Sociální sítě
Nahoru

Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou dekádu vyzývá palírna whisky nadšence, aby prozkoumali její vášeň pro inovace skrze tuto vysoce ceněnou kolekci jedinečných a neobvyklých limitovaných edic single malt whisky. Nejnovější přírůstek této kolekce, bohatá a ovocná Glenmorangie Allta ( gaelský výraz pro “divoký” ), umožňuje odhalit vliv kvasinek na chuťovou rozmanitost skotské whisky.

Kvasinky jsou odjakživa klíčovou ingrediencí pro výrobu skotské whisky. V průběhu let byl však jejich vliv na chuť opomíjen a důraz byl místo toho kladen na jiné výrobní aspekty. Díky vzdělání v oboru fyziologie si však Dr.Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu Glenmorangie, zůstal vždy vědom potenciálu, který kvasinky skýtají a rozhodl se jejich vliv na chuť zkoumat podrobněji. Když se procházel po polích poblíž palírny, nasbíral několik klasů odrůdy ječmene jménem Cadboll a vzal je do laboratoře na analýzu. Objevil tam Saccharomyces diaemath ( druh divokých kvasinek, do té doby neznámých ) a napadlo ho použít je pro výrobu whisky. S jejich pomocí pak vytvořil neobyčejně aromatický destilát, který následně nechal zrát v sudech po bourbonu, aby vyzdvihl ovocný charakter, dodaný kvasinkami. Bohatá, krémová whisky, která dozrála o několik let později, odhaluje novou chuťovou dimenzi whisky Glenmorangie.

Tento přelomový slad ztělesňuje kreativního ducha palírny Glenmorangie. Od roku 2009 umožnila kolekce Private Edition prozkoumat nebývalé možnosti dozrávání v neobvyklých typech sudů, experimentovat se vstupními surovinami a popustit uzdu představivosti. Dr.Bill Lumsden říká: “Glenmorangie Allta má plné právo být whisky, kterou Glenmorangie oslaví 10. výročí kolekce Private Edition. Vliv kvasinek na chuť byl dlouho přehlížen, ale je to oblast, která si zaslouží důkladné prozkoumání. Díky aroma sušenek, chleba a tónů květin a bohaté chuťi vanilky, pomerančového sirupu a sladkého chilli, otevírá Glenmorangie Allta působivé možnosti pro budoucnost skotské whisky.” A na vás už je jen tento skvost ochutnat nebo zařadit do sbírky.

Více z rubriky Gastro

  • Česká kuchyně pod modrým logem

    Modré kulaté logo s příborem a nápisem Czech Specials se na dveřích českých restaurací a hlavně na jídelních lístcích objevuje již...

    Jan Pešek19.7.2019
  • Značka Czech Specials v dalším roce působení

    Modré Logo Czech Specials je nejen vodítkem pro tuzemské a zahraniční hosty, kde mají ochutnat kvalitní českou kuchyni, je také důležitou...

    Jan Pešek15.7.2019
  • Svěží letní novinky pekařství PAUL

    Francouzské pekařství PAUL připravilo na letní měsíce skvělé čerstvé novinky. Lehký sendvič Faluche a oblíbený salát Fermier jsou jako stvořené pro...

    Jan Pešek12.7.2019
  • Jídlo, které dává smysl: Spojka Karlín

    V červnu dokončila stavební firma Skanska v pražském Karlíně novou kancelářskou budovu Praga Studios. Její součástí je i nová restaurace Spojka...

    Jan Pešek11.7.2019
  • Benjamin přes léto roste

    Zážitková restaurace Benjamin v pražských Vršovicích přes léto roste. Přichází s prvním uceleným sezónním menu s příběhem, jehož konec bude znám...

    Jan Pešek8.7.2019
  • Království klidu v srdci Čech

    Na okraji Středočeského kraje a kraje Vysočina, jen hodinku od Prahy se rozprostírá malebné lesní sídlo Chateau Hostačov. Jsou to zdánlivé...

    Marek Zelený8.7.2019
  • Párování chutí v hotelu Alcronu

    Hotel Alcron vyniká celorepublikově svou historií. V současné době každá ze tří gastro provozoven aktivně žije. Restaurace Alcron, restaurace La Rotonde...

    Jan Pešek2.7.2019
  • Rozmarné léto v La Verandě

    Parádní festival barev a chutí. Pestrá kolekce surovin, dokonalé snoubení jednotlivých ingrediencí. Letní menu v La Verandě vás uhrane svou hravostí....

    Jan Pešek2.7.2019
  • Večeře v oblacích je naplánována v Praze hned na tři víkendy v září

    Romantika nejen při západu slunce, parádní gastronomie a trocha adrenalinu. Takové jsou tři nezbytné pilíře stále oblíbenější atrakce, pro kterou se...

    Jan Pešek20.6.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.