Sociální sítě
Nahoru

Glenmorangie whisky z divokých kvasinek

První whisky vytvořená z divokých kvasinek z ječmene, který si pěstuje přímo palírna Glenmorangie, oslavuje desáté výročí kolekce Private Edition. Už celou dekádu vyzývá palírna whisky nadšence, aby prozkoumali její vášeň pro inovace skrze tuto vysoce ceněnou kolekci jedinečných a neobvyklých limitovaných edic single malt whisky. Nejnovější přírůstek této kolekce, bohatá a ovocná Glenmorangie Allta ( gaelský výraz pro “divoký” ), umožňuje odhalit vliv kvasinek na chuťovou rozmanitost skotské whisky.

Kvasinky jsou odjakživa klíčovou ingrediencí pro výrobu skotské whisky. V průběhu let byl však jejich vliv na chuť opomíjen a důraz byl místo toho kladen na jiné výrobní aspekty. Díky vzdělání v oboru fyziologie si však Dr.Bill Lumsden, ředitel destilačního a výrobního procesu Glenmorangie, zůstal vždy vědom potenciálu, který kvasinky skýtají a rozhodl se jejich vliv na chuť zkoumat podrobněji. Když se procházel po polích poblíž palírny, nasbíral několik klasů odrůdy ječmene jménem Cadboll a vzal je do laboratoře na analýzu. Objevil tam Saccharomyces diaemath ( druh divokých kvasinek, do té doby neznámých ) a napadlo ho použít je pro výrobu whisky. S jejich pomocí pak vytvořil neobyčejně aromatický destilát, který následně nechal zrát v sudech po bourbonu, aby vyzdvihl ovocný charakter, dodaný kvasinkami. Bohatá, krémová whisky, která dozrála o několik let později, odhaluje novou chuťovou dimenzi whisky Glenmorangie.

Tento přelomový slad ztělesňuje kreativního ducha palírny Glenmorangie. Od roku 2009 umožnila kolekce Private Edition prozkoumat nebývalé možnosti dozrávání v neobvyklých typech sudů, experimentovat se vstupními surovinami a popustit uzdu představivosti. Dr.Bill Lumsden říká: “Glenmorangie Allta má plné právo být whisky, kterou Glenmorangie oslaví 10. výročí kolekce Private Edition. Vliv kvasinek na chuť byl dlouho přehlížen, ale je to oblast, která si zaslouží důkladné prozkoumání. Díky aroma sušenek, chleba a tónů květin a bohaté chuťi vanilky, pomerančového sirupu a sladkého chilli, otevírá Glenmorangie Allta působivé možnosti pro budoucnost skotské whisky.” A na vás už je jen tento skvost ochutnat nebo zařadit do sbírky.

Více z rubriky Gastro

  • La Veranda: Restaurace s přidanou hodnotou

    Pražská restaurace La Veranda vstoupila do nového roku hned s několika oceněními a ještě k tomu přichází s novým sezónním menu....

    Jan Pešek11.2.2019
  • Čínský nový rok oslavte speciálním menu v SaSaZu

    Číňané vstupují do nového roku. Nové éry, tentokrát ve znamení prasete, které evokuje blahobyt. Autenticitu bujarého veselí můžete ochutnat i vy....

    Aneta Šimonková5.2.2019
  • Šampaňské MUMM v novém designu

    G.H. Mumm představuje jednoho z nejúspěšnějších výrobců šampaňského na světě, jehož produkty vynikají prémiovou kvalitou a delikátně jemnou chutí. Nyní tato...

    Jan Pešek1.2.2019
  • Novinka v Cihelně. Hosté vybírají jarní menu

    S tímhle nápadem jste se v pražských restauracích ještě nesetkali. V malostranské Hergetově Cihelně, vyhlášené především díky skvělé poloze na břehu...

    Jan Pešek28.1.2019
  • V Kampa Parku brzy začne sezóna polární tresky

    Od ledna do března nabízí mnoho skandinávských restaurací menu založené na chutném mase polární tresky, která se smí lovit pouze v...

    Jan Pešek17.1.2019
  • The Macallan kolekce opět rekord

    Macallan vytváří neustále svými lahvemi historii prodeje whisky. A posledním prodejem kolekce čtyř lahví s názvem The Macallan Lalique Six Pillars...

    Libka Safr14.1.2019
  • Zajímavá akvizice bistra Sisters

    Za uplynulý rok usadili ke stolům kolem 100 000 hostů měsíčně a rozhodli se expandovat. Do svého portfolia zařadili na sklonku...

    Jan Pešek11.1.2019
  • Istanbul a Benátky v jedné kapsli

    Historické kořeny prvních kaváren a vzrušujícím prostředí jejich atmosféry, to vše pocítíte při pití šálku další limitované edice Nespresso. Společnost představuje...

    Libka Safr11.1.2019
  • Český Ginza Gin: Vzpomínka na cestu do Japonska

    Nový český gin odkazuje svou chutí na zemi vycházejícího slunce. Za jeho originální chutí mísící jalovec s překvapivými tóny citrusu yuzu...

    Jan Lidmaňský18.12.2018
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.