Sociální sítě
Nahoru

Pocta československému letectví

Jediný český výrobce hodinek PRIM, společnost ELTON hodinářská, a.s., přichází s první novinkou roku 2019, ve kterém slaví dvě významná výročí. Před 70 lety byl v Novém Městě nad Metují založen pobočný závod národního podniku Chronotechna pověřený vývojem a výrobou náramkových hodinek. V roce 1969 se podnik osamostatnil a získal jméno ELTON. Padesáti kusy limitovaná edice PRIM AVIATIK je prvním modelem z nové modelové řady AVIATIK a zároveň první z novinek, kterými manufaktura oslaví spolu se svými zákazníky tradici výroby československých a později českých hodinek PRIM.

Hodinky a letectví k sobě neodmyslitelně patří již více než sto let. Své nezastupitelné místo měly zejména v počátcích letectví, kdy bylo nutné měřit délku doby letu. Přestože měl pilot často k dispozici hodiny na palubní desce, náramkové hodinky mu sloužily jako záložní ukazatel času. Padesátikusová limitovaná edice nových hodinek PRIM AVIATIK je poctou československému letectví. Svým designem se přibližuje jednoduchým a čitelným leteckým hodinkám, které se staly stavovským symbolem „lidí od letadel“. Font indexů vychází z historie hodinek PRIM a zároveň odkazuje na původní fonty používané na tento typ hodinek.

Limitované edice hodinek PRIM jsou tradičně spojené s technickou či designovou novinkou vyvinutou novoměstskými konstruktéry. Nejinak je tomu i u hodinek PRIM AVIATIK. Specialitou je vnitřní otočný dvoubarevný kroužek s 24hodinovým ukazatelem, kde čtvrtá ručka umožňuje po nastavení sledovat druhé časové pásmo, tak zvaná GMT ručka (Greenwich Mean Time). Úplně poprvé jsou u hodinek PRIM použity dvě korunky. Druhá korunka, na které je umístěn piktogram roztočené vrtule, slouží pro nastavení vnitřního kroužku.

Titanové pouzdro ukrývá speciálně modifikovaný rhodiovaný mechanický strojek PRIM kal. 93-1 s manuálním nátahem. Zadní víko zdobí nerezová vložka s vygravírovanou siluetou letounu Letov Š-2. Prototyp tohoto stroje byl vyroben v roce 1919, tedy přesně před sto lety. Šlo o první vojenské letadlo zkonstruované a sériově vyráběné v právě vzniklém Československu. Nápis „Vzduch je naše moře“ na zadním dýnku hodinek PRIM AVIATIK odkazuje na dobové heslo československého letectví používané například v tisku k propagaci letectví.

Hodinovou ručku zdobí motiv pilotního odznaku, který byl v československé armádě zaveden v roce 1923 a používal se až do prvních poválečných let. O jeho proslulost se zasloužili letečtí akrobaté, úspěšně reprezentující ve 30. letech československé letectvo na mezinárodních závodech a zejména pak letci, kteří po okupaci odešli bojovat do Francie, Velké Británie a Sovětského svazu. Stejný motiv je také na odznáčku, který je součástí speciálního balení limitované edice.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.