Sociální sítě
Nahoru

Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou dekádu vyzývá palírna whisky nadšence, aby prozkoumali její vášeň pro inovace skrze tuto vysoce ceněnou kolekci jedinečných a neobvyklých limitovaných edic single malt whisky. Nejnovější přírůstek této kolekce, bohatá a ovocná Glenmorangie Allta ( gaelský výraz pro “divoký” ), umožňuje odhalit vliv kvasinek na chuťovou rozmanitost skotské whisky.

Kvasinky jsou odjakživa klíčovou ingrediencí pro výrobu skotské whisky. V průběhu let byl však jejich vliv na chuť opomíjen a důraz byl místo toho kladen na jiné výrobní aspekty. Díky vzdělání v oboru fyziologie si však Dr.Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu Glenmorangie, zůstal vždy vědom potenciálu, který kvasinky skýtají a rozhodl se jejich vliv na chuť zkoumat podrobněji. Když se procházel po polích poblíž palírny, nasbíral několik klasů odrůdy ječmene jménem Cadboll a vzal je do laboratoře na analýzu. Objevil tam Saccharomyces diaemath ( druh divokých kvasinek, do té doby neznámých ) a napadlo ho použít je pro výrobu whisky. S jejich pomocí pak vytvořil neobyčejně aromatický destilát, který následně nechal zrát v sudech po bourbonu, aby vyzdvihl ovocný charakter, dodaný kvasinkami. Bohatá, krémová whisky, která dozrála o několik let později, odhaluje novou chuťovou dimenzi whisky Glenmorangie.

Tento přelomový slad ztělesňuje kreativního ducha palírny Glenmorangie. Od roku 2009 umožnila kolekce Private Edition prozkoumat nebývalé možnosti dozrávání v neobvyklých typech sudů, experimentovat se vstupními surovinami a popustit uzdu představivosti. Dr.Bill Lumsden říká: “Glenmorangie Allta má plné právo být whisky, kterou Glenmorangie oslaví 10. výročí kolekce Private Edition. Vliv kvasinek na chuť byl dlouho přehlížen, ale je to oblast, která si zaslouží důkladné prozkoumání. Díky aroma sušenek, chleba a tónů květin a bohaté chuťi vanilky, pomerančového sirupu a sladkého chilli, otevírá Glenmorangie Allta působivé možnosti pro budoucnost skotské whisky.” A na vás už je jen tento skvost ochutnat nebo zařadit do sbírky.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.