům mušle za exkluzivní cenu s 50% slevou jak...

    Jan Pešek17.9.2020
  • Týden ledové čokolády

    Týden ledové čokolády aneb čokoládová zmrzlina osmkrát jinak. Taková je náplň unikátní akce cukrárny Pietro Gelato, která se uskuteční v týdnu...

    Jan Pešek7.9.2020
  • Místo, které si získá vaše srdce…

    Jakmile jednou překročíte práh zámeckého hotelu Château Šanov, už nikdy nebudete chtít odejít. Nadchne vás nejen okouzlující spa a výtečná kuchyně,...

    Aneta Bartoníková2.9.2020
  • „Víkend s vraždou“ na Chateau Herálec

    Pětihvězdičkový butikový hotel Chateau Herálec na Vysočině připravil hned několik speciálních nabídek pro nadcházející období. Se svým speciálním balíčkem chtějí oslovit...

    Marek Zelený1.9.2020
  • U Prince sází na řemeslo a kvalitu

    Žádné průmyslové produkty, vše poctivé a domácí, řemeslně připravené. Taková je filozofie restaurace U Prince, která díky fantastické lokaci patří k...

    Jan Pešek26.8.2020
  • Umění servírování v jednom momentu

    Oficiálním drinkem dvaadvacátého Designbloku, největšího tuzemského festivalu designu a módy, bude letos britský gin Tanqueray. Jeho kvality návštěvníci ocení od 7....

    Jan Pešek25.8.2020
  • Večerní brunche se vrací

    Přes léto v hotelu Alcron, přesněji v restauraci La Rotonde, probíhají oblíbené víkendové brunche. Navíc do konce srpna platí akce 4+1,...

    Marek Zelený13.8.2020
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.